Manuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem

Problemen in lage rug, bekken en bekkenbodem komen veel voor. In de mastermodule Manuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem van Hogeschool Utrecht verdiep je je kennis en ontdek je welke behandelmethodes je hebt als (gespecialiseerd) fysiotherapeut en hoe je samen kan werken met collega specialisten. Interesse? Lees verder.

Carrièreperspectief na de cursus Problemen in lage rug, bekken en bekkenbodem: gesprek met cliënt
Bron: corne clemens

In de mastermodule Manuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem verdiep je je kennis over het bewegend systeem van de lumbale wervelkolom (LWK), het bekken en de bekkenbodem.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met hoofd Orthopedische Manuele Therapie Francois Maissan via francois.maissan@hu.nl. We helpen je graag verder!

Stuur direct een e-mail

Handig om te weten

Start 21 april 2023
Lesdata 21 april van 9.30-17.00 uur
12 mei van 10.00-13.00 uur
26 mei van 10.00-17.00 uur
2 juni van 10.00-13.00 uur
9 juni van 10.00-17.00 uur
16 juni van 10.00-13.00 uur
Toetsdag 23 juni
Studie-investering De totale studiebelasting van de cursus bedraagt 140 uur, waarvan 27 uur aan contactonderwijs.
Kosten € 1589 (vrij van btw)
Deelnemers 10 - 30
Locatie Heidelberglaan 7 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)

Studeer voordelig met het STAP budget

Voor deze cursus kun je een STAP-budget aanvragen. Daarmee studeer je met een flinke korting of zelfs gratis. Lees alles over de aanvraagprocedure.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

De module Manuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem is onderdeel van de specialisatie Orthopedische Manuele Therapie van de master Fysiotherapie, topopleiding van Hogeschool Utrecht. Het competentiegericht onderwijs leidt je op tot een professional die wetenschappelijke en specialistische kennis en vaardigheden integreert in het dagelijks handelen van zichzelf en collega's. Je kunt de module ook los volgen.

In de mastermodule Manuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem ontwikkel je de competenties om de relatie van de lage rug, het bekken en de bekkenbodem te onderzoeken en bij aanwijsbare problematiek te interveniëren. Er is aandacht voor de samenwerking met de collega bekkenfysiotherapeut of een andere medisch specialist zoals de uroloog of gynaecoloog.

Onderwerpen die in deze module aan de orde komen:

 • Anatomie en fysiologie lage rug en bekken(bodem)
 • Diagnostiek en pathologie lage rug- en bekkenklachten en bekkenbodemdysfuncties
 • Seksuologie en Trauma
 • Zwangerschap
 • Effectiviteit van interventies
 • Minikliniek & casuïstiek
 • Reflective practitioner

Het contactonderwijs is gericht op de praktijk, waarbij je gebruik maakt van je eigen casuïstiek. Tussen de contactdagen door werk je aan de onderbouwing van je opdracht en vergaar je kennis en vaardigheden over lage rug, bekken- en bekkenbodemproblematiek.

Je leert:

 • Het klinisch redeneerproces (intake, onderzoek, hypothese en formuleren behandeldoelstellingen) methodisch beschrijven binnen een multi- of interdisciplinaire context van een patiënt met klachten op het gebied van het bewegend functioneren in de lage rug, bekken en bekkenbodemregio.
 • De klachten van een patiënt in de lage rug, bekken en bekkenbodemregio analyseren, waarbij ook de persoonlijke en omgevingsfactoren worden meegenomen die van invloed zijn op het probleem. Hierbij worden mogelijke toekomstige problemen onderkend en onderbouwd.
 • Een behandelplan opstellen en uitvoeren voor een patiënt met klachten op het gebied van het bewegend functioneren in de lage rug, bekken en bekkenbodemregio.
 • Gezondheidsbevorderend gedrag stimuleren van een patiënt met bewegingsgerelateerde klachten in de lage rug, bekken en bekkenbodemregio.
 • Een realistisch en voldoende onderbouwd behandelplan opstellen en daar de omgeving van de patiënt adequaat in betrekken.
 • Reflecteren op onderzoek en behandeling van een patiënt met klachten op het gebied van het bewegend functioneren in de lage rug, bekken en bekkenbodemregio.

