Marieke Cirkel wint Movisie Scriptieprijs 2020

Jaarlijks reikt kennisinstituut Movisie een scriptieprijs uit voor masterscripties over sociale vraagstukken. De prijs voor de beste hbo-scriptie is dit jaar gewonnen door Marieke Cirkel van de master Forensisch Sociale Professional van Hogeschool Utrecht. Marieke toont zich vereerd en trots: “Eigen Kracht is een onderwerp wat mij nauw aan het hart ligt.”

Nooit eerder werden er zoveel masterscripties ingezonden voor de Movisie Scriptieprijs: 42 in totaal, uit het hbo en wo, van masteropleidingen uit het hele land. Alle scripties gaan over de aanpak of agendering van een maatschappelijk vraagstuk. De jury beloonde twee scripties met de Movisie Scriptieprijs 2020: 'Eigen kracht vormgeven als SAVE-professional' van Marieke Cirkel (hbo) en 'An activity-friendly environment for all?' van Dianne Scholte (wo).

'Zeer relevant'

Marieke CirkelMarieke Cirkel schreef haar scriptie ter afronding van de master Forensisch Sociale Professional van Hogeschool Utrecht. In haar afstudeeronderzoek ontleedt ze het begrip ‘eigen kracht’ binnen de praktijk van SAVE-professionals (SAVE: Samenwerken aan Veiligheid, een werkwijze die in beeld komt als er zorgen zijn over de veiligheid van een kind). Ze legt bloot dat iedereen iets anders onder ‘eigen kracht’ verstaat en laat zien wat voor consequenties dit interpretatieverschil heeft voor de praktijk. “Over eigen kracht is al veel geschreven, maar Marieke biedt met dit onderzoek een innovatieve invalshoek, die veel breder toepasbaar is dan alleen voor SAVE-professionals. Een zeer relevant onderzoek dus! Heel knap hoe Marieke een enorme hoeveelheid literatuur heeft weten te ordenen en analyseren, en hier een heel goed leesbaar verhaal van heeft gemaakt”, aldus de jury.

"Toen ik een keer zelf om hulp moest vragen, overviel mij een zekere weerstand; het gevoel dat ik het alleen zou moeten kunnen"

Marieke Cirkel

Eigen kracht

“Ik voel me vereerd en trots dat ik de Movisie Scriptieprijs gewonnen heb”, vertelt Marieke. “Eigen Kracht is een onderwerp wat mij nauw aan het hart ligt. Om hulp vragen en je kwetsbaar opstellen is iets wat men over het algemeen moeilijker vindt dan gedacht. Toen ik een keer zelf om hulp moest vragen, overviel mij een zekere weerstand; het gevoel dat ik het alleen zou moeten kunnen. Een bijzondere gewaarwording omdat ik in mijn toenmalige werk als SAVE-professional dit dagelijks aan mensen vroeg, alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Mensen die vaak in hele benarde situaties terecht gekomen zijn, zich schamen, weinig hulpbronnen hebben en aan het overleven zijn in de situatie waarin zij zijn terecht gekomen. Het is belangrijk dat professionals hierbij stilstaan en zich in het cliëntcontact richten op het creëren van vertrouwen en verbinding. Eigen Kracht is een relationeel concept, iets wat wederkerigheid kent. Oftewel; je kan het niet alleen, je hebt elkaar nodig. Dat kost tijd, iets wat binnen de Jeugdzorg steeds meer onder druk komt te staan.”

Movisie Scriptieprijs

Movisie, landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken, wil met de scriptieprijs de wetenschappelijke basis en effectiviteit van methoden in het sociaal werk ondersteunen. Ook wil zij het onderzoek naar zelfregie, zelfredzaamheid, de participatie van burgers en de rol van professionals daarbij stimuleren. De winnaars van de Movisie Scriptieprijs ontvangen ieder 750 euro en ondersteuning bij het schrijven van een artikel voor Sociale Vraagstukken.

Marieke Cirkel

Marieke Cirkel is sinds september 2020 werkzaam als onderzoeker binnen het lectoraat Werken in Justitieel Kader van Hogeschool Utrecht. Daarnaast is zij als hogeschooldocent betrokken bij de opleiding Social Work. Marieke: “Momenteel houd ik mij bezig met onderzoek ten aanzien van lerend veranderen. Ook hierin zie ik het terugkomen: waar mensen bij een samenwerking investeren in de verbinding met elkaar, is er een basis om dingen te bereiken.”

Lees hier haar scriptie 'Eigen kracht vormgeven als SAVE-professional'.

Deel dit artikel