'Congres Micro-organismen in ons lichaam: vriend en vijand'

Foto van Bacterie
Op maandag 7 oktober 2019 organiseert Hogeschool Utrecht een congres voor zorgprofessionals met als onderwerp ‘Micro-organismen in ons lichaam: vriend en vijand’

Micro-organismen in ons lichaam zijn van belang voor onze gezondheid, maar in sommige gevallen zijn we ze liever kwijt dan rijk: vriend én vijand dus. In de praktijk kennen we allemaal wel het voorbeeld van de salmonellabesmetting en de voedselvergiftiging, maar ook cariës en bijvoorbeeld wondinfecties worden veroorzaakt door deze zogenaamde bacteriën. Gelukkig helpen ze ons ook! Ze verteren een deel van ons voedsel, ze produceren vitamines en ze zorgen voor een schone en gezonde huid.

Het congres is bedoeld voor mondhygiënisten, diëtisten, verpleegkundigen, farmakundigen, huidtherapeuten, orthoptisten, optometristen en logopedisten.

Na het congres weet je alles over het belang van micro-organismen voor jouw vakgebied en kun je de nieuwe kennis direct toepassen in je dagelijkse werk.

Programma

09.00 - 09.30

Ontvangst en registratie

09.30 - 09.35

Welkomstwoord
dagvoorzitter Jop de Vrieze

09.35 - 10.00

‘Allemaal beestjes’
Inleiding door Jop de Vrieze, wetenschapsjournalist en
bekend van de bestseller ‘Allemaal beestjes’.

10.00 - 10.45

Lezing door Prof. Dr. Michiel Kleerebezem
Wat is het microbioom?

10.45 - 11.05

Pauze

11.05 - 11.50

Lezing door Dr. Kjeld Aij
Interprofessioneel samenwerken in relatie tot het microbioom

11.50 - 12.35

Lezing door Dr. Erwin Zoetendal
Het microbioom in de praktijk.

12.35 - 13.30

Belevingsmarkt
met uitgebreid lunchbuffet met live cooking

13.30 - 15.00  

Twee rondes sessies (per ronde: keuze uit vijf sessies)
Ronde 1: 13.30 - 14.10 uur
Ronde 2: 14.20 - 15.00 uur

De gevolgen van medicijngebruik op micro-organismen
dr. Bjorn Herpers
In deze sessie bekijken we de invloed van medicijngebruik
op de micro-organismen in ons lichaam.

Bacteriën in relatie tot het metabool syndroom
dr. Hilde Herrema
Tijdens deze subsessie komt aan bod hoe onder andere
diabetes en obesitas in relatie staan met het microbioom.
Beïnvloeden zij elkaar en zo ja, op welke manier?

Micro-organismen in ons lichaam, van de wieg tot het graf
prof. dr. Wiel Hoekstra
In deze sessie gaan we na hoe het microbioom zich in een
mensenleven ontwikkelt, van baby tot oudere.

Kan voeding het micro-organisme beïnvloeden?
dr. Raymond Pieters
Kan voeding bacteriën beïnvloeden? Daarover komt u 
in deze sessie alles te weten.

Bacteriën in de mond, een gevaar voor de gezondheid?
prof. dr. ir. Bart Keijser
In de mond komen zeer grote aantallen bacteriën voor.
In hoeverre kunnen deze microbiomen de rest van onze
gezondheid beïnvloeden?

15.00 - 15.15

Pauze

15.15 - 15.45

Plenaire wrap-up
dagvoorzitter Jop de Vrieze

15.45 - 16.30

Borrel

Over de Sprekers

Jop de Vrieze

Jop de Vrieze

Jop de Vrieze beschrijft zichzelf als ‘wetenschapsjournalistieke omnivoor’. Hij is opgeleid als medisch bioloog en heeft een master in wetenschapscommunicatie. In 2014 schreef hij het boek ‘Allemaal beestjes’. Een boek over het microbioom waarin hij  op heldere wijze de belangrijkste bewoners van ons lichaam introduceert en laat zien hoe ze geraffineerd met ons lichaam samenwerken. In 2015 werd hij genomineerd als European Science Journalist of the Year 2015. In 2016 werkte Jop mee aan het BNN-televisieprogramma: Katja’s Bodyscan waarin hij samen met Katja Schuurman onderzoekt welke rol micro-organismen spelen bij de hygiëne in het dagelijks leven.

Michiel Kleerebezem

Prof. Dr. Michiel Kleerebezem

Michiel Kleerebezem promoveerde in 1995 aan de Universiteit van Utrecht in Moleculaire Microbiologie. Van 1995 tot 2015 was hij werkzaam als hoofdwetenschapper bij NIZO voedingsonderzoek. Sinds 2007 bekleedt hij als hoogleraar de leerstoel "Bacterial Metagenomics and Host Microbe Interactions" bij de Host Microbe Interactomics Group van de Wageningen Universiteit, waar hij sinds 2015 fulltime is aangesteld.

 

Michiel Kleerebezem is (co-) auteur van meer dan 250 gepubliceerde wetenschappelijk publicaties. Zijn expertise ligt op het gebied van genomica, moleculaire biologie en fysiologie van bacteriën, met speciale aandacht voor melkzuurbacteriën, probiotica en de menselijke (darm) microbiota.

 

De laatste jaren is hij zeer actief op het gebied van (post-genomische) moleculaire analyse van communicatie mechanismen tussen bacteriën en de mucosale weefsels van de gastheer.

