Vliegende Start voor Beginnende Leraren

Daar ga je: pabo-diploma op zak en klaar voor je eerste baan! De meeste scholen begeleiden beginnende leraren goed, maar wellicht heb je ook de behoefte om eens met andere mensen te sparren en je kennis verder te verdiepen.

Cursus Vliegende start voor beginnende leraren: twee studenten in overleg over materiaal op tafel

Hoe pak je je nieuwe baan aan? Hoe ga je om met je rol als pedagoog, didacticus, organisator en collega? Het uitgangspunt voor deze cursus is het model ‘Duurzaam succesvol werkgedrag’, waarmee (beginnende) leerkrachten kunnen reflecteren op hun werkzaamheden en gedrag. Hier ga je alleen, in groepsverband en in de praktijk mee aan de slag.

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Open avond 11 juni

Kom dinsdagavond 11 juni naar onze open avond in Utrecht. Je bent welkom tussen 18.00 en 21.00 uur.

Handig om te weten

Start September 2019
Lesdata Woensdagmiddag verspreid over twee jaren: jaar 1 elke maand een bijeenkomst 11 september, 2 oktober, 6 novemeber en 11 december 2019, 22 januari, 5 februari, 11 maart, 8 april, 6 mei en 3 juni 2020; jaar 2 eens in de twee maanden: 9 september en 4 november 2020, 20 januari, 31 maart en 26 mei 2021
Studie-investering 2 uur per week
Kosten € 1850 (vrij van btw)
Deelnemers 12 - 25
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering - 84 uur

Opleidingsinhoud

In deze cursus leer je om pedagogische, didactische en organisatorische kwesties in de uitvoering van jouw werk als beginnend leraar te onderzoeken en bespreken. Zo ontdek je een aanpak voor duurzaam succesvol werkgedrag die bij jou past, en leer je deze toe te passen.

Als leraar vervul je vier rollen: pedagoog, didacticus, organisator en teamlid. Je ontwikkelt je vakbekwaamheid in elke rol het best door aandacht te besteden aan de cognitieve component (denken), de gedragscomponent (doen) en de belevingscomponent (beleven). Het traject is zo opgebouwd dat je vanuit deze twaalf werkthema’s, de vier rollen keer de drie componenten, door het schooljaar heen de onderwerpen aanpakt die belangrijk zijn voor een startende leraar.

Rol: "Ik als pedagoog"

Denken: Complexiteit van onderwijs
Doen: Pedagogische tact
Beleven: De pedagogische ‘kleur’ in mij en mijn school

Rol: "Ik als didacticus"

Denken: Prioriteren en uitdagen
Doen: Etiketteren/ selecteren van leerling-opdrachten
Beleven: De didactische ‘kracht’ van mij en mijn school

Rol: "Ik als organisator"

Denken: Klassenmanagement
Doen: Uitdagende gedifferentieerde instructie
Beleven: Organiseren van leren in mijn klas en school

Rol: "Ik als teamlid"

Denken: Wederkerigheid van de professionele ruimte van het leraarschap
Doen: De pedagogische ‘kleur’ in mij en mijn school
Beleven: Mijn stijl als professional

• 45 uur bijeenkomsten van drie uur
  • 9 uur voorbereidende opdrachten
  • 30 uur opdrachten: literatuur lezen, concepten uitwerken, praktijkopdrachten doen, dagboek bijhouden.

De bijeenkomsten zijn in de avond (van 18.00 – 21.30 uur) en beginnen met een gezamenlijke broodjesmaaltijd.

Elke bijeenkomst bestaat uit:

• een kompasdeel waarin de cursisten denkmodellen krijgen aangereikt om anders naar zichzelf en hun werk te kijken.
  • een gespreksdeel: op basis van het kompas-onderwerp voeren de cursisten en docent een gesprek waarin wordt "gependeld" tussen ‘wat moet ik doen’, ‘hoe gaat dat’ en ‘hoe past dat bij wie ik denk te zijn’.
  • een afspraakdeel, waarin je op basis van de bijeenkomst je voornemens formuleert tot de volgende bijeenkomst (inclusief collegiale consultaties en intervisies).

Toelating

• Je bent een startende leraar in het primair onderwijs.
  • Je hebt je bachelordiploma leraar primair onderwijs (pabo).

Docenten

Een team van opleiders van de Hubapo verzorgen vanuit hun specifieke expertise de opleiding.

Overige informatie

De post-bachelorcursus Vliegen Start voor Beginnende Leraren kost € 1850, vrij van btw. Er zijn geen andere kosten. Aanschaf van de literatuur is niet verplicht.

Waarom Vliegende Start voor Beginnende Leraren bij de HU?

• Ondersteuning, scholing en intervisie

Extra begeleiding voor beginnende leraren en een veilige omgeving om met vakgenoten te sparren.

Direct contact

Rob Gertsen, docent Theo Thijssen instituut  |  Hogeschool Utrecht

Rob Gertsen

​Certificering Vliegende Start voor Beginnende Leraren​

Deze opleiding is gecertificeerd door Register Leraar

Logo Register Leraar
Close-up van studenten op laptops

Interesse in de opleiding Vliegende Start voor Beginnende Leraren?