Kinderfysiotherapeut kan via filmpjes motorische ontwikkeling beoordelen

Iedere ouder kent het wel: je wéét dat je baby iets kan - bijvoorbeeld omrollen, maar tijdens een consult bij een behandelaar doet hij het niet. In de toekomst kunnen ouders hun kind filmen als hij wel het gewenste gedrag vertoont. Via een beveiligde app kan de fysiotherapeut beoordelen hoe het kind zich ontwikkelt. Onderzoeker Jacqueline Nuysink, van Hogeschool Utrecht, liet met haar onderzoeksgroep de app bouwen en onderzocht de effectiviteit.

Met de GoApp, ontwikkeld door Hogeschool Utrecht, kunnen fysiotherapeuten de ontwikkeling van jonge kinderen beoordelen, aan de hand van filmpjes die ouders makenDe fysiotherapeuten die betrokken waren bij het onderzoek vroegen zich af of frequentere metingen een beter inzicht in de ontwikkeling zouden geven. Nuysink: “Om de ouders en kinderen te ontlasten, ontstond het idee om ouders zelf hun kind te laten filmen, op basis van onze instructies.” Uit het onderzoek blijkt dat ouders deze aanpak inderdaad minder belastend vinden voor hun kind en dat ze goed uit de voeten kunnen met de instructies. Ook blijkt dat kinderfysiotherapeuten de ontwikkeling van het kind net zo goed kunnen beoordelen aan de hand van het filmpje, als tijdens een live-consult. In het GoAPP project hebben onderzoekers uit 5 lectoraten samen met 11 praktijken een applicatie ontwikkeld voor de telefoon waarmee ouders kunnen filmen en versturen en een webapplicatie waarmee de therapeuten de films kunnen beoordelen en veilig bewaren. Daarbij is goed gekeken naar gebruikerswensen en ervaringen van therapeuten en ouders.

De videomethode

De videomethode die voor de app is gebruikt  is eerder ontwikkeld in het GODIVA-onderzoeksproject van de HU. De onderzoekers, die zelf ook kinderfysiotherapeut zijn, wilden deze methode toepassen in een langlopend onderzoek, waarbij ze kinderen volgen in de tijd en elke twee maanden de ontwikkeling wilden meten. Daarmee wekten ze de interesse van kinderfysiotherapeuten die er een goede toepassingsmogelijkheid in zagen voor in hun praktijk. 

Nog niet beschikbaar

Het prototype van de GoApp is klaar om doorontwikkeld te worden door een private partij. Wanneer kunnen fysiotherapeuten ermee aan de slag? Dat is mede-afhankelijk van zorgverzekeraars. Op dit moment worden de uren die fysiotherapeuten steken in videoconsultatie nog niet door zorgverzekeraars vergoed. Toepassing van de app is dus op dit moment voor hen financieel nog niet haalbaar. Cindy Veenhof, lector Innovatie van Beweegzorg: “Toch blijft het belangrijk dat we nieuwe organisatievormen blijven zoeken om de zorg efficiënt en effectief te houden, en toegankelijk voor iedereen. Met ons praktijkgerichte onderzoek kunnen we laten zien wat werkt en wat er mogelijk is. Daarmee zetten we nieuwe aanpakken die succes zullen hebben op de kaart. Ook bij zorgverzekeraars.” 

Partners

Vijf lectoraten van Hogeschool Utrecht werkten mee aan de ontwikkeling van de GoApp: De lectoraten Leefstijl en Gezondheid; Architectuur van Digitale Informatiesystemen; Co-Design; Procesinnovatie & Informatiesystemen en Innovatie van Beweegzorg. Daarnaast waren Universiteit Utrecht, Faculteit Sociale Wetenschappen en Klinische GezondheidsWetenschappen en UMCU Wilhelmina Kinderziekenhuis – Kinderbewegingscentrum betrokken en 11 fysiotherapiepraktijken, namelijk Biomedia bv; Kinderfysiotherapiepraktijk G. Schuitema, Santpoort; Fysiotherapie Rotterdam; Kinderfysiotherapie Zeewolde; Kinderfysiotherapie Amersfoort; Praktijk voor kinderfysiotherapie, Alphen a/d Rijn; Kinderfysiotherapie Balijelaan, Utrecht; Groepspraktijk voor Fysiotherapie, Deventer; Praktijk voor fysiotherapie Schmitz, Haaksbergen; Kinderfysiotherapie regio Westland en Bengels & Kanjers, Amersfoort. Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door subsidie van SIA Raak. 

Deel dit artikel