Doorstuderen na het mbo

Heb jij je mbo-diploma maar krijg je geen genoeg van je vakgebied? Of ben je nieuwsgierig naar de theorie en processen achter uitvoerend werk? Dan is het hbo wat voor jou.

Studerende studenten

Kun jij goed zelfstandig werken, ben je ambitieus én heb je een middenkader- of specialistenopleiding (niveau 4) gevolgd? Dan kun jij een hbo-opleiding volgen bij de HU. Het niveau van de lesstof is hoger, je krijgt meer lesstof onder ogen – geregeld in het Engels – en de opdrachten in werkgroepen zijn uitgebreider. Even wennen, maar juist zo ontwikkel jij je tot een echte professional.

De opbouw van een hbo-studie

Een opleiding aan een hogeschool heet een bacheloropleiding. De grootste verschillen tussen een hbo- en een mbo-opleiding zijn:

 • meer nadruk op analyse
 • hoger tempo
 • zelfstandiger werken
 • meer verantwoordelijkheden tijdens stage

Een bachelor is opgebouwd uit een aantal fases:

 1. Propedeuse

  Het eerste jaar is het propedeusejaar. In dit jaar wordt de basis gelegd voor alles wat je tijdens de opleiding leert.

 2. Specialisatie

  Aan het eind van het tweede of derde jaar kies jij een richting waarin je wilt afstuderen met het oog op een baan.

 3. Afstuderen

  Met jouw eindscriptie laat jij zien dat je alle theorie van de studie onder de knie hebt en dat je genoeg weet van de praktijk.

Tijdens je bachelor heb je een aantal vaste vakken en daarnaast ruimte voor keuzevakken of een minor om je te specialiseren in een bepaald onderwerp.

Begeleiding bij de overstap van mbo naar hbo

Als mbo-student heb je het voordeel dat je al heel wat praktijk- en werkervaring hebt. Maar het niveau van de lesstof ligt op het hbo wel wat hoger. Dat heeft te maken met het verschil tussen mbo- en hbo-beroepen. Bij mbo-banen ligt de nadruk op de uitvoering van bepaalde taken binnen een afgebakend terrein. Binnen hbo-banen moet je verbindingen kunnen leggen en processen kunnen analyseren. Je hbo-opleiding bereidt je daarop voor. Loop je tijdens je studie tegen problemen aan? Doe dan een beroep op studieloopbaanbegeleiders. Vaak hebben opleidingen ook mentoren die je kunnen begeleiden.

Vrijstellingen

Kom je van het mbo en denk je dat je bepaalde hbo-theorie al beheerst? Dan kun je tijdens je studie samen met je studieloopbaanbegeleider kijken of je de hbo-opleiding versneld kan volgen.

Vrijstellingen vóór de start van je studie zijn daarentegen niet mogelijk.

Heb je nog vragen?

Heb jij nog vragen over jouw overstap? Of is iets je niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op met ons klantcontactcentrum per e-mail of telefoon: 088 481 81 81 of via WhatsApp: 06 - 34101698 (op werkdagen van 09:30 tot 16.30 uur).

Stuur een e-mail