People Analytics

Wil jij een stevige inhoudelijke én analytische basis ontwikkelen om People Analytics effectief toe te passen in jouw praktijk? Dan maak je met de post-bachelorcursus People Analytics de juiste keuze. Je leert de juiste vragen te stellen, een passend onderzoek uit te zetten, en op basis van data de juiste besluiten te nemen.

Cursus People Analytics: voorbeeld van een lessituatie

De opleiding People Analytics verschaft je de kennis, vaardigheden en inzichten waarmee je met analyses waarde realiseert voor je organisatie. Met deze opleiding ga je verder dan het verzamelen en analyseren van data: People Analytics voegt de human factor toe én de logic. Je gaat aan de slag met het verhaal achter de context, mogelijke oorzaken, veronderstelde relaties en gevonden uitkomsten, om te komen tot gedegen inzichten.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Open avond 12 november

Kom dinsdagavond 12 november naar onze open avond in Utrecht. Je bent welkom tussen 18.00 en 21.00 uur.

Handig om te weten

Start 6 september 2019
Lesdata Vrijdag 9.30 - 17.30 uur: 6, 20 september, 4, 18 oktober en 8 november
Studie-investering Ongeveer 80 uur (inclusief cursusdagen)
Kosten € 2250 (vrij van btw)
Deelnemers maximaal 30
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Bewijs van deelname, na uitvoering van je presentatie
Prijsinformatie

Als je je vóór 1 juli 2019 inschrijft, betaal je het early bird tarief van €1850!

 

Alumni van de opleiding Human Resource Management (HRM) aan de Hogeschool Utrecht kunnen de post-bachelorcursus People Analytics voor het gereduceerde tarief
van €1500,- volgen.

 

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Opleidingsinhoud

De post-bachelorcursus People Analytics bestaat uit vijf onderwijsdagen, verspreid over tien weken. In deze periode maak jij de essentiële stappen van People Analytics eigen: je leert de juiste vragen te stellen om het onderliggende business probleem helder te krijgen, je leert wat je wil onderzoeken te operationaliseren tot de juiste databronnen, je leert data gebruiken om gegronde besluiten te nemen die je werknemers raken. Juist omdat het om mensen gaat, verliest deze cursus de menselijke factor nooit uit het oog.

Dag 1

Op de eerste lesdag maak je kennis met de basis van de opleiding People Analytics. Welke (mega-) trends vormen de aanleiding voor People Analytics? Hoe heeft People Analytics zich in de afgelopen jaren ontwikkeld? Wat zijn de laatste wetenschappelijke inzichten over het fenomeen People Analytics? Hoe wordt People Analytics in de praktijk toegepast? Wat is People Analytics wel en wat vooral niet? En wat is de visie van de HU op People Analytics? Daarnaast zoomen we in op Strategisch Human Resource Management en organisatiekunde, en je duikt direct je eigen People Analytics-project in. Het inzichtelijk krijgen van het onderliggende business probleem staat hierbij centraal, zodat je op cursusdag 2 meteen de diepte in kunt gaan.

Op de tweede lesdag staan we stil bij de verschillende soorten People Analytics-onderzoek, de onderzoekcycli voor kennisonderzoek en praktijkgericht onderzoek, en het opstellen van krachtige onderzoeksvragen. Je gaat je eigen probleemanalyse vertalen naar centrale People Analytics-onderzoeksvragen. Je leert over het bouwen van onderzoeksmodellen op basis van bronnenonderzoek, en de rol van mediatoren en moderatoren hierbij. Ook staat het verzamelen van kwantitatieve data centraal, waarbij we onder andere ingaan op surveyonderzoek, steekproefmethodes, het operationaliseren van variabelen, meetlevels van variabelen, en de validiteit en betrouwbaarheid van metingen. Voor je eigen People Analytics-onderzoek ga je een conceptueel model opstellen en maak je een plan van aanpak. Deze dag sluit je af met het toepassen van storytelling; hoe breng je jouw People Analytics project mét impact over de bühne?

Op de derde lesdag duik je de diepte in van je analyses, waarbij je met behulp van het statistische software programma SPSS óf Excel beschrijvende en toetsende analyses leert uit te voeren. Het duiden van beschrijvende analyses speelt hierbij een belangrijke rol, maar je richt je ook op het uitvoeren en interpreteren van verschil- en correlatieanalyses. Centraal staat ook het verkrijgen van inzichten en trekken van conclusies op basis van de analyses. Op deze cursusdag ga je je daarnaast klaarstomen voor de dataverzameling en analyses van je eigen People Analytics project. Verder staan we in een reflectieve en prikkelende sessie stil bij de ethische aspecten van People Analytics. Wat zijn de ethische kaders voor jou, voor de organisatie en voor de maatschappij? Welke basis legt de AVG hierin, en wat blijft een grijs gebied? In welke richting ontwikkelt People Analytics zich en wat vinden we daar samen van?

