Gespreksvoering en Begeleiding

Begeleid jij wel eens gesprekken in je werk? Of zie je soms bijeenkomsten escaleren en zou je graag op een slimme manier willen ingrijpen? In deze master leer je alles over gespreksdynamiek, belangen, rollen en interventies.

Cursus gesprekvoering en begeleiding: studenten in overleg met klaar

Je gaat aan de slag met het analyseren van een groep: welke doelen hebben de deelnemers tijdens een bijeenkomst of vergadering? Hoe verloopt de interactie? Staan groepsleden welwillend ten opzichte van elkaar of juist niet? Je leert hoe je invulling geeft aan je rol als gesprekleider en wat dat betekent voor jouw communicatie.

Handig om te weten

Start Verschillende data op verschillende locaties
Lesdata - Online: maandag 08-05, 22-05 en 05-06 (2023) van 19.30u tot 20.30u of donderdag 11-05, 25-05 en 08-06 (2023) van 19.30u tot 20.30u
- Utrecht (dag): donderdag 11-05 en 25-05 (2023)van 09.00u tot 16.00u
- Utrecht (avond): dinsdag 09-05, 23-05, 30-05 en 06-06 (2023) van 17.30u tot 21.00u
Studie-investering De totale studiebelasting is 140 uur
Kosten € 690 (vrij van btw)
Deelnemers 15 - 25
Locatie Padualaan 97 Utrecht , Online
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

Het accent in deze mastermodule ligt op groepsgerichte gesprekken en technieken. Daarbij is speciale aandacht voor de begeleiding van veranderprocessen in de eigen organisatie.

 • Groepsdynamica
 • Conflicthantering
 • Groepskenmerken analyseren (doel, belangen, interactie, structuur en cohesie)
 • Posities analyseren
 • Communicatie als begeleider afstemmen op jouw analyse

Deze module wordt blended gegeven. "Blended learning" is een didactisch concept dat leren in de klas, op de werkplek, in leerteams, individueel en digitaal combineert. De digitale leeromgeving is daarbij de organisator van het leerproces, waar het traditioneel gezien om de klassikale lessen zou draaien. Studenten kunnen zo veel flexibeler onderwijs volgen.

Alle specialisaties die leiden tot het diploma 'Master Special Educational Needs' richten zich op drie domeinen van eindkwalificaties:

 • Eindkwalificaties die betrekking hebben op het werken met en voor leerlingen, met aandacht voor leer- en leefomgeving, begeleiding van leerlingen, de leraar als persoon.
 • Eindkwalificaties die betrekking hebben op het werken in en voor de organisatie, met aandacht voor schoolontwikkeling, begeleiding van collega’s, kenniscirculatie, de leraar als participant in de verandering.
 • Eindkwalificaties die betrekking hebben op het professioneel handelen en beroepsontwikkeling, met aandacht voor een onderzoekende houding, maatschappelijk besef, reflectie en ontwikkeling.

De kennisbank bevat actuele bronnen, zoals:

 • vakliteratuur en -tijdschriften
 • wetenschappelijke tijdschriften
 • vaktijdschriften
 • websites
 • digitale documenten

De literatuurlijst van deze module is gekoppeld aan de kennisbank.

Je maakt een eindproduct dat wordt beoordeeld.

Medestudenten en personen uit het werkveld kunnen betrokken worden bij de beoordeling. Hierover maken we van je voren afspraken met je.

Toelating

Je hebt een afgeronde bacheloropleiding.

Docenten

De docenten van het Seminarium voor Orthopedagogiek zijn specialist in het vakgebied. Zij hebben hun sporen verdiend in de praktijk van het onderwijs of in daaraan gelieerde instanties.

Alle docenten hebben een brede basisopleiding en daarna een specialistische opleiding gevolgd op academisch niveau. De combinatie van theoretische kennis en praktische werkervaring zorgt voor een optimale aansluiting met de deelnemers van de opleiding.

Onze docenten worden bij- en nageschoold. Hun kennis is daardoor gebaseerd op de meest actuele inzichten in het veld.

Na deze opleiding

Door deze opleiding ontwikkel en verbreed je je competenties als docent, coach, intern begeleider, remedial teacher, studie(loopbaan)begeleider, decaan of mentor. Specialisatie via deze module kan een opstap zijn naar een nieuwe positie binnen jouw organisatie.

De mastermodule wordt goed gewaardeerd door marktpartijen.

Deze module is onderdeel van de master Special Educational Needs (SEN): Leraar Speciaal Onderwijs.

Overige informatie

De mastermodule Gespreksvoering en Begeleiding kost € 690, vrij van btw.

Wat je leert tijdens deze mastermodule, kun je direct toepassen in de praktijk.

Deze module maakt deel uit van een volledige masteropleiding. Bachelor- en mastermodules kun je los volgen of zelf stapelen tot een degree-opleiding. In het laatste geval tellen de studiepunten van deze module mee voor het behalen van een officieel diploma.

Je kunt de cursus afronden met een toets. Als je voor deze toets een voldoende beoordeling ontvangt van een examinator van de opleiding, ontvang je een certificaat met de studie-investering (140 uur). Als je de cursus volgt, zonder dat je deze met een (voldoende) toets afrondt, kun je een bewijs van deelname (60 uur) ontvangen.

Waarom Gespreksvoering en Begeleiding bij de HU?

 • Hoge studenttevredenheid

  De Nationale Studenten Enquête toont aan dat studenten zeer tevreden zijn over de mastermodules van de Master Educational Needs.

 • Volg praktijkgericht onderwijs

  Jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. Wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

 • Leer van de experts

  Een opleiding aan de HU betekent docenten met kwaliteit en een sterke aansluiting met de praktijk.

Certificering Gespreksvoering en Begeleiding

De mastermodule Gespreksvoering en Begeleiding is onderdeel van de door het NVAO geaccrediteerde Master Educational Needs.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Professionals in een lessituatie

Interesse in de opleiding Gespreksvoering en Begeleiding?