Er is veel vraag naar schrijftolken, vooral omdat mensen steeds ouder worden en best wat ondersteuning kunnen gebruiken als ze slechter gaan horen. Als tolk NGT kan je je werkterrein uitbreiden en na het succesvol afronden van dit traject ook als schrijftolk aan het werk.

Als combi-tolk (tolk NGT én schrijftolk) heb je nog meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt dan wanneer je alleen tolk NGT bent; je kunt ook gaan tolken voor mensen die een schrijftolk aanvragen en sommige klanten willen in de ene situatie een schrijftolk, in de andere een gebarentolk.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Handig om te weten

Aanmelddeadline 2 weken voor startdata
Start 2 september 2019
Lesdata De lessen worden in het opleidingsjaar 2019-2020 wekelijks verzorgd op vrijdag. De tijden kunnen variëren. Hou er daarnaast rekening mee dat, wanneer er stage gelopen moet worden, de tijden waarop je beschikbaar moet zijn, variabel zijn.
Studie-investering 4 uur per week colleges, exclusief voorbereiding. Wanneer je dit traject succesvol en binnen de gestelde twee jaar wilt afsluiten, dan is er gedurende het gehele traject wekelijks naast de lessen en zelfstudie (opdrachten, theorie bestuderen) minimaal 10 uur per week oefening op de Velotype nodig.
Kosten € 4975 (vrij van btw)
Deelnemers Je sluit in dit traject aan bij de lessen van een reguliere studentgroep van de Associate degree-opleiding Schrijftolk. De (gecombineerde) groep telt maximaal 30 deelnemers. Aanmelding gaat op volgorde van binnenkomst.
Locatie Padualaan 97 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering

Opleidingsinhoud

In dit Traject volg je alle modules Schrijftolkvaardigheden en de stageonderdelen van het curriculum van de Associate degree-opleiding Schrijftolk.

In dit Traject volg je alle modules Schrijftolkvaardigheden van het curriculum van de Associate degree-opleiding Schrijftolk. Naast deze modules loop je stage. Inhoudelijke informatie over modules en stages vind je in de studiegids. Alle onderdelen (modules en stage) moeten voldoende zijn afgerond om voor certificering in aanmerking te komen. Alleen afronding van het volledige programma geeft je de mogelijkheid tot registratie in het Register Tolken Gebarentaal en Schrijftolken.

Klassikaal en individueel (stagebegeleiding).

Toelating

Je bent toelaatbaar tot dit traject als je afgestudeerd bent als Tolk Nederlandse gebarentaal.


Na deze opleiding

Na het succesvol afronden van het traject kun je aan de slag als combi-tolk. Zo ben je breed inzetbaar en kun je snel wisselen tussen schrijftolken en tolken in NGT. Afhankelijk van wat de situatie en de klant van je vragen.

Na het afronden van deze leergang ontvang je een certificaat met de studie-investering. Met het Register Tolken Gebarentaal en Schrijftolken is afgesproken dat je als schrijftolk kunt worden geregistreerd. Je ontvangt géén Associate degree-diploma Schrijftolk.

Het RTGS kent aan dit traject geen nascholingspunten toe. Het gaat hierbij immers om het aanleren van schrijftolkvaardigheden die geen verband hebben met uw vaardigheden als Tolk NGT.

Als combi-tolk heb je nog meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt dan wanneer je alleen tolk NGT bent; je kunt ook gaan tolken voor mensen die een schrijftolk aanvragen en sommige klanten willen in de ene situatie een schrijftolk, in de andere een gebarentolk.

Wanneer je als tolk NGT en zeker ook als combi-tolk een bijdrage wilt leveren aan het verbeteren van je beroepspraktijk, dan is de masteropleiding Deaf Studies & Communication Needs een goede keuze.

Overige informatie

Het traject schrijftolken voor tolken NGT kost € 4975 (vrij van btw), mits binnen twee jaar behaald. Dit is inclusief lesmaterialen, maar exclusief de huur van een Velotype toetsenbord en boeken. We adviseren je om voorafgaand aan het traject de Summerschool Velotype te volgen.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Certificering

Dit traject maakt onderdeel uit van de opleiding Associate degree Schrijftolk. Deze opleiding is gecertificeerd door de Nederlands/Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Waarom Traject schrijftolken voor tolken NGT bij de HU?

  • Snelheid in de praktijk

    Tijdens het traject leer je door praktische lessen en oefeningen op snelheid werken met het Velotype toetsenbord.

  • Leer van de experts

    Een opleiding aan de HU betekent docenten met kwaliteit en een sterke aansluiting met de praktijk.

  • Volg praktijkgericht onderwijs

    Jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. En wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

Exterieur Padualaan 97, Utrecht Science Park

Interesse in de opleiding Traject schrijftolk voor tolken NGT?