Schrijven (Strategisch en Creatief)

Ben jij leraar of begeleider in het primair of speciaal onderwijs? En wil jij jouw leerlingen gemotiveerd strategisch en creatief leren schrijven? Dan is de praktijkgerichte post-bachelorcursus Schrijven (Strategisch en Creatief) de opleiding voor jou.

Cursus Schrijven: student in bibliotheek met boek

Schrijfonderwijs beperkt zich vaak tot de opdracht in de taalmethode, maar je kunt veel meer uit schrijflessen halen. Je leert hoe je leerlingen uit groep 1 tot en met 8 kunt helpen om gedreven te schrijven en teksten nog beter te maken. Je leert hoe je daarbij als leraar model kunt staan, welke rol het schrijfproces speelt en wanneer schrijven functioneel en betekenisvol is.

Handig om te weten

Start Wij kunnen deze cursus voor u op locatie verzorgen. U kunt daarvoor contact opnemen via seminarium@hu.nl.
Lesdata Data in overleg
Studie-investering 15 uur per week (inclusief colleges)
Kosten € 550 (vrij van btw)
Deelnemers 12 - 25
Locatie Jan Tooropstraat 136 Amsterdam , Johanna Westerdijkplein 75 Den Haag , Padualaan 97 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (60 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

Het schrijven van teksten wordt in het basisonderwijs meestal "stellen" genoemd. Met "schrijven" wordt alleen de motorische vaardigheid van de schrijfhandeling bedoeld. Maar in deze cursus bedoelen wij met schrijven juist niet de motorische vaardigheid, maar het daadwerkelijk schrijven van teksten. De focus ligt op het schrijfproces én -product.

In deze cursus leren we je op welke manier je meer aandacht aan schrijven kunt besteden. Dit start al in de kleutergroepen waar het creatief schrijven een rol kan spelen in de hoeken of tijdens de speel-werkles. We geven je praktijkvoorbeelden die je inspireren en verkennen hoe jij als leerkracht model kunt staan door veel te schrijven in het bijzijn van je leerlingen. Verder staan we stil bij ondersteunende schrijfmodellen, schrijfdoelen, feedback geven en bij voorbeelden uit jouw dagelijkse praktijk.

De vier bijeenkomsten van drie uur bestaan uit een blended learning-programma. Dat betekent dat we naast interactieve colleges en lesmateriaal ook gebruikmaken van een digitale leeromgeving. Activerende werkvormen en een aantal praktijkopdrachten zorgen samen voor een directe link met jouw dagelijkse praktijk.

Je leert:

 • hoe je het schrijfonderwijs in je klas betekenisvoller en functioneler kunt maken.
 • hoe je leerlingen gemotiveerd strategisch en creatief kunt laten schrijven (groep 1 tot en met groep 8).
 • hoe je als leraar model kunt staan voor functioneel en betekenisvol schrijven.
 • hoe je leerlingen kunt helpen om hun geschreven tekst nóg beter te maken.
 • dat het schrijfproces minstens zo belangrijk is als het schrijfproduct.

Toelating

Als je leraar of begeleider bent in het primair of speciaal onderwijs én je hbo-diploma op zak hebt, kun je meedoen aan de cursus Schrijven (Strategisch en Creatief).

Docenten

Deze post-bachelorcursus wordt gegeven door de ervaren docenten van de Master Educational Needs. Zij hebben veel ervaring met de verbetering van het taal- en leesonderwijs op scholen. Inhoudelijk zijn ze geschoold door het Lectoraat Geletterdheid.

Na deze opleiding

Als je de post-bachelorcursus Schrijven hebt afgerond, krijg je een certificaat. Je hebt je kennis over schrijflessen dan uitgebreid. Je weet hoe jij je leerlingen kunt motiveren tijdens het schrijven van teksten, kunt ze begeleiden bij het proces en schrijfopdrachten opstellen die optimaal bijdragen aan hun ontwikkeling.

Je kunt:

 • het schrijfonderwijs in je klas betekenisvoller en functioneler maken.
 • je leerlingen gemotiveerd strategisch en creatief laten schrijven (groep 1 tot en met groep 8).
 • model staan voor functioneel en betekenisvol schrijven.
 • je leerlingen helpen om hun geschreven tekst nóg beter te maken.

De cursus maakt deel uit van post-bachelorleergang Expert Taal. Wil je na deze cursus de hele leergang doen? Dan krijg je een vrijstelling voor Taalverwerving, Meertaligheid en NT2. De andere cursussen los volgen kan ook:

Overige informatie

De post-bacheloropleiding Schrijven kost € 550, vrij van btw.

In het programma worden de meest actuele methoden besproken die bewezen effectief zijn. Jij kunt wat je leert meteen in je eigen praktijk gebruiken.

Waarom Schrijven (Strategisch en Creatief) bij de HU?

 • Krijg les van onderwijsexperts

  We hebben jarenlang kennis en ervaring opgedaan met vraagstukken op het gebied van leren, gedrag en begeleiden in het onderwijs.

 • Volg een praktijkgerichte cursus

  Wij geven je handvatten en nieuwe ideeën die je de volgende dag meteen al in praktijk kan brengen.

 • Altijd in de buurt

  We geven deze cursus in Amsterdam, Utrecht of Den Haag. Zo is de cursuslocatie nooit heel ver weg.

Utrecht Science Park met uitzicht op Padualaan 97

Interesse in de opleiding Schrijven (Strategisch en Creatief)?