Nieuw studenteninitiatief: Juridisch advies voor studenten

Studenten aan Hogeschool Utrecht kunnen vanaf januari gratis juridisch advies krijgen van studenten HBO-recht en Sociaal Juridische Dienstverlening. Op 10 januari opende het Juridisch Studentenloket (JSL). 

‘Ik heb iets besteld via internet maar nu mag ik het niet terugsturen.’ ‘Ik krijg in mijn bijbaantje opeens minder uren toegewezen.’ Studenten van de HU kunnen met al hun juridische vragen terecht bij het nieuwe Juridisch Studentenloket. Het loket is uitgedacht en opgezet door veertien studenten. Docenten kijken mee bij het spreekuur.

Intrinsieke motivatie

Projectleider en rechtendocent Abdullah el Azouti: “De kracht zit hem erin dat studenten dit als vrijwilligerswerk doen. Ze zijn intrinsiek gemotiveerd en willen graag echt iets betekenen voor andere studenten. Daarnaast is dit werk – mensen adviseren op juridisch gebied – ook vaak precies hun ambitie en dus de reden waarom ze aan deze opleiding zijn begonnen.” 

"Ze zijn intrinsiek gemotiveerd en willen graag echt iets betekenen voor andere studenten."

Projectleider en rechtendocent Abdullah el Azouti

Meer dan individueel advies

Studenten weten het best wat andere studenten bezighoudt, is de gedachte. Daarom informeert het Juridisch Studentenloket niet alleen studenten die hen bezoeken, via het spreekuur, maar ook via vlogs en blogs, e-mail en WhatsApp. El Azouti: “Het uitgangspunt is dat het aantrekkelijk moet zijn voor studenten.”

Samenwerken met andere opleidingen

De opening is georganiseerd door studenten Commerciële Economie. Ook hebben studenten Commerciële Economie het marketingplan opgezet. “We werken graag samen met diensten en andere opleidingen,” zegt El Azouti. “Want we kunnen veel aan elkaar hebben. Daarom sta ik ook met dit initiatief op het Onderwijsfestival: om andere opleidingen te inspireren, maar ook om te kijken hoe we als opleidingen elkaar kunnen versterken door samen te werken. Want uiteindelijk willen alle HU-medewerkers onze studenten helpen in hun groei. Dat zagen we ook toen onze buren, het STIP, meteen enthousiast over onze komst een balie voor ons vrijmaakten.”

Kijk voor meer informatie op de website van het Juridisch Studentenloket (JSL).