Manuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem

Problemen in lage rug, bekken en bekkenbodem komen veel voor. In de mastermodule Manuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem van Hogeschool Utrecht verdiep je je kennis en ontdek je welke behandelmethodes je hebt als fysiotherapeut of orthopedisch manueel therapeut en hoe je samen kan werken met collega specialisten. Interesse? Lees verder.

Carrièreperspectief na de cursus Problemen in lage rug, bekken en bekkenbodem: gesprek met cliënt
Bron: corne clemens

In de mastermodule Manuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem verdiep je je kennis over het bewegend systeem van de lumbale wervelkolom (LWK) en de bekken(bodem).

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met hoofd specialisatie Marc van den Berg via marc.vandenberg@hu.nl. We helpen je graag verder!

Stuur direct een e-mail

Handig om te weten

Start April 2021
Lesdata Neem voor meer informatie contact op met de opleiding
Studie-investering 15 - 20 uur (8 uur contactonderwijs en 7 tot 12 uur zelfstudie)
Kosten € 1514 (vrij van btw)
Deelnemers 10 - 30
Locatie Heidelberglaan 7 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

De module Manuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem is onderdeel van de specialisatie Orthopedische Manuele Therapie van de master Fysiotherapie, topopleiding van Hogeschool Utrecht. Het competentiegericht onderwijs leidt je op tot een professional die wetenschappelijke en specialistische kennis en vaardigheden integreert in het dagelijks handelen van zichzelf en collega's. Je kunt de module ook los volgen.

In de mastermodule Manuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem ontwikkel je de competenties om de relatie van bekkenbodem, lage rug en bekken te onderzoeken en bij aanwijsbare problematiek te interveniëren. Er is aandacht voor de samenwerking met de collega bekkenfysiotherapeut of een andere medisch specialist zoals de uroloog of gynaecoloog.

Onderwerpen die in deze module aan de orde komen:

 • Anatomie en fysiologie lage rug en bekken(bodem)
 • Diagnostiek en pathologie lage rug- en bekkenklachten en bekkenbodemdysfuncties
 • Practicum in snijzaal
 • Vragenlijsten en meetinstrumenten
 • Effectiviteit van interventies
 • Minikliniek & casuïstiek
 • Reflective practitioner

Het contactonderwijs is gericht op de praktijk, waarbij je gebruik maakt van je eigen casuïstiek. Tussen de contactdagen door werk je aan de onderbouwing van je opdracht en vergaar je kennis en vaardigheden over lage rug, bekken- en bekkenbodemproblematiek.

Je leert:

 • Het klinisch redeneerproces (intake, onderzoek, hypothese en formuleren behandeldoelstellingen) methodisch beschrijven binnen een multi- of interdisciplinaire context van een patiënt met klachten op het gebied van het bewegend functioneren in de lage rug, bekken en bekkenbodemregio.
 • De klachten van een patiënt in de lage rug, bekken en bekkenbodemregio analyseren, waarbij ook de persoonlijke en omgevingsfactoren worden meegenomen die van invloed zijn op het probleem. Hierbij worden mogelijke toekomstige problemen onderkend en onderbouwd.
 • Een behandelplan opstellen en uitvoeren voor een patiënt met klachten op het gebied van het bewegend functioneren in de lage rug, bekken en bekkenbodemregio.
 • Gezondheidsbevorderend gedrag stimuleren van een patiënt met bewegingsgerelateerde klachten in de lage rug, bekken en bekkenbodemregio.
 • Een realistisch en voldoende onderbouwd behandelplan opstellen en daar de omgeving van de patiënt adequaat in betrekken.
 • Reflecteren op onderzoek en behandeling van een patiënt met klachten op het gebied van het bewegend functioneren in de lage rug, bekken en bekkenbodemregio.

Je sluit de mastermodule Manuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem af met een toets:

 • Dit betreft een videobehandeling betreffende een casus met toelichting voor interventies betreffende gezondheid bevorderen en interveniëren. Daarnaast is reflectie een onderdeel.

Toelating

Deze module valt binnen het specialisme Orthopedisch manuele therapie en is geschikt voor fysiotherapeuten en manueeltherapeuten die inhoudelijke verdieping zoeken, hun kennis willen opfrissen en zich op dit thema willen profileren. Maar ook bekkentherapeuten of algemeen fysiotherapeuten met een sterke affiniteit met deze patiëntengroep en klachten zijn welkom. Toelating geschiedt op basis van het aantal beschikbare plaatsen.


