Congres Micro-organisme: Vriend en vijand

Foto van Bacterie
Het microbioom.  Zo’n begrip waarbij er een belletje gaat rinkelen, maar je niet precies weet waar het over gaat.  Meer weten over de rol van het microbioom bij gezondheid en ziekte? Kom dan naar het congres ‘Micro-organisme: Vriend en vijand’ op 7 oktober 2019. 

Het microbioom is de verzamelnaam voor alle bacteriën, schimmels en virussen op de huid en in de mond, darmen, longen en vagina. 
De mens wordt steriel geboren maar direct daarna begint de ontwikkeling van het menselijk microbioom en raakt het lichaam bevolkt met miljarden bacteriën, schimmels en virussen.  

Een juiste ontwikkeling van het microbioom in het vroege leven blijkt van grote invloed op de gezondheid later. Bij ouderen wordt gezien dat de biodiversiteit van het darmmicrobioom afneemt en dit kan negatieve gevolgen voor de gezondheid met zich mee kan brengen.  
Het microbioom blijkt geen statisch geheel; medicamenten, beweging en voeding kunnen het microbioom (on)gunstig beïnvloeden. 
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een goede samenstelling van het microbioom een gunstig effect heeft op het immuunsysteem en de mondgezondheid. Een ongunstig microbioom daarentegen wordt in verband gebracht met huid- en darmaandoeningen, allergieën, obesitas en het metabool syndroom. 

Op maandag 7 oktober 2019 organiseert de opleiding Mondzorgkunde in samenwerking met de hogeschoolhoofddocenten van IPS en het Lectoraat innovaties in de preventieve zorg een interprofessioneel congres voor 300 (afgestudeerde) professionals met als onderwerp ‘Micro-organisme: Vriend en vijand’. 
Het congres richt zich primair op:  logopedisten, mondhygiënisten, diëtisten, fysiotherapeuten, verpleegkundigen, farmakundigen, orthoptisten, optometristen en huidtherapeuten en heeft primair als doel de deelnemers te informeren over het effect van het microbioom op de gezondheid.
Door middel van plenaire lezingen en workshops wordt inhoudelijk ingegaan op de rol van het microbioom bij gezondheid en ziekte en wordt aandacht besteed aan het belang van interprofessioneel werken voor de (zorg)professional.

Programma

Ochtendprogramma plenair:

9.00 - 9.30 uur

Ontvangst met koffie en thee

9.30 - 10.00 uur

Inleiding door dagvoorzitter en wetenschapsjournalist Job de Vrieze bekend van het boek ‘Allemaal beestjes’.
Jop legt ons onder andere uit wat nu het verschil is tussen microbioom, micro-organismen en darmflora.

10.00 - 10.45 uur

Lezing door Prof. Dr. Michiel Kleerebezem: Wat is het microbioom?
Tijdens deze lezing wordt duidelijk wat er eigenlijk allemaal verstaan wordt onder de term microbioom en welke rol het speelt binnen ziekten en gezondheid.

Pauze 

Uitgebreid lunchbuffet met live cooking

11.00 - 11.45 uur

Lezing door Dr. Kjeld Aij: Interprofessioneel samenwerken in relatie tot het microbioom
Wat houdt interprofessionele samenwerking in de zorg exact in en waarom is dit zo belangrijk?

11.45 - 12.30 uur

Lezing door Dr. Erwin Zoetendal: Het microbioom in de praktijk.
Tijdens deze lezing wordt het eerder geleerde gekoppeld aan de beroepspraktijk. Waarom is het microbioom belangrijk voor jouw vak?

Middagprogramma workshops / plenair: 

13.30 - 15.00 uur

Keuze uit het volgen van twee van in totaal vijf workshops;

 • Workshop 1: Medicatie en gevolgen voor het microbioom, Dr. Bjorn Herpers
  Welke medicatie heeft invloed op het microbioom en wat zijn de gevolgen hiervan?
 • Workshop 2: Microbioom in relatie tot het metabool syndroom, Dr. Hilde Herrema
  Tijdens deze workshop komt aan bod hoe onder andere diabetes en obesitas in relatie staan met het microbioom. Beïnvloeden zij elkaar en zo ja, op welke manier?
 • Workshop 3: De diversiteit van het microbioom gedurende het leven, Prof. Dr. Wiel Hoekstra
  In hoeverre ontwikkelt het microbioom zich in een mensenleven? Tijdens deze lezing wordt toegelicht hoe het microbioom zich ontwikkelt van baby tot oudere.
 • Workshop 4: De invloed van voeding op het microbioom
  Kan voeding het microbioom beïnvloeden? Tijdens deze workshop komt u meer te weten over de rol van voeding en het microbioom.
 • Workshop 5: De invloed van het microbioom op de mondgezondheid, Prof. Dr. ir. Bart Keijser
  In de mond komen zeer hoge aantallen van bacteriën voor. In hoeverre kunnen deze bacteriën de rest van de gezondheid beïnvloeden?

