Spelling

Ben jij leraar of begeleider in het primair of speciaal onderwijs? En wil jij jouw lessen over spelling nog effectiever maken? Kies dan voor de post-bachelorcursus Spelling. We staan stil bij spellingvaardigheid, interactie en integratie van betekenisvolle activiteiten tijdens je les.

Cursus Spelling: voorbeeld van lessituatie met studenten in gesprek

Binnen het taalprogramma moet gericht en systematisch aandacht worden besteed aan het stimuleren van het foneembewustzijn van kinderen: aan het leren van letters en het begrijpen van de leeshandeling. Ook voorlezen en schrijven zijn aspecten van zo'n complete "taalervaring-benadering". In deze cursus ga je na of jouw huidige lesaanbod voldoet aan deze benadering en waar jouw mogelijkheden ter verbetering liggen.

Handig om te weten

Start Wij kunnen deze cursus voor u op locatie verzorgen. U kunt daarvoor contact opnemen via seminarium@hu.nl.
Lesdata Data in overleg
Studie-investering 15 uur per week (inclusief colleges)
Kosten € 550 (vrij van btw)
Deelnemers 12 - 25
Locatie Jan Tooropstraat 136 Amsterdam , Johanna Westerdijkplein 75 Den Haag , Padualaan 97 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (60 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

Werken aan spellingvaardigheid maakt in de kleuterbouw onderdeel uit van het totaalprogramma waarmee beginnende geletterdheid gestimuleerd wordt. In de jaren daarna bestaat een goede spellingles uit het geven van een goede instructie, begeleide inoefening en zelfstandige verwerking. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? Dat leer je in deze cursus.

Je gaat toetsen of jouw lesaanbod voldoet aan de eisen van een goede "taalervaring-benadering": lezen, voorlezen en schrijven horen daarbij. Verder ga je aan de slag met een effectief instructiemodel. Zo laat jij de leerling stap voor stap kennismaken met een nieuwe spellingcategorie en besteed je aandacht aan de toepassing bij het schrijven. Spellingbewustzijn speelt een cruciale rol. Jij leert hoe je dit bewustzijn stimuleert en monitort. Ook bespreken we hoe je omgaat met individuele leerstijlen van je leerlingen.

De vier bijeenkomsten van drie uur bestaan uit een blended learning-programma. Dat betekent dat we naast interactieve colleges en lesmateriaal ook gebruikmaken van een digitale leeromgeving. Activerende werkvormen en een aantal praktijkopdrachten zorgen samen voor een directe link met jouw dagelijkse praktijk.

Je leert:

 • hoe je het spellingonderwijs in je klas meer effectief kunt maken.
 • welke elementen bijdragen aan een goede spellingles.
 • hoe je leerlingen kunt leren hun nieuwe kennis te integreren in wat ze schrijven.

Toelating

Als je leraar of begeleider bent in het primair of speciaal onderwijs én je hbo-diploma op zak hebt, kun je meedoen aan de post-bachelorcursus Spelling.

Docenten

Deze post-bachelorcursus wordt gegeven door de ervaren docenten van de Master Educational Needs. Zij hebben veel ervaring met de verbetering van het taal- en leesonderwijs op scholen. Inhoudelijk zijn ze geschoold door het Lectoraat Geletterdheid.

Na deze opleiding

Als jij de post-hbo-cursus Spelling hebt afgerond, krijg je een certificaat. Jij weet dan hoe je jouw spellingonderwijs naar het volgende niveau kan tillen, waarbij je rekening houdt met de fase waarin je leerlingen zitten, hun leerstijl én jouw eigen rol in de klas.

Na de opleiding kun je:

 • het spellingonderwijs in je klas effectiever maken.
 • elementen die bijdragen aan een goede spellingles succesvol inzetten (zoals een bepaalde methodiek).
 • je leerlingen leren hoe zij hun nieuwe kennis het beste kunnen toepassen in wat ze schrijven.

De cursus maakt deel uit van post-bachelorleergang Expert Taal. Wil je na deze cursus de hele leergang doen? Dan krijg je een vrijstelling voor Taalverwerving, Meertaligheid en NT2. De andere cursussen los volgen kan ook:

Overige informatie

De post-bachelorcursus Spelling kost € 550, vrij van btw.

In het programma worden de meest actuele methoden besproken die bewezen effectief zijn. Jij kunt wat je leert meteen in je eigen praktijk gebruiken.

Waarom Spelling bij de HU?

 • Krijg les van onderwijsexperts

  We hebben jarenlang kennis en ervaring opgedaan met vraagstukken op het gebied van leren, gedrag en begeleiden in het onderwijs.

 • Volg een praktijkgerichte cursus

  Wij geven je handvatten en nieuwe ideeën die je de volgende dag meteen al in praktijk kan brengen.

 • Altijd in de buurt

  We geven deze cursus in Amsterdam, Utrecht of Den Haag. Zo is de cursuslocatie nooit heel ver weg.

Deze opleiding is ook onderdeel van: