Logistieke dienstverleners, banken, webwinkels, sportclubs, allemaal houden ze zich ‒ onder de noemer (Big) Data Analytics ‒ bezig met de analyse van grote hoeveelheden data om zo processen en kwaliteit te optimaliseren, klanten beter te begrijpen of nieuwe diensten en producten te ontwikkelen. Tijdens het eerste deel van de leergang ga je in op de effecten van van big data, machine learning en Internet of Things op de infrastructuur van organisaties. Wat voor eisen stellen deze nieuwe technologieën aan de infrastructuur op het gebied van privacy, recht en beveiliging? Maar ook, wat zijn de ethische vraagstukken rondom deze nieuwe technieken? Van wie is data? Bestaat privacy nog? Kun je data beveiligen? Wat betekent AVG? Welkom in de wereld van privacy, law and security.

Het security werkveld valt binnen de context van Security Operations. Overheden en veel bedrijven hebben hiervoor centra ingericht met medewerkers die gespecialiseerd zijn in het detecteren, registreren, analyseren en oplossen van incidenten gerelateerd aan informatie(verwerking). De opleiding betreft: kennis, inzicht en vaardigheden op het gebied van monitoren en analyseren van security-gerelateerde gebeurtenissen. Echter ook de andere aspecten van Security Operations zullen aan de orde komen in het tweede deel van de leergang. Je verdiept je in big data, machine learning, privacy, recht, ethiek, AVG en je krijgt kennis, inzicht en vaardigheden op het gebied van monitoren en analyseren van security-gerelateerde gebeurtenissen.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Open avond 12 november

Kom dinsdagavond 12 november naar onze open avond in Utrecht. Je bent welkom tussen 18.00 en 21.00 uur.

Handig om te weten

Aanmelddeadline 1 augustus 2019
Start September (en loopt door tot februari)
Lesdata De lessen worden afwisselend aangeboden op vrijdagmiddag/avond en zaterdag
Studie-investering 15-20 uur per week (inclusief colleges)
Kosten € 3600 (vrij van btw)
Deelnemers 5-10
Locatie Utrecht Science Park
Diploma Hbo-leerlijn certificaat met vermelding van de studiepunten (30)
Prijsinformatie Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Opleidingsinhoud

In het eerste deel van de leergang Security Specialist ga je in op de effecten van van big data, machine learning en Internet of Things op de infrastructuur van organisaties. Wat voor eisen stellen deze nieuwe technologieën aan de infrastructuur op het gebied van privacy, recht en beveiliging? Maar ook, wat zijn de ethische vraagstukken rondom deze nieuwe technieken? Van wie is data? Bestaat privacy nog? Kun je data beveiligen? Wat betekent AVG?

In het tweede deel van de opleiding werk je aan je kennis, inzicht en vaardigheden op het gebied van monitoren en analyseren van security-gerelateerde gebeurtenissen, maar ook de andere aspecten van Security Operations zullen aan de orde komen zoals kennis en inzicht in de afhandeling van incidenten.

De leergang is toegankelijk voor mensen die affiniteit hebben met security en werken in een omgeving waarbij het geleerde direct in de praktijk toegepast kan worden. De leergang bestaat uit twee modules van 15 studiepunten.

Je gaat je gedurende een half jaar verder professionaliseren in privacy, recht en beveiliging in relatie tot nieuwe technologieën en maatschappelijke ontwikkelingen.

In de bachelorleergang Security Specialist doe je benodigde kennis en vaardigheden op die je voor deze rol nodig hebt. Je verdiept je in big data, machine learning, privacy, recht, ethiek, AVG en je krijgt kennis, inzicht en vaardigheden op het gebied van monitoren en analyseren van security-gerelateerde gebeurtenissen.

De bachelorleergang Security Specialist bestaat uit de volgende twee modules:

 • Privacy, Law and Security
 • Security Analyse
Modules van leergang Security Specialist

De klassikale lessen vinden plaats op afwisselend vrijdag en zaterdag. Daarnaast werk je samen met mededeelnemers aan opdrachten. Elke module sluit je af met een schriftelijke toets, het maken van een beroepsproduct en een assessment.