Je sluit de mastermodule Manuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem af met een Competentie Gericht Interview (CGI). Hierbij lever je vooraf informatie aan en presenteer je een casus (middels o.a. video materiaal) en word je bevraagd over jouw keuzes en handelen.

Toelating

Deze module valt binnen het specialisme Orthopedisch manuele therapie en is geschikt voor fysiotherapeuten en manueeltherapeuten die inhoudelijke verdieping zoeken, hun kennis willen opfrissen en zich op dit thema willen profileren. Alle fysiotherapeuten met een sterke affiniteit met deze patiëntengroep en klachten zijn welkom. Toelating geschiedt op basis van het aantal beschikbare plaatsen.

Docenten

De master Fysiotherapie heeft een enthousiast en gedreven docententeam. Alle docenten hebben een masteropleiding afgerond, een aantal is gepromoveerd als gespecialiseerd fysiotherapeut.

Esther van Benten MSc

Kerndocent master Orthopedische Manuele Therapie, Epidemioloog, PhD kandidaat

Esther is sinds 2020 vast lid van het docententeam van de master Orthopedische Manuele Therapie. Zij combineert het docentschap op de master met promotieonderzoek aan de Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de VU. Zij doet onderzoek naar prognostische factoren voor bekkenpijn tijdens de zwangerschap, waarbij kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden gecombineerd worden. In het onderwijs wil zij een brug slaan tussen wetenschap en praktijk om zo bij te kunnen dragen aan de professionele ontwikkeling van moderne, specialistische manueel therapeuten.

Sabrine Klerx, opleiding Problemen in Lage rug, Bekken en Bekkenbodem, Hogeschool Utrecht

Sabrine Klerx MSc

Kerndocent master Orthopedische Manuele Therapie, Epidemioloog, PhD kandidaat, fysiotherapeut pijnpoli UMC

Sabrine is sinds 2012 kerndocent bij de master Orthopedische Manuele Therapie. Naast haar werk als docent verricht ze promotieonderzoek aan de Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de VU. Het promotieonderzoek richt zich op veranderingen in de motorische cortex en de relatie met klinische tests bij mensen met lage rugpijn. Daarnaast werkt Sabrine samen met anesthesiologen bij de pijnpoli van het UMC en is ze lid van het kernteam van de Pain Community. Pijn (en het brein) heeft de interesse van Sabrine en is hetgeen waar ze zowel binnen het onderzoek, onderwijs en praktisch werk een grote invulling aan geeft.

Overige informatie

In het studiejaar 2022-2023 kost de mastermodule Manuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem € 1589, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

Deze module maakt deel uit van een volledige masteropleiding. Bachelor- en mastermodules kun je los volgen of zelf stapelen tot een degree-opleiding. In het laatste geval tellen de studiepunten van deze module mee voor het behalen van een officieel diploma.

Waarom Manuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem bij de HU?

 • Kleinschalig

  Wij leiden maximaal 30 collega’s op in deze module. Samen met twee docenten werken wij aan je ontwikkeling. Hierdoor kunnen we diepgang en kwaliteit van specialistisch onderwijs borgen.

 • Nieuwste kennis en vaardigheden door academische onderzoekslijnen

  Het onderwijs is gebaseerd op onze eigen onderzoekslijnen en op basis van samenwerking met toonaangevende gastdocenten en experts binnen de Manuele therapie en Bekkentherapie.. Hierdoor hanteren en doceren wij de nieuwste kennis.

 • Unieke samenwerking tussen manueel/fysiotherapie en bekkentherapie.

  In samenwerking met de beroepsverenigingen NVMT en NVOF hebben we de inhoud van deze module gericht op samenwerking tussen beide specialisaties. Daarmee breiden we het netwerk van jou als zorgprofessional uit en heb je een nadrukkelijke interprofessionele positionering in het werkveld.

Certificering mastermodule Problemen in Lage rug, Bekken en Bekkenbodem

De mastermodule Manuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem is geaccrediteerd voor 62 punten voor het Kwaliteitshuis Fysiotherapie onder nummer 459960.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Direct contact

Francois Maissan

Interesse in de opleidingManuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem?

Heb je nog vragen?