Op de vierde lesdag duiken we in de technologie van analytics, en word je meegezogen in de wereld van R. Je maakt kennis met de basis van statistisch programmeren in R, je leert wat je er allemaal mee kan, om zodoende op gelijkwaardig niveau met de data scientist te kunnen communiceren. Ook krijgen we een inspirerende bijdrage van Crunchr, strategische partner van de People Analytics opleidingen aan de HU. Crunchr biedt een digitale oplossing voor People Analytics, en heeft in samenwerking met HU de Crunchr Academic Version ontwikkeld. In deze sessie ervaar je hoe dergelijke intuïtieve technologie kan ondersteunen bij het uitvoeren van People Analytics projecten.

Tot slot kun je onder begeleiding van de docent direct aan de slag met de data die je voor je eigen onderzoek hebt verzameld. En misschien nog wel relevanter: hoe breng je de adviezen en conclusies die hieruit volgen overtuigend over de bühne? Hoe beïnvloed jij de besluitvorming in jouw organisatie? We leunen hierbij op inzichten op het gebied van storytelling, en richten ons op primair op adviseren, presenteren en visualiseren.

Dag 5 staat volledig in het teken van het HUB-Event, waarbij de link tussen onderzoek, onderwijs en praktijk centraal staat. In de ochtend vinden er verschillende workshops plaats, verzorgd vanuit People Analytics experts vanuit de praktijk. In de middag staan de presentaties van jullie verschillende People Analytics projecten centraal. Nodig je collega’s, HR-directeur, business leiders uit, en deel de bevindingen (of worstelingen, kansen, uitdagingen) van jouw eigen onderzoek. Voor jou is dit dé kans om People Analytics verder in beweging te zetten in jouw organisatie, om collega's enthousiast te maken voor het thema, of budget van je business-leider te krijgen. Kortom, het doel van jouw presentatie, pecha kucha, of posterpresentatie is om impact te maken. Bovendien kunnen jij en je collega's een kijkje nemen in de keuken van de andere organisatie die deelnamen aan de opleiding. Leren met elkaar en van elkaar. We sluiten af met de uitreiking van de certificaten, en uiteraard een feestelijke borrel.

Tijdens de cursus wordt de kennis primair overgedragen via de aangeboden studiematerialen op onze digitale leeromgeving Canvas. Op de cursusdagen zelf staat de interactie, praktische toepassingsopdrachten en de casuïstiek vanuit je eigen organisatie centraal. De lesdagen zijn gericht op het ontwikkelen van je vaardigheden binnen People Analytics, waarbij je tevens binnen een gevormd leerteam elkaar feedback geeft en helpt bij de uitvoering van je People Analytics onderzoek.

 • Je leert een business probleem te identificeren en afpellen, wat het vertrekpunt vormt voor je People Analytics project
 • Je leert hoe je business leaders helpt om met behulp van People Analytics betere vragen te stellen
 • Je leert robuuste conceptuele modellen te ontwikkelen, die - passend bij het business probleem - het uitgangspunt vormen voor je analyses
 • Je leert de logic achter de belangrijke HR-thema’s kennen en zo gedegen onderbouwing te vinden voor de stappen die je zet in jouw People Analytics project
 • Je leert beschrijvende en toetsende analyses uit te voeren in SPSS, Excel én R
 • Je leert data-uitkomsten te duiden, te interpreteren én te vertalen naar gedegen inzichten en actionable besluitvorming
 • Je leert hoe je storytelling en infographics effectief kan inzetten om overtuigend advies over de bühne te brengen

Heb je een specifieke kennisvraag? Daar zoeken we graag het antwoord op. We bieden de post-bachelorcursus People Analytics daarom als incompany-opleiding. Dat wil zeggen dat we de cursus qua inhoud en locatie zo goed mogelijk bij de behoeften van jouw bedrijf laten aansluiten. Dat kan ook betekenen dat we de cursus aanbieden in het Engels. Informeer naar de mogelijkheden via peopleanalytics@hu.nl.

Toelating

Om mee te doen aan de post-bachelorcursus People Analytics heb je twee dingen nodig:

 • Een hbo-diploma of hbo-werk- en denkniveau
 • Een baan in een organisatie waar je een eigen People Analytics-project kunt uitvoeren


Docenten

Voor elk thema dat tijdens de lesdagen centraal staat, krijg je les van een specialist en vakdocent. Deze specialisten komen altijd uit de praktijk én betrokken bij de praktijk. De kerndocenten van de post-bacheloropleiding People Analytics zijn dr. Sjoerd van den Heuvel, drs. Nathalie van Hooff, dr. Josje Dikkers, dr. Machiel Bouwmans, Sanne Woerde MSc, drs. Thijs Verheijen en drs. Auke IJsselstein.