Na deze opleiding kun je:

 • De relevante privacy, juridische en beveiligingsknelpunten van de invoering van nieuwe technologie herkennen en beschrijven op tactisch of operationeel niveau.
 • Een organisatie adviseren over te nemen privacy maatregelen en juridische en beveiligingsstappen bij de invoering van nieuwe technologie.
 • In een complexe omgeving organisaties adviseren over privacy, juridische en beveiliging in relatie tot innovatie, maatschappelijke en internationale ontwikkelingen.
 • De security bedreigingen van een organisatie analyseren aan de hand van gangbare modellen en methoden.
 • Basiskennis van beveiligingssystemen firewall, intrusion detection/prevention systemen, op netwerken en host systemen, software- en hardwarematig.
 • Kennis, inzicht en vaardigheden op gebied van monitoring, event analyse en rapportage met behulp van SIEM systemen.
 • Kennis van CSIRT/CERT methodieken, gevolgd door specialisten op gebied van incident analyse & response, alsmede de toepassing daarvan.
 • Kennis en vaardigheden op het gebied van security assessment, zoals het gebruik van netwerk monitoring m.b.v. Wireshark, port scanning m.b.v. NMAP en gangbare hacking tools zoals Kali en Metasploit.
 • Inzicht in de rol van de mens met betrekking tot security, onder meer het bestaan van security awareness.

Toelating

Om de bachelorleergang Security Specialist te kunnen volgen, heb je minimaal een havo-/mbo-4 diploma en relevante werkervaring nodig. Toelating vindt plaats na een intakegesprek.


Docenten

De docenten van de bachelorleergang Security Specialist werken allemaal in de praktijk. Daardoor kunnen ze zich goed inleven in de situaties waar jij in je werk mee te maken hebt.


Na deze opleiding

Na de bachelorleergang Security Specialist beschik je over de benodigde theoretische kennis en vaardigheden om Security vraagstukken effectief aan te pakken. Wil je na de leergang verder studeren? Stroom dan zonder vertraging in bij de bachelor HBO-ICT (NVAO geaccrediteerd).

Tijdens de leergang wordt gewerkt aan de volgende competenties:

 • Creatief problemen oplossen
 • Onderzoek doen
 • Communicatie

De opleiding maakt deel uit van de NVAO-geaccrediteerde bacheloropleiding HBO-ICT van de HU. Ben je na deze leergang nog niet uitgeleerd? Dan kun je zonder vertraging doorstromen in de bacheloropleiding. Neem voor meer informatie contact op met de programmaleider.

Overige informatie

De bachelorleergang Security Specialist kost € 3600, vrij van btw.

In de opleiding zijn theorie en praktijk direct aan elkaar gekoppeld. Dit maakt de studie bijzonder effectief en levert voordelen op voor jou en je organisatie. Wel is een relevante werkplek vereist om de wisselwerking te creëren tussen het opdoen van kennis en delen van praktijkervaringen.

Lessen worden gecombineerd met de bachelor hbo-opleiding. Een klas bestaat uit ongeveer 25 studenten.

Persoonlijk advies

Heb je nog vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Laat het ons weten.

Hetty Veenstra

Programmaleider

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Waarom Security Specialist bij de HU?

 • Blijf gefocust door modulair onderwijs

  Hogeschool Utrecht werkt volgens een modulair model. Door het modulaire karakter verdiep je je 10 weken in één thema waardoor je goed gefocust blijft.

 • Stroom door naar de degree-opleiding

  Wil je na deze leergang doorstuderen? Dan kun je eenvoudig doorstromen naar de bachelor HBO-ICT.

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

Een student aan het werk in de HU Bibliotheek van Padualaan 99, Utrecht Science Park

Interesse in de opleiding Security Specialist?