Het lectoraat Intelligent Data Systems houdt zich bezig met het ontwerp en de inrichting van intelligente datasystemen. Deze systemen maken het bedrijven en organisaties in bijvoorbeeld de creatieve industrie en marketing mogelijk om met toenemende hoeveelheden data om te gaan.

Onderzoekslijnen binnen het lectoraat.

We onderzoeken hoe systemen zo kunnen worden ontworpen dat je deze kunt onderhouden en uitbreiden. Er wordt voornamelijk gekeken naar de toepassing en het gebruik van nieuwe technologische ontwikkelingen als cloud en blockchain. Deze onderzoekslijn verzorgt de architecturele component van de digitale transformatie.

We willen zowel de IT als de organisatie zo inrichten, dat wijzigingen in het IT-landschap snel en efficiënt kunnen worden doorgevoerd. Deze onderzoekslijn richt zich, in het kader van digitale transformatie, dan ook meer op de interactie tussen IT en de beroepspraktijk.

We onderzoeken hoe bedrijven en organisaties met toenemende hoeveelheden data omgaan. Een belangrijk element van de digitale transformatie is het verantwoord omgaan met data en het gebruik van data bij kunstmatige intelligentie.

Publicaties


Onderwijs

Medewerkers van het lectoraat zijn ook docent bij Instituut Archimedes en de ICT-opleidingen over onderwerpen zoals Big Data, machine learning, systeembeheer, en schaalbare infrastructuren. Daarnaast wordt met het vak Open ICT en VR-Lab gewerkt aan een innovatieve tool voor gepersonaliseerde feedback tijdens presentaties.

Lectoraat Intelligent Data Systems

“I’ve always been working to improve the way we do things so that we can reach our goals better. To do that we really need to listen to our customers and use data to help us improve”

Nico Bloem DUO, lid consortium The Data Tales

Samenwerking

Het lectoraat IDS werkt in een onderzoek rond een gepersonaliseerde VR-tool samen met CoVince. Daarnaast werken we binnen het consortium Data Tales samen met data-intensieve organisaties zoals Aegon, DUO en KPN. Ook leveren leveren verschillende MKB-ers hun expertise.

Onze lectoren en onderzoekers

Stefan Leijnen

Stefan Leijnen

Lector Intelligent Data Systems Bekijk profiel
Roland Bijvank | onderzoeker | Intelligent Data Systems

Roland Bijvank

Onderzoeker Intelligent Data Systems Bekijk profiel
Roelant Ossewaarde | onderzoeker | Intelligent Data Systems

Roelant Ossewaarde

Onderzoeker Intelligent Data Systems Bekijk profiel

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Stefan Leijnen

Stefan Leijnen

  • Lector
  • Lectoraat: Intelligent Data Systems