Je ambieert een functie als financieel directeur van een grotere (internationale) MKB-onderneming of non-profitorganisatie. Maar hoe word je financieel directeur? Die vraag staat centraal in de training Treasury Management. Tijdens vier masterclasses verdiep je je in de belangrijkste onderdelen van treasury management: corporate finance, cash management, valuta- en rentemanagement. Na de training ben je klaar om je ambitie waar te maken.

Je bent nu controller, accountant, financieel adviseur, cash manager of bankier en hebt minimaal drie jaar werkervaring. Jouw kennis uit het financiële bedrijfsleven vullen we aan met alle ins en outs van treasury management. Je start in het voorjaar en sluit de training na de zomer af met een opdracht uit je eigen praktijk. Ook doe je mee aan een treasury management game.

Studeer voordelig met het STAP budget

Voor deze cursus kun je een STAP-budget aanvragen. Daarmee studeer je met een flinke korting of zelfs gratis. Lees alles over de aanvraagprocedure.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Handig om te weten

Aanmelddeadline 2 weken voor startdata
Start 20 oktober 2022
Lesdata Donderdag 15.30 - 20.00 uur (inclusief onderbreking voor een lichte maaltijd): 20 oktober, 17 november 2022, 12 januari en 13 april 2023
Studie-investering 9 uur per week (inclusief colleges)
Kosten € 1975 (vrij van btw)
Deelnemers 8 - 25
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht, Padualaan 101 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)
Prijsinformatie

De kosten van deze cursus zijn inclusief persoonlijk assessment.

 

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Opleidingsinhoud

Tijdens de cursus Treasury Management richt je je op veel praktische vraagstukken. Je houdt je bezig met bankrelatiemanagement, (alternatieve) financieringsmodellen, rentederivaten, rapportages, internationaal zakendoen en meer. Allemaal met maar één doel: ervoor zorgen dat jij je verder professionaliseert, zodat je klaar bent voor die (internationale) topbaan.

Tijdens de cursus Treasury Management volg je vier masterclasses over de volgende onderwerpen:

 • Corporate finance (Frans Boumans)
  Hoe wordt een onderneming gefinancierd?
  Nieuwe financieringsvormen: Crowdfunding, Private Equity, Peer-to-peer Lending, Fintech
  Alternatieve financieringsmodellen: SME bonds, Crowdfunding, Blockchain, Impact Investing
  Rentederivaten: niet alleen woningcorporaties hadden een probleem
  Overname- en buy out financiering
  Het belang van Investor Relations
  Hou houd je de relatie met de bank goed?

 • Cash management (Michiel van der Ven)
  Het opzetten en forecasten van cash budgets
  Ins en outs van credit management
  (International) betalingsverkeer
  Netting en cash pooling

 • FX-, interest rate risk management (Annette Prinsen)
  Financial risk strategie en policy
  Vreemde valuta- en rente riskmanagement (hedging instrumenten)
  Investeringen van overtollige liquiditeiten
  Pensioenverplichtingen
  Een transparante rapportage: inzicht bieden voor alle stakeholders
  Internationaal zakendoen: forex risico en -hedging, investeringen met rendement
  Behavioral finance: inzicht krijgen in hoe financiële beslissingen worden beïnvloed door biases en wat daaraan te doen

 • Consultancy assignment and personal assessment (Frans Boumans en Janneke Nonkes)
  Presentatie en feedback op een eigen praktijkonderzoek over een treasury naar eigen keuze
  Personal development gesprek

Je doet mee aan klassikale lessen, die gecombineerd worden met casuïstiek en real-life opdrachten, ook uit de eigen werksituatie. Je werkt deze opdrachten in werkgroepen uit en gaat ze ook presenteren. Daarnaast doe je mee aan een treasury management game.

Toelating

Om toegelaten te worden tot de cursus Treasury Management moet je een hbo-diploma hebben, net als minimaal drie jaar relevante werkervaring.

Tijdens een adviesgesprek kijken we samen of de opleiding aansluit bij je ambitie én of jij past bij de opleiding. Door de interactieve colleges leer je van elkaar, dus de samenstelling van de groep is van belang. Gestreefd wordt naar een diverse groep deelnemers uit verschillende sectoren van het bedrijfsleven en de non-profit sector.

Docenten

De docenten die de cursus Treasury Management geven werken al lange tijd in het financieel bedrijfsleven als financieel directeur, treasurer of bankier. Daarnaast hebben ze veel ervaring opgedaan in het hoger onderwijs. Het resultaat? Een deskundig en actueel cursusprogramma.

