IBS Congres

Het Instituut voor Bewegingsstudies (IBS) organiseert op zaterdag 13 april 2019 haar jaarlijkse congres. Dit jaar is het thema ‘Kennis delen, je krijgt wat je geeft!’
Studenten zitten op de trap

Door middel van een lezing en diverse workshops brengen we onze IBS-Communities graag onder de aandacht. Een IBS-Community brengt diverse professionals bij elkaar om kennis te delen en te genereren over een specifiek onderwerp binnen de beweegzorg. Hierbij valt te denken aan (Chronische) Pijn, Schouderproblematiek en Kinderen, maar ook aan Ondernemen voor zorgprofessionals.

Het belooft een mooi programma te worden.

Programma

9.00 uur Inloop 
9.30 uur Welkom 
9.45 uur Spreker

10.30 uur Pauze 
11.00 uur Ronde 1

12.00 - 12.45 uur Lunch

13.00 uur Ronde 2 
14.00 uur Borrel

Centrale spreker

Ir. Wouter Ribbels

“Samenwerken is the stuff we’re made off” (met dank aan William Shakespeare)

Wat is de kern van samenwerken en van optimaal samenwerken? Als ontdekkingsreiziger neemt hij u mee in een aantal snapshots, bespiegelingen en ervaringen rondom dit onderwerp. U wordt uitgedaagd in doen en denken. En hopelijk met enkele verrijkende inzichten voelt u zich geïnspireerd om ermee aan de slag te gaan in uw praktijk.

Ir. Wouter Ribbels (1958) is op z’n best als hij doelgericht kan verdwalen want dan doet hij z’n mooiste vondsten. Als je iets interessant vindt, maak er dan werk van i.p.v. het uit te stellen. Immers, dan zit er de meeste energie en motivatie in. Al meer dan 20 jaar werkt hij succesvol als organisatiecoach, trainer, individuele coach. Daarnaast ook als theaterregisseur en trainingsacteur. Eerder werkte hij als directeur in de cultuur- en kunsteducatie. Hij is gefascineerd door mensen en organisaties en hoe zij trachten resultaten te halen. Uiteindelijk gaat het steeds om het creëren en het creëren van een zinvol en betekenisvol bestaan met elkaar.

Workshops

Samen met collega’s van verschillende disciplines praten en leren over Persisterende Pijn? Prikkelende inhoudelijke sprekers horen? Een kijkje in elkaars professionele keuken nemen? Dit is wat we doen bij de Paincommunity van het IBS. Samen met collega’s leren over pijn, casuïstiek bespreken en onder het genot van een drankje informeel praten over het vak. We zien elkaar 4 keer per jaar en hopen zo een community te smeden waarin we over de schutting kijken. Met behulp van elkaars inzichten hopen we nog betere zorg te leveren. Kom luisteren naar een korte inhoudelijke verkenning en een casuïstiekbespreking van een complexe pijnpatiënt in de eerste lijn!

Vermoeidheid is een entiteit met een hoge prevalentie binnen de patiëntenzorg. Is vermoeidheid een aanwezig symptoom, of een maat bij inspanning? Zijn er verschillende soorten vermoeidheid? Lokaal, algeheel, perifeer, centraal, fysiek, mentaal? Hoe speelt vermoeidheid een rol in het presteren en trainen van mensen die bij de beweegzorgprofessional een hulpvraag hebben?

Wij willen met collegae uit het werkveld, het onderwijs en onderzoek een netwerk voor kenniscirculatie opbouwen. Door middel van het bespreken met elkaar van casuïstiek, uit de eigen praktijk en nieuwe en bestaande visies uitwisselen met uit te nodigen experts.

Op het IBS-congres geven we u graag een idee van onze plannen voor een Community of Practice (CoP), maar horen we ook graag uw inbreng. Halen en brengen, om samen te verdiepen en te ontdekken wat vermoeidheid voor ons in petto heeft…

In de 1e 1000 dagen van de zuigeling met een slechte start is veel zorg nodig. Ouders krijgen te maken met verschillende professionals die vanuit hun eigen aandachtsgebied willen bijdragen aan een optimale ontwikkeling van de baby. Hoe kunnen we de kennis en zorg zo goed mogelijk op elkaar afstemmen en aanbieden in deze fase?  Weet jij als (kinder) fysiotherapeut voldoende van het werk van de (pre) logopediste of de orthopedagoog?

In de interprofessionele Community of Practice Early Development komen kinderfysiotherapeuten, logopedisten, orthopedagogen en onderzoekers samen om te ontdekken waar we kennis kunnen delen en met innovaties de zorg kunnen verbeteren.

In deze workshop nemen we u mee in de opzet en start van deze Community en gaan we actief aan de slag met de GODIVA E-learning tool: het digitaal beoordelen van de grof motorische ontwikkeling van het jonge kind.

Chroniciteit van schouderpijnklachten is van grote invloed op het dagelijkse functioneren van een individu; dikwijls leidt het tot ziekteverzuim en worden mensen er zelfs door belemmerd in hun zelfredzaamheid.

Waarom schouderpijnklachten chronisch worden en hoe ze effectief kunnen worden behandeld is nog geen eenduidige verklaren voor gevonden. Vermoedelijk speelt de aanwezigheid van onwenselijk aangepast beweeggedrag en het onvermogen van het individu om dit zelfstandig te veranderen, hierin een cruciale rol.

Creativiteit is en net als een spier te trainen, leer deze efficiënt te gebruiken in het werkveld. Hoe sta jij in en groep en hoe werk je samen? Ontdek het in deze workshop.

De gezondheidszorgmarkt in Nederland verandert. Er moet patiëntgericht worden gewerkt en zoveel mogelijk ‘op de juiste plek’. Dat betekent dat samenwerking voor eerstelijnszorgverleners onvermijdelijk is om ook in de toekomst een succesvolle praktijk te houden. Het gaat dan om samenwerking met andere zorgverleners, met de patiënt en met stakeholders als de gemeente en de zorgverzekeraars. Veel fysiotherapeuten hebben hier nog weinig ervaring mee.

In deze workshop gaat u op basis van het door lectoraten van de Hogeschool Utrecht recent ontwikkelde Healthcare Value raamwerk voor eerstelijnspraktijken oefenen met deze samenwerking aan de hand van een concrete casus. U leert inzien wat de outcomes, belangen en voorwaarden van uw eigen praktijk zijn èn die van patiënten en samenwerkingspartners, hoe die deels kunnen overlappen maar ook erg van elkaar kunnen verschillen. U oefent met het healthcare value raamwerk in het vinden van gemeenschappelijke grond zodat door samenwerken waarde wordt toegevoegd. Met deze workshop zit u met meer bagage en zelfvertrouwen aan tafel bij het aangaan van een samenwerking.

Studenten zitten op blokken in een zaal

Praktische informatie

Zaterdag 13 april 2019
9.00 - 14.00 uur met aansluitend een borrel

Heidelberglaan 7 
3584 CS
USP (Utrecht Science Park)
Utrecht

De kosten voor dit congres bedragen € 20,-. U kunt deze kosten uitsluitend via onderstaande digitale betaling voldoen. Contante betalingen kunnen wij helaas niet aannemen.

Aanmelden

Meld je nu aan voor het IBS Congres en schrijf je in voor de workshops.

Accreditatie

Er is accreditatie aangevraagd voor het KNGF, het Keurmerk en de VvOCM.

Deel dit evenement