Lectoraat Didactiek van het Beta- en Technologieonderwijs
Wij bouwen aan toekomstgericht bèta- en technologieonderwijs voor alle leerlingen in Nederland. Ons onderzoek richt zich op curriculumontwikkeling voor het funderend onderwijs en het beroepsonderwijs, en op de professionele ontwikkeling van leraren. Speerpunten zijn duurzaamheidsonderwijs, digitale geletterdheid en interesse in techniek.
Onderzoekslijnen binnen het lectoraat
Jonge kinderen hebben een levendige interesse in natuur en techniek. Hoe houd je die interesse levend en hoe bereik je alle leerlingen? Hoe integreer je nieuwe invalshoeken, zoals w&t, maker-onderwijs en digitale geletterdheid? En misschien wel de belangrijkste vraag: hoe kunnen we (aankomende) leraren voorbereiden om inspirerend en verdiepend mens- en natuuronderwijs te geven?
Projecten
De maatschappelijke uitdagingen van vandaag vragen samenwerking tussen mensen met verschillende opvattingen, belangen en (vak)deskundigheden. Dat geldt zeker voor vraagstukken rond duurzame ontwikkeling waar technische, sociale en normatieve perspectieven onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hoe leiden we professionals op die hiervoor toegerust zijn, zowel in de lerarenopleidingen als bijvoorbeeld in de life sciences of de engineering & design-opleidingen?
Projecten
Ieder vakgebied kent zijn eigen jargon, en om volwaardig mee te doen moet je de bijhorende taal beheersen. Dat geldt voor de science-les in het basisonderwijs, maar ook voor de de professionele ontwerper die met de klant overlegt. Omgekeerd vormen natuurwetenschap en techniek een rijke context voor de ontwikkeling van hogere orde taalvaardigheden zoals argumenteren. Hoe kunnen taalonderwijs en bèta-techniekonderwijs elkaar versterken?
Projecten
Aansprekend techniekonderwijs in het vmbo-t
We benutten de kansen van ontwerp- en maakonderwijs om aansprekend vmbo-techniekonderwijs te ontwikkelen.
Fostering creative design dialogue in technology education
Hoe kunnen we het technisch onderwijs aantrekkelijker maken? Hogeschool Utrecht onderzoekt hoe het ontwerpproces een belangrijkere rol kan krijgen.
Goed wetenschapsonderwijs in meertalige klassen
In dit Europese project ontwikkelen we met leerkrachten strategieën om het primair wetenschapsonderwijs toegankelijk voor alle kinderen te maken.
Publicaties
- De wereld maken Bèta- en technologiedidactiek voor een onzekere toekomst
- Het weer van Bordeaux, So What? Vragen bij het klimaat volgens Simon Roozendaal
- Hoe geef je de talenkennis die nieuwkomers meebrengen een plek in je onderwijs?
Onderwijs
Meerdere projecten van het lectoraat leiden tot onderwijsvernieuwing voor de HU, bijvoorbeeld voor de lerarenopleidingen, maar ook voor de bèta- en technische opleidingen.
“De wereld is complex. Kennis van fysische, biologische, economische en sociale processen stelt ons in staat om verwachtingen te ontwikkelen en scenario’s af te wegen, maar verrassingen blijven mogelijk.”
Elwin Savelsbergh Lector Didactiek van het Bèta- en Technologieonderwijs