HU participeert in Europese Alliantie rondom de ontwikkeling van softwarevaardigheden

Digitale vaardigheden zijn de laatste jaren steeds belangrijker geworden voor grote bedrijven, het MKB, ICT professionals en de arbeidsmarkt van de EU. Echter is er een groot gat tussen de vaardigheden die de markt nodig heeft en de vaardigheden die Europese professionals te bieden hebben. Dit is met name terug te vinden in het werkveld van Software Development.

De Europese Software Skills Alliantie (ESSA), gestart in december 2020, is opgericht om de Software sector van de EU te ondersteunen met een kader voor opleidingen en trainingen voor ICT professionals in de groeiende vraag in software rollen. Doel is om hiermee een bijdrage te geven aan het digitale ecosysteem en de samenleving als geheel binnen de EU. Ook de HU participeert binnen deze Europese Alliantie.

"Het EU-project ESSA stelt een marktgestuurde benadering voor van de ontwikkeling van softwarevaardigheden."

Europa en alle belanghebbenden uit de softwaresector hebben een effectieve strategie nodig om te kunnen voldoen aan de steeds groeiende vraag naar softwareprofessionals - ESSA levert deze oplossing. Wat zijn de rollen, competenties en vaardigheden die we in de toekomst nodig hebben?

 

ESSA heeft tot doel de gaten in softwarevaardigheden in Europa te overbruggen en de professionele vaardigheid, bijscholing en omscholing van het softwarepersoneel van de EU te versnellen om ervoor te zorgen dat aan de huidige en toekomstige softwarevaardigheden en professionele behoeften van de sector kan worden voldaan. Hoe? Door praktische tools te leveren om te voldoen aan de vraag naar softwarevaardigheden in Europa:

  • Een Europese Software Skills-strategie die voortbouwt op een marktgerichte behoefteanalyse. Als resultaat zal het een nieuwe benadering definiëren om de Europese softwarevaardigheden en -rollenkloven te dichten, met concrete en implementeerbare acties.
  • Het opstellen van curricula, trainingsprogramma's en cursusmateriaal voor beroepsonderwijs en opleidingen. Deze mogelijkheden zijn praktijkbestendig en zullen specifiek gericht zijn op de geïdentificeerde gaten in softwarevaardigheden en rollen voor ontwikkelaars, DevOps-experts, oplossingsontwerpers, technische (software) specialisten en testspecialisten.
  • Het opzetten van een Softwarevaardigheden Community, waarin alle belanghebbenden kennis en inzichten kunnen delen en samen kunnen pleiten voor softwarevaardigheden en professionele kwaliteit.

 

Meer weten?

Als je meer wilt weten over ESSA, kijk dan op de website www.softwareskills.eu/ en help de HU en haar partners in deze Europese uitdaging ESSA is ook actief op social media! Volg ons op LinkedIn en Twitter om te weten wat er in de pijplijn zit. Bekijk ook deze projectpagina

 

Projectconsortium

De Europese Software Skills Alliantie (2020-2024) is een Sector Skills Alliance-project, gefinancierd in het kader van het Erasmus+-programma van de EU.

Deel dit artikel