Nominaties

SIA Jaarcongres 2011 Tweede Prijs Groep

SIA RAAK Award 2011

Hogeschool Utrecht met prijs beloond voor praktijkgericht onderzoek met Duurzame Upgrading Woonwijken.
Hogeschool Utrecht wint met Duurzame Upgrading van Woonwijken een award voor toegepast onderzoek. De prijs werd uitgereikt tijdens het SIA-congres op 16 juni jl. Onder de titel ‘Profilering door praktijkgericht onderzoek’ presenteerden RAAK-projecten zich en werd gediscussieerd over de rol en kwaliteit van praktijkgericht onderzoek.

Duurzame Upgrading Woonwijken

Duurzaam bouwen in de weilanden beheersen we onderhand wel, maar de verduurzamen van de bestaande woonwijken vormt nog een grote uitdaging. In Duurzame Upgrading Woonwijken zijn 21 projecten van start gegaan die allen bijdragen aan deze uitdaging: van verduurzamen monumentale binnenstad, tot duurzame gedragsbeïnvloeding. Vele bedrijven en organisaties participeerden, docenten en studenten uit de bouwopleidingen, algemene operationele techniek, mediatechnologie en werktuigbouwkunde. In het laboratorium van Algemene Operationele Techniek vonden experimenten plaats die in de woonwijken werden uitgeprobeerd. Ook de Duurzame Energieproeftuin op Oudenoord 700, die op 23 september a.s. geopend wordt, is onder Duurzame Upgrading Woonwijken van start gegaan. 

RAAK-Award

Michael van Straalen van MKB-Nederland opende de dag. Hij gaf aan dat er veel mooie samenwerkingen ontstaan binnen de RAAK-projecten en dat de verbindingen tussen hogescholen en het bedrijfsleven essentieel zijn voor de BV Nederland. Symbolisch reikte hij de hand naar HBO-raad voorzitter Guusje ter Horst. Zij nam de uitgestoken hand aan en nodigde op haar beurt MKB-Nederland uit voor werkbezoeken bij hogescholen. Hoogtepunt van de middag vormde de uitreiking van de RAAK-award, de prijs voor het beste RAAK-project. De jury bestaande uit Jan Dekker (oud-voorzitter Kivi Niria), Margo Brouns (oud-lector) en Harrie Evers (ondernemer en winnaar MKB Innovatie Top 100) bepaalden de winnaars. De eerste prijs van € 10.000,- ging naar het RAAK-project Continuïteit van zorg voor kwetsbare ouderen van Hogeschool Zuyd. De tweede prijs € 5.000,- was voor Duurzame Upgrading van Woonwijken van Hogeschool Utrecht. Het Zilt Verzilveren van Hogeschool Zeeland kreeg van de jury de derde prijs.

De Gouden Impuls

'Duurzame Energie Proeftuin' is genomineerd voor de Gouden Impuls in de 3e categorie: Grote Bedrijven.

Het oordeel

Het juryrapport luidt:De jury vindt de Duurzame Energieproeftuin een interessant initiatief, waarbij kennis van professionals op het gebied van duurzame daken wordt gedeeld met studenten. Dit is een goed voorbeeld van hoe de Hogeschool Utrecht de gehele onderwijskolom (MBO, HBO en Universiteit) koppelt aan het bedrijfsleven. Een goede versnelling van kennisoverdracht op het gebied van duurzaamheid, passend in deze tijd en waardevol voor de toekomst.

Een mooie waardering voor het project.

De winnaar

Het project 'Duurzame Weg' van Movares heeft de nominatie mogen verzilveren en zich de winnaars in deze categorie mogen noemen. Gefeliciteerd!