Docenten

De master Fysiotherapie heeft een enthousiast en gedreven docententeam. Alle docenten hebben een masteropleiding afgerond, een aantal is gepromoveerd als gespecialiseerd fysiotherapeut.

Sabrine Pekaric-Klerx, opleiding Problemen in Lage rug, Bekken en Bekkenbodem, Hogeschool Utrecht

Sabrine Pekaric-Klerx MPt

kerndocent bachelor en master fysiotherapie, PhD candidate

Sabrine Pekaric-Klerx is opgeleid als oefentherapeut Cesar, fysiotherapeut en manueel therapeut. Ze is kerndocent bij de bachelor fysiotherapie en master fysiotherapie (Orthopedische Manuele Therapie) van de Hogeschool Utrecht. Daarnaast is Sabrine promovenda bij de Vrije Universiteit Amsterdam, waar ze onderzoek doet naar (mal)adaptieve veranderingen in het centrale zenuwstelsel die gepaard gaan met recidiverende lage rugpijn. Ze onderzoekt welke klinische tests correleren met deze breinveranderingen. Tevens gaat ze na hoe specifieke training deze maladaptieve veranderingen positief kan beïnvloeden.

Foto van Annelies Pool

Dr. Annelies Pool-Goudzwaard

Gastdocent

Dr. Annelies Pool-Goudzwaard is opgeleid als fysiotherapeut, manueel therapeut en psycholoog. Tevens is zij werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker en universitair docent bij de faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast begeleidt ze als Associate Professor en co=promotor een aantal promovendi op het gebied van lage rug en bekken(bodem).

Foto van Marijke Slieker-ten Hove

Dr. Marijke Slieker-ten Hove

Gastdocent

Dr. Marijke Slieker-ten Hove is directeur van het ProFundum Instituut en geregistreerd bekkenfysiotherapeut en actief in de bekkenfysiotherapie sinds 1992. Na het behalen van het diploma fysiotherapie en vele jaren werk in de particuliere praktijk (waaronder in de Stadspolders) heeft zij het vak bekkenfysiotherapie mede ontwikkeld en vorm gegeven. Zij is 18 jaar verantwoordelijk geweest voor de Masteropleiding Bekkenfysiotherapie en heeft enige jaren gewerkt in het Albert Schweitzerziekenhuis. In 2009 is zij gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam op het vóórkomen van bekkenbodemproblematiek bij vrouwen tussen de 45 en 85 jaar.


Overige informatie

In het studiejaar 2020-2021 kost de mastermodule Manuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem € 1514, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

Deze module maakt deel uit van een volledige masteropleiding. Bachelor- en mastermodules kun je los volgen of zelf stapelen tot een degree-opleiding. In het laatste geval tellen de studiepunten van deze module mee voor het behalen van een officieel diploma.

Waarom Manuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem bij de HU?

 • Kleinschalig

  Wij leiden maximaal 30 collega’s op in deze module. Samen met twee docenten werken wij aan je ontwikkeling. Hierdoor kunnen we diepgang en kwaliteit van specialistisch onderwijs borgen.

 • Nieuwste kennis en vaardigheden door academische onderzoekslijnen

  Het onderwijs is gebaseerd op onze eigen onderzoekslijnen en op basis van samenwerking met toonaangevende gastdocenten en experts binnen de Manuele therapie en Bekkentherapie.. Hierdoor hanteren en doceren wij de nieuwste kennis.

 • Unieke samenwerking tussen manueel/fysiotherapie en bekkentherapie.

  In samenwerking met de beroepsverenigingen NVMT en NVFB hebben we de inhoud van deze module gericht op samenwerking tussen beide specialisaties. Daarmee breiden we het netwerk van jou als zorgprofessional uit en heb je een nadrukkelijke interprofessionele positionering in het werkveld.

Certificering mastermodule Problemen in Lage rug, Bekken en Bekkenbodem

De mastermodule Manuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem is onderdeel van de door het NVAO geaccrediteerde masteropleiding Fysiotherapie. Daarnaast is de module geaccrediteerd door het KNGF voor registers Algemene fysiotherapie en Manueeltherapie met 96 punten, onder nummer 26286.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Direct contact

Interesse in de opleidingManuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem?

Vragen over de opleiding?