Maatschappelijke en technologische ontwikkelingen vragen om nieuwe en rechtvaardige oplossingen voor burgers die problemen hebben met toegang tot recht. Het Legal Empowerment Lab steunt burgers en hun begeleidende professionals in deze legal empowerment.

In het Legal Empowerment Lab werken juridische opleidingen, professionals en organisaties samen aan toegang tot recht. Het Lab legt verbindt praktijkonderzoek met de vragen van burgers, beleidsmakers en het maatschappelijk middenveld.

Het Legal Empowerment Lab is een samenwerking van het Instituut voor Recht en het Lectoraat Toegang tot het Recht van Hogeschool Utrecht. Het lab verbindt onderzoek, onderwijs en de beroepspraktijk op belangrijke thema’s als digitalisering, access to law en zelfredzaamheid. Dit doen we via onderwijs, afstudeerprojecten, stages en andere praktijkopdrachten.

We maken bij legal empowerment onder andere gebruik van digitale en technologische mogelijkheden (‘legal tech’), en hebben daarbij aandacht voor de risico’s van de digitale ontwikkelingen zoals privacy-problemen en werkbaarheid voor doelgroepen. Daarom gaan we uit van de behoefte van de cliënt (burger / professional) en werken we in co-creatie met deze cliënt aan bruikbare oplossingen. 

Bezoekadres

Padualaan 101, 3584 CH, Utrecht