Doorstuderen: van mbo naar hbo

Heb jij je mbo-diploma en krijg je geen genoeg van je vakgebied? Of ben je nieuwsgierig naar de theorie en processen achter uitvoerend werk? Stroom dan door van mbo naar hbo!

Studerende studenten

Doorstuderen na mbo

Kun jij goed zelfstandig werken, ben je ambitieus én heb je een middenkader- of specialistenopleiding gevolgd? Dan kun je een hbo-opleiding na mbo 4 volgen. Het niveau van de lesstof is hoger, je krijgt meer lesstof onder ogen – geregeld in het Engels – en de opdrachten in werkgroepen zijn uitgebreider. Even wennen, maar juist zo ontwikkel jij je tot een echte professional.

Verschillen tussen mbo en hbo

Bij een hogeschool kun je een associate degree of een bacheloropleiding volgen. De grootste verschillen tussen mbo en hbo zijn:

 • meer nadruk op analyse
 • hoger tempo
 • zelfstandiger werken
 • meer verantwoordelijkheden tijdens stage

Een associate degree is een tweejarige opleiding op niveau 5, waarmee je in twee jaar een hbo-diploma haalt. 

Een bachelor duurt in principe vier jaar en is opgebouwd uit een aantal fases:

 1. Propedeuse

  Het eerste jaar is het propedeusejaar. In dit jaar wordt de basis gelegd voor alles wat je tijdens de opleiding leert.

 2. Specialisatie

  Aan het eind van het tweede of derde jaar kies jij een richting waarin je wilt afstuderen met het oog op een baan.

 3. Afstuderen

  Met jouw eindscriptie laat jij zien dat je alle theorie van de studie onder de knie hebt en dat je genoeg weet van de praktijk.

Tijdens je bachelor heb je een aantal vaste vakken en daarnaast ruimte voor keuzevakken of een minor om je te specialiseren in een bepaald onderwerp.

Begeleiding bij de overstap van mbo naar hbo

Als mbo-student heb je het voordeel dat je al heel wat praktijk- en werkervaring hebt. Maar het niveau van de lesstof ligt op het hbo wel wat hoger. Dat heeft te maken met het verschil tussen mbo- en hbo-beroepen. Bij mbo-banen ligt de nadruk op de uitvoering van bepaalde taken binnen een afgebakend terrein. Binnen hbo-banen moet je verbindingen kunnen leggen en processen kunnen analyseren. Je hbo-opleiding bereidt je daarop voor. Loop je tijdens je studie tegen problemen aan? Doe dan een beroep op studieloopbaanbegeleiders. Vaak hebben opleidingen ook mentoren die je kunnen begeleiden.

Van mbo naar hbo: wat zijn de eisen?

Met een mbo niveau 4-diploma kun je in de meeste gevallen toegelaten worden tot een hbo-opleiding. Bij sommige opleidingen gelden er wel aanvullende toelatingseisen. Bij de opleidingen staat duidelijk vermeld wat de toelatingseisen zijn.   

Kom je van het mbo en denk je dat je bepaalde hbo-theorie al beheerst? Dan kun je tijdens je studie samen met je studieloopbaanbegeleider kijken of je de hbo-opleiding versneld kunt volgen. Vrijstellingen vóór de start van je studie zijn daarentegen niet mogelijk.

Heb je nog vragen?

Heb jij nog vragen over jouw overstap? Of is iets je niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op met ons klantcontactcentrum per e-mail of telefoon: 088 481 81 81 of via WhatsApp: 06 - 34101698 (op werkdagen van 09:30 tot 16.30 uur).

Stuur een e-mail