Ben je tolk Nederlandse Gebarentaal en denk je erover om schrijftolk te worden? Dan sluit het traject schrijftolk op jouw behoefte aan. Je volgt deze modules samen met de reguliere studenten. Tijdens de opleiding werk je met zogeheten EPA's (entrustable professional activities), waarin jij laat zien waar jij staat in jouw ontwikkeling. Deze EPA's moeten afgerond worden om gecertificeerd schrijftolk te worden. Als tolk Nederlandse Gebarentaal zal je je vooral kunnen focussen op de schrijftolkspecifieke vaardigheden en kennis, omdat je op andere gebieden al veel ervaring hebt opgedaan. Hierdoor zal jouw studiebelasting lager liggen dan de studenten die geen tolk zijn.

Er is veel vraag naar schrijftolken en zodra je schrijftolk bent, kun je ook als combitolk (tolk NGT en schrijftolk) ingezet worden. Hierdoor heb je meer mogelijkheden in het werkveld. De bekendheid van en vraag naar combitolken breidt zich ook steeds meer uit.

Studeer voordelig met het STAP budget

Voor deze cursus kun je een STAP-budget aanvragen. Daarmee studeer je met een flinke korting of zelfs gratis. Lees alles over de aanvraagprocedure.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Handig om te weten

Aanmelddeadline 2 weken voor startdatum
Start 30 augustus 2023
Lesdata De lessen worden in het opleidingsjaar 2023-2025 gegeven. Je schrijft je in voor het tweejarig traject.
Studie-investering Verwachte studielast: 15 uur per week, inclusief voorbereiding. Het nieuwe onderwijs richt zich op het aantonen van jouw vaardigheden, waardoor dit per persoon zal verschillen. Er is veel ruimte voor flexibiliteit.
Kosten € 5250 (vrij van btw)
Deelnemers Je sluit in dit traject aan bij de lessen van een reguliere studentgroep van de Associate Degree-opleiding Schrijftolk. Aanmelding gaat op volgorde van binnenkomst.
Locatie Padualaan 97 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering
Prijsinformatie € 5250 vanaf september (voor het gehele traject)

Opleidingsinhoud

Tijdens de Ad Schrijftolk werk je toe naar vier niveaus die EPA's genoemd worden (entrustable professional activities). Binnen deze EPA’s werk jij aan jouw vaardigheden als schrijftolk. Aan het begin van jouw studie zal je je meer focussen op de vaardigheden die je als schrijftolk nodig hebt. Samen en zelfstandig, op locatie en in de digitale leeromgeving ga je bezig met je kennis op verschillende gebieden te vergroten. Naarmate je vaardigheden zich ontwikkelen, zal je jouw werkzaamheden steeds verder uitbreiden. Zo zal je in het werkveld eerst vooral observeren, waarop volgt dat je langzaam meer taken op je zal nemen. Uiteindelijk zal je onder begeleiding van een afgestudeerde schrijftolk zelf stukjes tolken, tot je het niveau hebt bereikt waarop je zelfstandig kan schrijftolken. Alleen afronding van het volledige programma, geeft je de mogelijkheid tot registratie in het Register Tolken Gebarentaal en Schrijftolken.

Werkplaatsen. Daarnaast zal je je bevinden in het werkveld, waarbij je afbouwende fases onder begeleiding van een gecertificeerde schrijftolk werkt.

Toelating

Je bent toelaatbaar tot dit traject als je afgestudeerd bent als tolk Nederlandse Gebarentaal.

Na deze opleiding

Na het succesvol afronden van het traject kun je aan de slag als combitolk. Zo ben je breed inzetbaar en kun je snel wisselen tussen schrijftolken en tolken in NGT, afhankelijk van wat de situatie en de klant van je vragen.

Na het afronden van deze leergang ontvang je een certificaat met de studie-investering. Met het Register Tolken Gebarentaal en Schrijftolken is afgesproken dat je als schrijftolk kunt worden geregistreerd. Je ontvangt géén Associate degree-diploma Schrijftolk.

Het RTGS kent aan dit traject geen nascholingspunten toe. Het gaat hierbij immers om het aanleren van schrijftolkvaardigheden die geen verband hebben met jouw vaardigheden als Tolk NGT.

Als combi-tolk heb je nog meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt dan wanneer je alleen tolk NGT bent. Je kunt ook gaan tolken voor mensen die een schrijftolk aanvragen. Sommige klanten willen in de ene situatie een schrijftolk, in de andere een tolk Nederlandse gebarentaal - Nederlands.

Overige informatie

Het traject schrijftolken voor tolken NGT kost € 5250 (vrij van btw), mits binnen twee jaar behaald. Dit is inclusief lesmaterialen, maar exclusief de huur van een Velotype toetsenbord, Windows-laptop en boeken. 

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Certificering

Dit traject maakt onderdeel uit van de opleiding Associate degree Schrijftolk. Deze opleiding is gecertificeerd door de Nederlands/Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Waarom Traject schrijftolken voor tolken NGT bij de HU?

 • Snelheid in de praktijk

  Tijdens het traject leer je door praktische oefeningen op snelheid werken met het Velotype toetsenbord. 

 • Leer van de experts

  Er zijn verschillende combitolken betrokken bij de Ad-opleiding, die naast hun werkzaamheden op de Hogeschool Utrecht ook nog werkzaam zijn in het werkveld.

 • Volg praktijkgericht onderwijs

  Jouw ervaringen zijn input voor jouw ontwikkeling tot schrijftolk. Vanuit deze ervaringen ga je in de werkplaatsen aan de slag. En wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

 • Unieke onderwijssetting

  Hogeschool Utrecht is de enige opleider voor schrijftolken.

Exterieur Padualaan 97, Utrecht Science Park

Interesse in de opleiding Traject schrijftolk voor tolken NGT?