HU-studenten bereiken finale Solar Decathlon Challenge

Studenten van Hogeschool Utrecht (HU) hebben de finale bereikt van de Solar Decathlon Challenge. In 2017 gaan ze naar de VS om in het kader van deze wedstrijd een duurzaam huis te bouwen. De HU doet als enige hogeschool mee aan de finale: de vijftien andere teams zijn van universiteiten, afkomstig uit diverse landen.

Het doel van de Solar Decathlon Challenge is kennisvergaring. Maar er valt ook wat te winnen. De beste zestien teams mogen hun concept in de praktijk uitvoeren. Het prijzengeld varieert van vijftigduizend Amerikaanse dollar tot drie ton voor de winnaar.

Samenwerking en financiële steun

Het team studenten wordt geholpen door meer dan 100 studenten van verschillende instituten. Naast een innovatief bouwconcept en een businessplan, liggen er ook uitdagingen op het gebied van logistiek, juridische vraagstukken, communicatie, gezond- en levensloopbestendig wonen. Er wordt inmiddels samengewerkt met de Topconsortia voor Kennis en Innovatie, diverse bedrijven en ministeries. Dat is hard nodig, want voor de realisatie van het concept voor duurzame woningbouw is een kleine miljoen euro nodig.

Woning van hout

De duurzame woning wordt niet gemaakt van baksteen maar van houten panelen, die mensen zelf in elkaar kunnen schuiven. Dat wordt de woningbouw van de toekomst, voorspelt Sjors Peeters Weem. Hij is student werktuigbouwkunde en is samen met Emma Lucassen projectleider van #Selfiecient. Het team heeft contact met een bedrijf in België dat wereldwijd bekend is van de zogeheten houtframebouw. “Dat is hout dat het bedrijf zelf kweekt, erg duurzaam dus. “

Het eerste huis wordt nu gebouwd op de Eneco Energy campus in Utrecht. Na deelname aan de wedstrijd, komt het duurzame huis naar het Utrecht Science Park. Als onderzoeksomgeving voor studie en deelnemende bedrijven. “Omdat daar alle kennis en know how aanwezig zijn”, zegt Peeters Weem. De student werktuigbouwkunde is dag en nacht met dit project bezig. “Ik slaap soms maar vier uur per nacht. Er moet ook zoveel worden geregeld. Het is afzien, maar dan wel in positieve zin.”

Als de woning volledig is ontworpen en getest, komt deze op de website van Solar Decathlon 2017 te staan. Medio 2017 zullen de studententeams hun duurzame huizen presenteren aan het publiek. Vervolgens zal de woning een bestemming vinden in het HU innovatieprogramma Wonen 3.0.

Meer informatie

Lees ook:

Of raadpleeg www.selficient.org