Passend Handelen bij Complex Gedrag

Ben jij leraar in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs of mbo? En wil je je verdiepen in het gedrag van leerlingen om hun gedrag beter te begrijpen en er gepast op te reageren? Kies dan voor Passend Handelen bij Complex Gedrag.

Cursus Passend handelen bij complex gedrag: voorbeeld van een lessituatie met studenten in de les

Tijdens deze mastermodule richten we ons eerst op het begrijpen van complex gedrag met specifieke aandacht voor indrukwekkende gebeurtenissen die de ontwikkeling van leerlingen beïnvloeden. We bespreken welke consequenties die hebben op de neurologische ontwikkeling en het welbevinden in het algemeen. Daarna bestuderen we in welke mate deze vormen van complex gedrag voorkomen. In Nederland, internationaal en in de eigen klas en school. Tenslotte komt het handelen aan de orde. Wat kan de leraar doen, met wie en hoe werkt hij/zij samen om leerlingen met complex gedrag te ondersteunen?

Handig om te weten

Start Mei 2023
Lesdata - Utrecht (donderdag): 11-05 en 25-05 (2023) van 09.00u- 16.00u

- Utrecht (dinsdagavond): 09-05, 23-05, 30-05 en 06-06 (2023) van 17.30u tot 21.00u

- Rotterdam (woensdagavond): 10-05, 24-05, 31-05 en 07-06 (2023) van 17.30u tot 21.00u

- Den Haag (woensdagavond): 10-05, 24-05, 31-05 en 07-06 (2023) van 17.30u tot 21.00u

- Online (maandagavond): 08-05, 22-05 en 05-06 (2023) van 19.30u tot 20.30u

Online (donderdagavond) 11-05, 25-05 en 08-06 van 19.30u tot 20.30u

Studie-investering De totale studiebelasting is 140 uur
Kosten € 690 (vrij van btw)
Deelnemers 15 - 25
Locatie Jan Tooropstraat 136 Amsterdam , Posthumalaan 90 Rotterdam , Padualaan 97 Utrecht , Online
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

De mastermodule Passend Handelen bij Complex Gedrag geven we op allerlei locaties door het land of zelfs bij jou op school. Je gaat leren om goed om te gaan met gedrag van leerlingen en te analyseren waar het vandaan komt.

We staan specifiek stil bij de invloed op de ontwikkeling van leerlingen bij

 • Trauma
 • Seksueel misbruik
 • Kindermishandeling
 • Verslaving

Tijdens deze module behandelen we de volgende onderwerpen:

 • Begrijpen van complex gedrag: welke invloed hebben ACE’s (Adversed Childhood Experiences) op de hersenontwikkeling en de gezondheid van leerlingen?
 • Prevalentie van complex gedrag: in welke mate schrijven leraren complex gedrag toe aan ACE’s? Wat vertellen onderzoeken ons?
 • Handelen bij complex gedrag: wat kan de leraar betekenen, op welke preventieniveau’s kan de leraar en de school de leerlingen een veilige omgeving bieden, hoe kan de leraar analyseren wat de belemmerende en beschermende factoren zijn en welke ondersteuning de leerling nodig heeft? Wat kan de leraar zelf en wat niet? Met wie werkt de leraar samen aan meer veerkracht, het reguleren van emoties, toename van pro-sociaal gedrag en een afname van angst?

Locatie Lesdag Tijden
Utrecht dinsdag 17.30-21.00 uur
Amsterdam donderdag 17.00-20.30 uur
Rotterdam woensdag 18.00-21.30 uur

* bij voldoende aanmeldingen.

Informeer altijd eerst even op de lesplaats: utrecht.seminarium@hu.nlamsterdam.seminarium@hu.nlrotterdam.seminarium@hu.nl.

Deze cursus bevat een afwisseling van onderwijsvormen. Je kunt hierbij denken aan klassikale informatieoverdracht, werken in een blended leeromgeving en werkgroepen. Blended learning is een didactisch concept dat leren in de klas, op de werkplek, in leerteams, individueel en digitaal combineert. Zo kun jij onderwijs veel flexibeler volgen.

