Hogeschool Utrecht winnaar Orange Carpet Award 2016

Hogeschool Utrecht is met het project ESSENCE de winnaar van de Orange Carpet Award 2016 in de sector hoger onderwijs. ESSENCE is een project van de HU met vier Europese CARPE-partners (Valencia, Turku, Manchester, Hamburg) en drie regionale overheden (Utrecht, Alcoi en Turku). Het richt zich op het stimuleren van de ontwikkeling van duurzame steden. De Orange Carpet Awards zijn een initiatief van EP-Nuffic, voor best-practices in internationalisering.

“De winst is fantastisch, een waardering voor het werk van het ESSENCE-team en de internationale samenwerking bij de HU. Het onderwijs heeft een belangrijke rol in wederzijds begrip voor verschillende culturen”, zegt projectleider Erlijn Eweg. ESSENCE werd door de jury geselecteerd uit 67 projecten en won uiteindelijk de Orange Carpet Award met 59,7 procent van de publieksstemmen tijdens het EP-Nuffic Jaarcongres.

Onderwijsinnovatie

ESSENCE startte eind 2014 en staat voor ‘European Solutions for Sustainable Existing and New City Environments’. De projectpartners hebben in ESSENCE onder andere een innovatieve, internationale cursus ontwikkeld. De cursus is vormgegeven volgens het onderwijsconcept blended learning; een combinatie van een elektronische leeromgeving met ‘face-to-face’ onderwijs, social media, video-conferencing en live streaming. Ook vindt binnen ESSENCE een praktijkproject plaats in de drie deelnemende gemeenten waar internationale studentengroepen aan het werk gaan met een duurzaamheidsvraagstuk, en in een competitie de resultaten laten zien.

“Het is heel inspirerend om samen met internationale partners een onderwijsprogramma te ontwikkelen dat voor alle vijf de onderwijsinstellingen bruikbaar is. Er zijn 36 docenten bij betrokken”, zegt Eweg. “De partners kijken op verschillende manieren naar duurzame steden. Dat is zo verrijkend. Internationale projecten zijn de krenten in de pap.”

Duurzaamheid voor jonge professionals

De jury van EP-Nuffic stelde dat met de ontwikkeling van dit onderwijs Essence een impuls geeft aan geeft onderwijsinnovatie. “De realisatie van duurzame steden kan het best gestimuleerd worden, door ervoor te zorgen dat duurzaamheid prominent op de agenda staat van jonge professionals.”

Het project loopt tot september 2017, de erkenning is er nu al. “Maar”, zegt Eweg, “dit project zou niet kunnen slagen zonder al die mensen achter die schermen. Zij verrichten belangrijk werk, maar treden nooit op de voorgrond. Daarom wil ik de Orange Carpet Award aan hen opdragen.” Bekijk het filmpje van Hogeschool Utrecht.

Bron: EP-Nuffic

 

Deel dit artikel