15.00 - 15.30 uur

Plenaire terugkoppeling van de informatie uit alle workshops door Job de Vrieze

15.30 - 16.30 uur

Borrel

Praktische informatie

Datum: Maandag 7 oktober 2019
Ontvangst: 9.00 uur met koffie of thee
Start congres: 9.30 uur
Locatie: Hotel van der Valk, Breukelen 
Kosten: €150
Accreditatie: accreditatiepunten voor het ADAP, KNGF, KRM en V&V zijn aangevraagd

Over de Sprekers

Jop de Vrieze

Jop de Vrieze beschrijft zichzelf als ‘wetenschapsjournalistieke omnivoor’. Hij is opgeleid als medisch bioloog en heeft een master in wetenschapscommunicatie. In 2014 schreef hij het boek ‘Allemaal beestjes’. Een boek over het microbioom waarin hij  op heldere wijze de belangrijkste bewoners van ons lichaam introduceert en laat zien hoe ze geraffineerd met ons lichaam samenwerken. In 2015 werd hij genomineerd als European Science Journalist of the Year 2015. In 2016 werkte Jop mee aan het BNN-televisieprogramma: Katja’s Bodyscan waarin hij samen met Katja Schuurman onderzoekt welke rol micro-organismen spelen bij de hygiëne in het dagelijks leven.

Prof. Dr. Michiel Kleerebezem

Michiel Kleerebezem promoveerde in 1995 aan de Universiteit van Utrecht in Moleculaire Microbiologie. Van 1995 tot 2015 was hij werkzaam als hoofdwetenschapper bij NIZO voedingsonderzoek. Sinds 2007 bekleedt hij als hoogleraar de leerstoel "Bacterial Metagenomics and Host Microbe Interactions" bij de Host Microbe Interactomics Group van de Wageningen Universiteit, waar hij sinds 2015 fulltime is aangesteld.

 

Michiel Kleerebezem is (co-) auteur van meer dan 250 gepubliceerde wetenschappelijk publicaties. Zijn expertise ligt op het gebied van genomica, moleculaire biologie en fysiologie van bacteriën, met speciale aandacht voor melkzuurbacteriën, probiotica en de menselijke (darm) microbiota.

 

De laatste jaren is hij zeer actief op het gebied van (post-genomische) moleculaire analyse van communicatie mechanismen tussen bacteriën en de mucosale weefsels van de gastheer.

Dr. Kjeld Aij

Kjeld Aij is verpleegkundige en bedrijfskundige en ruim achttien jaar werkzaam in de gezondheidszorg. Hij heeft veel projecten geleid op het gebied van kwaliteit en patiëntveiligheid en nam het initiatief om het lean denken en werken in de operatiekamers te introduceren. Ook deed hij onderzoek naar leiderschap en succesvol veranderen in organisaties. Sinds 2015 is hij Directeur van de Divisie Acute Zorg bij Amsterdam UMC locatie VU medisch centrum. Tevens is hij verbonden aan Lean in de Zorg (Lidz) en publiceert hij regelmatig over Lean denken en werken in de zorg. Samen met Bas Lohman schreef hij in 2013 het boek L2 zorg. Lean leiderschap in de praktijk.

Dr. Bjorn Herpers

Workshop 1

Dr. Bjorn Herpers studeerde in 1999 af aan de Universiteit Utrecht in medische biologie en geneeskunde en behaalde zijn artsexamen in 2001. Sinds 2009 werkt hij als arts-microbioloog en zijn aandachtsgebieden zijn serologie, moleculaire biologie, hygiëne en infectiepreventie. In 2011 promoveerde hij op het proefschrift: “MBL and L-ficolin: levels and genotypes in community-aqcuired pneumonia”. Bjorn is werkzaam in het Spaarne Gasthuis en het Streeklab Haarlem.

Dr. Hilde Herrema

Workshop 2

Dr. Hilde Herrema studeerde medische biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na de afronding van haar studie was ze kortdurend werkzaam bij een grote farmaceut, maar maakte in 2006 als promovendus de overstap naar de afdeling Kindergeneeskunde van het UMCG. Zij rondde  haar promotie af in 2010 en werd aansluitend door het Ter Meulen Fonds in staat gesteld een postdoc te vervullen bij de afdeling Endocrinologie van Boston Children’s Hospital, Harvard Medical School. Momenteel is ze werkzaam bekleedt zij de leerstoel Experimental Vascular Medicine van Amsterdam UMC locatie AMC.

Prof. Dr. Wiel Hoekstra

Workshop 3

Emeritus hoogleraar Algemene Microbiologie Wiel Hoekstra was van 2004 tot en met 2006 directeur Instituten Levenswetenschappen van de KNAW. Hij studeerde chemie aan de Universiteit Utrecht (UU) waar hij in 1966 promoveerde op een proefschrift getiteld Restrictie en modificatie van DNA in E. coli. Van 1981 tot 2004 werkte hij als hoogleraar aan de UU en van 1997 tot 2003 was hij decaan van de toenmalige faculteit Biologie van de UU. Professor Hoekstra was voorzitter van diverse organisaties binnen de biologie, o.a. de Biologische Raad, sector Biologie KNAW en de Nederlandse Vereniging voor Microbiologie. Hij is momenteel bestuurslid van de Stichting Antonie van Leeuwenhoek en penningmeester van de stichting Biowetenschappen en Maatschappij.

Prof. Dr. ir. Bart Keijser

Workshop 5

Bart Keijser studeerde moleculaire wetenschappen in Wageningen en promoveerde in 2003 in Leiden op sporulatie bij de bacterie Streptomyces. Hij werkt sinds 2005 als onderzoeker bij TNO en is daarnaast projectleider Oral Health bij het Top Institute for Food and Nutrition.

Moleculair microbioloog Bart Keijser is in 2015 benoemd tot bijzonder hoogleraar Oral Systems Biology aan de Amsterdamse faculteit Tandheelkunde ACTA. Zijn onderzoek richt zich op biologische processen die onderliggend zijn aan het behoud van een gezonde mond, keel en neusholte. De rol van lichaamseigen bacteriën (microbiota) staan hierbij centraal.

Deel dit evenement