Nieuwkomers en Taalonderwijs

In deze cursus ga je aan de slag met de sterkte-zwakteanalyse van de eerdere module Nieuwkomers en Taalbeleid. Op basis hiervan ontwerp je NT2 taal- en leesonderwijs voor niet-Nederlandstalige leerlingen óf voor leraren die NT2-onderwijs op reguliere scholen geven.

Cursus Nieuwkomers en taalonderwijs/Newcomers and language teaching: student in bibliotheek met boek

In drie bijeenkomsten werk je onder begeleiding van specialisten op dit vakgebied aan het verbeteren van je eigen onderwijspraktijk. De module Nieuwkomers en Taalonderwijs is onderdeel van de specialisatie Expert Nieuwkomersonderwijs van de Master Educational Needs. Deze specialisatie is bedoeld voor professionals in het onderwijs die nieuwkomers met specifieke (en soms complexe) problematiek begeleiden in een zo optimaal mogelijke (leer)ontwikkeling.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Open avond 11 juni

Kom dinsdagavond 11 juni naar onze open avond in Utrecht. Je bent welkom tussen 18.00 en 21.00 uur.

Handig om te weten

Start 9 februari 2019
Lesdata Zaterdag 9 februari, 23 februari en 16 maart (10.00 - 16.00 uur)
Studie-investering De totale studiebelasting is 140 uur
Kosten € 690 (vrij van btw)
Deelnemers 12 - 25
Locatie Padualaan 97 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)

Opleidingsinhoud

Voordat je deze module kunt volgen, moet je de module Nieuwkomers en Taalbeleid hebben afgerond. Hierin maak je een sterkte-zwakteanalyse van het taalbeleid in je eigen onderwijspraktijk. In de module Nieuwkomers en Taalonderwijs gebruik je de analyse om zelf taal- en leesonderwijs te ontwerpen.

Bij het zelf ontwerpen van het taal- en leesonderwijs maak je gebruik van internationale kennis op het gebied van het onderwijzen van een tweede taal. Ook krijg je vakkennis aangereikt over ontwikkelingsperspectieven en leerlijnen

Afhankelijk van waar je werkt, richt je je op de eerste opvang van niet-Nederlandstalige leerlingen in speciaal daarvoor ontworpen vormen van onderwijs of op het ondersteunen van leraren bij het NT2-onderwijs op reguliere scholen.

Toelating

De mastermodule Nieuwkomers en Taalonderwijs is bedoeld voor professionals in het onderwijs die met nieuwkomers werken. Je kunt deze opleiding volgen als je een bachelordiploma hebt.


Docenten

De docenten van het Seminarium voor Orthopedagogiek combineren specialistische theoretische kennis met praktische werkervaring. Hierdoor sluit de cursus goed aan op de dagelijkse praktijk van de deelnemers. De kennis die ze aanreiken is actueel, state-of-the-art en evidence-based.


Na deze opleiding

Deze module is onderdeel van de Master Educational Needs, specialisatie Expert Nieuwkomersonderwijs. Wil je je verder ontwikkelen in deze richting? Kies dan voor een van de andere mastermodules binnen deze specialisatie, of ga voor de mastertitel.

Door het volgen van deze module verbreed je je competenties als docent, coach, IB’er, RT’er of studie(loopbaan)begeleider, decaan of mentor.

In het kader van de taak- en functiedifferentiatie binnen het onderwijs kan deze mastermodule ook een mooi opstapje zijn naar een nieuwe positie of rol binnen je eigen organisatie of bij een andere werkgever.

Heb je na deze module de smaak te pakken? Studeer dan verder voor je mastertitel, bijvoorbeeld met de Master Educational Needs in deeltijd. Deze opleiding is in nauwe samenwerking met de praktijk ontwikkeld.


Overige informatie

De mastermodule Nieuwkomers en Taalonderwijs kost € 690, vrij van btw.

Deze module maakt deel uit van een volledige masteropleiding. Bachelor- en mastermodules kun je los volgen of zelf stapelen tot een degree-opleiding. In het laatste geval tellen de studiepunten van deze module mee voor het behalen van een officieel diploma.


Waarom Nieuwkomers en Taalonderwijs bij de HU?

  • Volg praktijkgericht onderwijs

    Jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. En wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

  • Vergroot je netwerk

    Je hebt veel contact met vakgenoten en docenten. Hierdoor bouw je aan een sterk netwerk.

  • Krijg begeleiding die werkt

    Jouw groei als student staat voorop, daarom steekt de HU veel tijd en energie in begeleiding en advies.

Certificering Nieuwkomers en Taalonderwijs

De mastermodule Nieuwkomers en Taalonderwijs is onderdeel van de door het NVAO geaccrediteerde Master Educational Needs.

Logo NVAO

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Interieur gebouw Hogeschool Utrecht Padualaan 99, bibliotheek

Interesse in de opleiding Nieuwkomers en Taalonderwijs?