 • Eindkwalificaties die betrekking hebben op het werken met en voor leerlingen, met aandacht voor leer- en leefomgeving, begeleiding van leerlingen, de leraar als persoon.
 • Eindkwalificaties die betrekking hebben op het werken in en voor de organisatie, met aandacht voor schoolontwikkeling, begeleiding van collega's, kenniscirculatie, de leraar als participant in de verandering.
 • Eindkwalificaties die betrekking hebben op het professioneel handelen en beroepsontwikkeling, met aandacht voor een onderzoekende houding, maatschappelijk besef, reflectie en ontwikkeling.

Deze mastermodule kun je niet alleen volgen op een van onze locaties, we bieden ook een incompany-variant van deze cursus aan. Dat betekent dat we bij jouw op school de cursus komen geven of op een andere locatie bij jou in de buurt.

Toelating

De mastermodule Passend Handelen bij Complex Gedrag is bedoeld voor leraren in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Je kunt deze opleiding volgen als je een bachelordiploma hebt.

Docenten

De docenten hebben hun sporen verdiend in de onderwijspraktijk én een specialistische opleiding gevolgd op academisch niveau. Deze combinatie zorgt ervoor dat onze mastermodule optimaal aansluit op de praktijk van vandaag de dag.

Na deze opleiding

Na de mastermodule Passend Handelen bij Complex Gedrag krijg je een certificaat van Hogeschool Utrecht. Je hebt dan geleerd hoe je complex gedrag kunt analyseren, verklaren en hoe je kunt zorgen voor een gepast antwoord.

 • Je kunt werken met en voor leerlingen, met aandacht voor leer- en leefomgeving en begeleiding.
 • Je kunt werken met aandacht voor schoolontwikkeling, begeleiding van collega's, kenniscirculatie, en je ziet jezelf als participant in de verandering.
 • Je hebt je een onderzoekende houding eigen gemaakt en je maatschappelijk besef en reflectie vergroot.

Heb je na deze module de smaak te pakken? Studeer dan verder voor je mastertitel, bijvoorbeeld met de Master Educational Needs in deeltijd. Deze opleiding is in nauwe samenwerking met de praktijk ontwikkeld.

Overige informatie

De mastermodule Passend Handelen bij Complex Gedrag kost € 690, vrij van btw.

Jouw praktijk staat centraal in deze module. Je kunt eigen cases inbrengen en wat je leert meteen inzetten op je werk.

Deze module maakt deel uit van een volledige masteropleiding. Bachelor- en mastermodules kun je los volgen of zelf stapelen tot een degree-opleiding. In het laatste geval tellen de studiepunten van deze module mee voor het behalen van een officieel diploma.

Je kunt de cursus afronden met een toets. Als je voor deze toets een voldoende beoordeling ontvangt van een examinator van de opleiding, ontvang je een certificaat met de studie-investering (140 uur). Als je de cursus volgt, zonder dat je deze met een (voldoende) toets afrondt, kun je een bewijs van deelname (60 uur) ontvangen.

Waarom Passend Handelen bij Complex Gedrag bij de HU?

 • Krijg les van onderwijsexperts

  We hebben jarenlang kennis en ervaring opgedaan met vraagstukken op het gebied van leren, gedrag en begeleiden in het onderwijs.

 • Volg een praktijkgerichte cursus

  Wij geven je handvatten en nieuwe ideeën die je de volgende dag meteen al in praktijk kan brengen.

 • Bij jou op locatie

  Onze incompany-opleidingen geven we bij jou op locatie of bij jou in de buurt. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Deze opleiding is gecertificeerd door:

De mastermodule Passend Handelen bij Complex Gedrag is onderdeel van de door het NVAO geaccrediteerde Master Educational Needs.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Interieur HU Bibliotheek, Padualaan 99

Interesse in de opleiding Passend Handelen bij Complex Gedrag?