Na deze opleiding

Na afronding van de post-bachelor opleiding People Analytics weet je hoe je gedegen People Analytics kunt uitvoeren binnen je organisatie om verantwoorde en evidence-based besluiten te nemen, zonder voorbij te gaan aan het belang/perspectief van medewerkers.

Na afronding van de vijf cursusdagen met een presentatie op het HUB-Event, ontvang je een bewijs van deelname, met vermelding van je studie-investering.

 • Je leert een business probleem te identificeren en afpellen, wat het vertrekpunt vormt voor je People Analytics project
 • Je leert hoe je business leaders helpt om met behulp van People Analytics betere vragen te stellen
 • Je leert robuuste conceptuele modellen te ontwikkelen, die - passend bij het business probleem - het uitgangspunt vormen voor je analyses
 • Je leert de logic achter de belangrijke HR-thema’s kennen en zo gedegen onderbouwing te vinden voor de stappen die je zet in jouw People Analytics project
 • Je leert beschrijvende en toetsende analyses uit te voeren in SPSS, Excel én R
 • Je leert data-uitkomsten te duiden, te interpreteren én te vertalen naar gedegen inzichten en actionable besluitvorming
 • Je leert hoe je storytelling en infographics effectief kan inzetten om overtuigend advies over de bühne te brengen

Je hebt met deze post-bachelor opleiding een eerste kennismaking gehad met People Analytics, en dus een streepje voor op andere HR-professionals, leidinggevenden, IT-professionals, of financiële experts. Deze opleiding is dan ook een perfecte opmaat als je wilt doorgroeien of overstappen naar een HR analytics functie. In steeds meer organisaties ontstaan deze functies. Daarnaast vragen organisaties steeds vaker om expliciete ervaring met analytics. Deze opleiding biedt je die kans!

Wil je je na deze opleiding verder verdiepen in People Analytics? De HU is continu bezig met het ontwikkelen van onderwijs op het gebied van People Analytics.

Op de hoogte blijven? Stuur dan een bericht naar peopleanalytics@hu.nl.


Overige informatie

De post-bachelorcursus People Analytics kost € 2250, vrij van btw. Dit bedrag is inclusief inschrijving, cursusgeld, lesmateriaal en lunch op de lesdagen. Als je je vóór 1 juli 2019 inschrijft, betaal je het early bird tarief van € 1850! Alumni van de opleiding Human Resource Management (HRM) aan de Hogeschool Utrecht, kunnen de post-bachelorcursus People Analytics voor het gereduceerde tarief van € 1500 volgen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, mag je studiekosten aftrekken. Meer informatie vind je op de site van de belastingdienst.

Je bent werkzaam in een organisatie (of hebt toegang tot een organisatie) waar je een eigen People Analytics-project kunt uitvoeren.

Bij het volgen van de post-bachelor cursus People Analytics kun je de keuze maken of je je eigen People Analytics analyses wil uitvoeren in Excel of SPSS. Bij Excel kun je een add-in installeren om specifieke aanvullende analyses te kunnen uitvoeren. Om via SPSS analyses te kunnen doen, dien je dit statistische computerprogramma te hebben geïnstalleerd op je laptop. Enkele weken voor de eerste cursusdag krijg jij de inloggegevens van je HU-account, waarmee je dit programma zelf voor € 10 kunt aanschaffen via Surfspot. Je krijgt tegen die tijd ook een instructie voor de installatie.

Deze opleiding kan incompany verzorgd worden. Neem met jouw vraag contact met ons op via peopleanalytics@hu.nl.

Waarom People Analytics bij de HU?

 • Een People Analytics-autoriteit

  De HU heeft een exclusieve onderzoekslijn op het gebied van People Analytics. Daardoor bieden we state-of-the-art People Analytics-onderwijs aan.

 • Optimale voorbereiding op praktijk

  Tijdens de cursus voer je zelf People Analytics-onderzoek uit in je organisatie. Breng wat je leert meteen in de praktijk.

 • Pak het multidisciplinair aan

  We kijken niet alleen naar analytische competenties binnen een HR-context: ook naar business management, technologie en ethiek.

Direct contact

Sanne Woerde, docent post-bachelorcursus People Analytics

MSc. Sanne Woerde

Hogeschooldocent Arbeid & Organisatie, Cursuscoördinator People Analytics voor Professionals, People Analytics Business Implementation
Sjoerd van den Heuvel, docent post-bachelorcursus People Analytics

Dr. Sjoerd van den Heuvel

Hoofddocent Arbeid & Organisatie, Lead People Analytics Onderwijs & Onderzoek

Neem contact met ons op