Foto van Marc Schaffelaars

Drs. Marc Schaffelaars

Investment Banking & Capital Markets

Drs. Marc Schaffelaars is 25+ jaar werkzaam geweest als manager investment banking in dealingrooms van diverse internationale banken in Nederland en de City in Londen. Hij adviseerde en handelde voor grotere internationale institutionele klanten, treasurers, centrale banken en supranationale instituten op diverse gebieden van Capital Markets. Naast manager van obligatie handel, credit products sales en solution advisory coverage, heeft hij ook jarenlang ervaring in internationale proprietary trading. Behalve opleidingen op het gebied van treasury management en beleggingen, richt hij zich ook op blockchain technologie en cryptovaluta’s.

Portretfoto Sybrand de Groes

Sybrand de Groes

Treasury consultant

Ir. Sybrand de Groes heeft als bankier bij ABN AMRO en RBS meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van kredietverlening en internationaal betalingsverkeer. Sinds 5 jaar is hij treasury consultant  werkzaam voor KPMG. De consultancy opdrachten combineert hij met het geven van finance en treasury opleidingen aan o.a. de Universiteit van Amsterdam en Hogeschool Utrecht.

Janneke Nonkes, hogeschooldocent post-bachelorleergang Treasury Management, Hogeschool Utrecht

Drs. Janneke Nonkes

Treasury, auditing en control

Drs. Janneke Nonkes heeft 20 jaar in treasury, auditing en control gewerkt. In 2013 is zij ondernemer geworden, gespecialiseerd in counseling, training en interim- en verandermanagement. Zij bekleedt – en bekleedde – diverse functies bij professionele instituten als voorzitter van de Dutch Association of Corporate Treasures en is toezichthouder op de postdoctorale opleiding Treasury Management aan de Vrije Universiteit.

Frans Boumans, hogeschooldocent post-bachelorleergang Treasury Management, Hogeschool Utrecht

Drs. Frans Boumans MBA

Treasury en banking

Drs. Frans Boumans MBA heeft meer dan 25 jaar als corporate bankier gewerkt bij Mees & Hope, MeesPierson en ING en geeft al meer dan 25 jaar les in (E)MBA en bachelorcursussen bij diverse universiteiten in 15 landen over de hele wereld. Hij is vijf jaar geleden voor Hogeschool Utrecht met de eerste en enige minor Treasury Management gestart.

Na deze opleiding

Tijdens de vier masterclasses verdiep je je in de belangrijkste onderdelen van Treasury Management: corporate finance, cash management, valuta- en rentemanagement. Het resultaat is dat je na afloop klaar bent voor de rol als financieel directeur. Of dat nou in het MKB is of bij een grote (internationale) organisatie.

De masterclasses vullen jouw kennis uit de praktijk aan met alle ins en outs van treasury management. Na afloop ben jij thuis in bankrelatiemanagement, SME bonds, crowdfunding, blockchain, impact investing, rentederivaten, international cash management, het opstellen van transparante rapportages die stakeholders inzicht bieden én internationaal zakendoen. Ook behavioural finance kent voor jou geen geheimen meer.

Overige informatie

De kosten voor deze cursus komen tezamen op € 1975, vrij van btw. De kosten voor de persoonlijke opdracht zijn hierbij inbegrepen.

Je kunt meedoen aan de cursus als je minimaal drie jaar relevante werkervaring hebt. Omdat je onderwerpen uit de praktijk inbrengt tijdens de masterclasses is het belangrijk dat je in een passende functie zit op het moment dat je met de cursus begint. Dit betekent dat je werkzaam bent in het financiële bedrijfsleven en ervaring hebt met activiteiten zoals cash management.

Waarom Treasury Management bij de HU?

 • Leer van elkaar

  De deelnemers komen uit verschillende sectoren van het bedrijfsleven en de non-profit sector.

 • Zet je kennis en inzichten meteen in

  Je krijgt niet alleen klassikale lessen, maar voert ook opdrachten uit in je eigen werksituatie.

 • Docenten uit het financiële bedrijfsleven

  Naast hun baan als financieel directeur, treasurer of bankier staan zij voor de klas om hun passie voor het vak met jou te delen.

Neem contact met ons op

Frans Boumans, hogeschooldocent post-bachelorleergang Treasury Management, Hogeschool Utrecht

Drs. Frans Boumans MBA

Treasury en banking