Kjeld Aij

Dr. Kjeld Aij

Kjeld Aij is verpleegkundige en bedrijfskundige en ruim achttien jaar werkzaam in de gezondheidszorg. Hij heeft veel projecten geleid op het gebied van kwaliteit en patiëntveiligheid en nam het initiatief om het lean denken en werken in de operatiekamers te introduceren. Ook deed hij onderzoek naar leiderschap en succesvol veranderen in organisaties. Sinds 2015 is hij Directeur van de Divisie Acute Zorg bij Amsterdam UMC locatie VU medisch centrum. Tevens is hij verbonden aan Lean in de Zorg (Lidz) en publiceert hij regelmatig over Lean denken en werken in de zorg. Samen met Bas Lohman schreef hij in 2013 het boek L2 zorg. Lean leiderschap in de praktijk.

Erwin Zoetendal

Erwin Zoetendal

Dr. Erwin Zoetendal studeerde biologie aan de Universiteit van Groningen. In 2001 promoveerde hij op onderzoek gericht op moleculaire karakterisering van bacteriële gemeenschappen in het menselijke maagdarmkanaal aan de Universiteit van Wageningen. Sinds oktober 2007 is hij universitair docent aan het Laboratorium voor Microbiologie van Wageningen University en richt hij zich op onderzoek aan de darmbacteriën bij de mens. In december 2014 ontving hij een honoraire benoeming van gastprofessor aan de Nanjing Agricultural University in China.

Bjorn Herpers

Dr. Bjorn Herpers

Subsessie 1

Dr. Bjorn Herpers studeerde in 1999 af aan de Universiteit Utrecht in medische biologie en geneeskunde en behaalde zijn artsexamen in 2001. Sinds 2009 werkt hij als arts-microbioloog en zijn aandachtsgebieden zijn serologie, moleculaire biologie, hygiëne en infectiepreventie. In 2011 promoveerde hij op het proefschrift: “MBL and L-ficolin: levels and genotypes in community-aqcuired pneumonia”. Bjorn is werkzaam in het Spaarne Gasthuis en het Streeklab Haarlem.

Hilde Herrema

Dr. Hilde Herrema

Subsessie 2

Dr. Hilde Herrema studeerde medische biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na de afronding van haar studie was ze kortdurend werkzaam bij een grote farmaceut, maar maakte in 2006 als promovendus de overstap naar de afdeling Kindergeneeskunde van het UMCG. Zij rondde  haar promotie af in 2010 en werd aansluitend door het Ter Meulen Fonds in staat gesteld een postdoc te vervullen bij de afdeling Endocrinologie van Boston Children’s Hospital, Harvard Medical School. Momenteel is ze werkzaam bekleedt zij de leerstoel Experimental Vascular Medicine van Amsterdam UMC locatie AMC.

Prof. Dr. Wiel Hoekstra

Subsessie 3

Emeritus hoogleraar Algemene Microbiologie Wiel Hoekstra was van 2004 tot en met 2006 directeur Instituten Levenswetenschappen van de KNAW. Hij studeerde chemie aan de Universiteit Utrecht (UU) waar hij in 1966 promoveerde op een proefschrift getiteld Restrictie en modificatie van DNA in E. coli. Van 1981 tot 2004 werkte hij als hoogleraar aan de UU en van 1997 tot 2003 was hij decaan van de toenmalige faculteit Biologie van de UU. Professor Hoekstra was voorzitter van diverse organisaties binnen de biologie, o.a. de Biologische Raad, sector Biologie KNAW en de Nederlandse Vereniging voor Microbiologie. Hij is momenteel bestuurslid van de Stichting Antonie van Leeuwenhoek en penningmeester van de stichting Biowetenschappen en Maatschappij.

Raymond-Pieters

Dr. Raymond Pieters

Subsessie 4

Raymond Pieters studeerde tot 1984 biologie aan de Universiteit Groningen, waarbij hij (bio)chemie combineerde met dierfysiologie, hetgeen zijn interesse voor chemie en vergelijkende dierkunde geprikkeld heeft. Zijn opleiding tot medisch-bioloog is voortgezet in Utrecht, bij het RIVM, het UMCU en het IRAS. Daarbij specialiseerde hij zich in de immunotoxicologie. Sinds 2008 is hij lector Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry (ITLC) bij Hogeschool Utrecht. Het werk vanuit het lectoraat wordt gecombineerd met de functie als Hoofddocent in toxicologie van de darm en het afweersysteem, bij het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht.

Prof. Dr. ir. Bart Keijser

Subsessie 5

Bart Keijser studeerde moleculaire wetenschappen in Wageningen en promoveerde in 2003 in Leiden op sporulatie bij de bacterie Streptomyces. Hij werkt sinds 2005 als onderzoeker bij TNO en is daarnaast projectleider Oral Health bij het Top Institute for Food and Nutrition.

Moleculair microbioloog Bart Keijser is in 2015 benoemd tot bijzonder hoogleraar Oral Systems Biology aan de Amsterdamse faculteit Tandheelkunde ACTA. Zijn onderzoek richt zich op biologische processen die onderliggend zijn aan het behoud van een gezonde mond, keel en neusholte. De rol van lichaamseigen bacteriën (microbiota) staan hierbij centraal.

Praktische informatie

Kosten: €150
Locatie: Hotel van der Valk, Breukelen

Accreditatie

  • KRM: 5 punten
  • V&VN Scholing Infectieziekten en Preventieve Zorg: 5 punten
  • V&VN Scholing Maag Darm Lever: 5 punten
  • ADAP: 4,5 punt

Deel dit evenement