Geletterdheid 2: Spelling, Begrijpend Lezen en Schrijven

Werk je in het primair of voortgezet (speciaal) onderwijs, of het mbo? En wil je je verdiepen in hoe leerlingen (creatief) leren schrijven, spellen en begrijpend lezen? In de mastermodule Geletterdheid 2: Spelling, Begrijpend Lezen en Schrijven gaan we daar dieper op in.

Cursus Geletterdheid 2: spelling, begrijpend lezen, en schrijven: studenten in de les

Geletterdheid is een vloeiende omgang met schriftelijke taal, zowel actief (schrijven) als passief (lezen). Dit is een belangrijke voorwaarde voor maatschappelijk functioneren. Hoe leren leerlingen spellen en vloeiend lezen en schrijven? Welke interventies helpen bij terugkomende fouten? En hoe ondersteun je leerlingen die moeite hadden met lezen en spellen in hun moedertaal, bij het leren van een vreemde taal?

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Open avond 19 maart

Kom dinsdagavond 19 maart naar onze open avond in Utrecht. Je bent welkom tussen 18.00 en 21.00 uur.

Handig om te weten

Start De startdatum verschilt per locatie
Lesdata Den Haag: dinsdag 20 en 27 november, 4, 11 en 18 december 2018 (18.00 - 21.30 uur) Maastricht: maandag 19 en 26 november, 3, 10 en 17 december 2018 (17.30 - 21.00 uur) Rotterdam: maandag 19 en 26 november, 3, 10 en 17 december 2018 (18.00 - 21.30 uur) Utrecht: maandag 19 en 26 november, 3, 10 en 17 december 2018 (17.30 - 21.00 uur) Utrecht: woensdag 21 november (ochtend), 5 en 19 december 2018 (9.00 - 16.00 uur) Vlissingen: dinsdag 20 en 27 november, 4, 11 en 18 december 2018 (17.30 - 21.00 uur)
Studie-investering De totale studiebelasting is 140 uur
Kosten € 690 (vrij van btw)
Deelnemers 15 - 25
Locatie Padualaan 97 Utrecht, Edisonweg 4 Vlissingen, Jan Tooropstraat 136 Amsterdam, Johanna Westerdijkplein 75 Den Haag, Museumpark 40 Rotterdam, Onderstestraat 29 Houthem Valkenburg, Incompany, Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)

Opleidingsinhoud

De mastermodule Geletterdheid 2: Spelling, Begrijpend Lezen en Schrijven gaat dieper in op begrijpend en studerend lezen, spellen, (creatief) schrijven en het leren van vreemde talen.

Bekijk het programma

Deze module wordt blended gegeven. "Blended learning" is een didactisch concept dat leren in de klas, op de werkplek, in leerteams, individueel en digitaal combineert. De digitale leeromgeving is daarbij de organisator van het leerproces, waar het traditioneel gezien om de klassikale lessen zou draaien. Studenten kunnen zo veel flexibeler onderwijs volgen.

Alle specialisaties die leiden tot het diploma 'Master Special Educational Needs' richten zich op drie domeinen van eindkwalificaties:

 • Eindkwalificaties die betrekking hebben op het werken met en voor leerlingen, met aandacht voor leer- en leefomgeving, begeleiding van leerlingen, de leraar als persoon.
 • Eindkwalificaties die betrekking hebben op het werken in en voor de organisatie, met aandacht voor schoolontwikkeling, begeleiding van collega’s, kenniscirculatie, de leraar als participant in de verandering.
 • Eindkwalificaties die betrekking hebben op het professioneel handelen en beroepsontwikkeling, met aandacht voor een onderzoekende houding, maatschappelijk besef, reflectie en ontwikkeling.

De kennisbank bevat actuele bronnen, zoals:

 • vakliteratuur en -tijdschriften
 • wetenschappelijke tijdschriften
 • vaktijdschriften
 • websites
 • digitale documenten

De literatuurlijst van deze module is gekoppeld aan de kennisbank.

Je maakt een eindproduct dat wordt beoordeeld.

Medestudenten en personen uit het werkveld kunnen betrokken worden bij de beoordeling. Hierover maken we van je voren afspraken met je.

Toelating

 • Je hebt een afgeronde bacheloropleiding.
 • Je werkt in het passend onderwijs, voortgezet onderwijs of speciaal onderwijs.


Docenten

De docenten van het Seminarium voor Orthopedagogiek zijn specialist in het vakgebied. Zij hebben hun sporen verdiend in de praktijk van het onderwijs of in daaraan gelieerde instanties.

Alle docenten hebben een brede basisopleiding en daarna een specialistische opleiding gevolgd op academisch niveau. De combinatie van theoretische kennis en praktische werkervaring zorgt voor een optimale aansluiting met de deelnemers van de opleiding.

Onze docenten worden bij- en nageschoold. Hun kennis is daardoor gebaseerd op de meest actuele inzichten in het veld.


Na deze opleiding

Door deze opleiding ontwikkel en verbreed je je competenties als docent, coach, intern begeleider, remedial teacher, studie(loopbaan)begeleider, decaan of mentor. Specialisatie via deze module kan een opstap zijn naar een nieuwe positie binnen jouw organisatie.

De mastermodule wordt goed gewaardeerd door marktpartijen.

Deze module is onderdeel van de master Educational Needs.

Deze module maakt deel uit van een volledige masteropleiding. Bachelor- en mastermodules kun je los volgen of zelf stapelen tot een degree-opleiding. In het laatste geval tellen de studiepunten van deze module mee voor het behalen van een officieel diploma.


Overige informatie

De mastermodule Geletterdheid 2: Spelling, Begrijpend Lezen en Schrijven kost € 690, vrij van btw.

Je werkt aan je kennis op basis van actuele ontwikkelingen in het vakgebied. Deze koppel je aan je huidige praktijksituatie.

Je kunt de cursus afronden met een toets. Als je voor deze toets een voldoende beoordeling ontvangt van een examinator van de opleiding, ontvang je een certificaat met de studie-investering (140 uur). Als je de cursus volgt, zonder dat je deze met een (voldoende) toets afrondt, kun je een bewijs van deelname (60 uur) ontvangen.

Waarom Geletterdheid 2: Spelling, Begrijpend Lezen en Schrijven bij de HU?

 • Krijg les van onderwijsexperts

  We hebben jarenlang kennis en ervaring met vraagstukken op het gebied van leren, gedrag en begeleiding in het onderwijs.

 • Werk aan je professionele ontwikkeling

  Stilstand is achteruitgang. Om op hoog niveau te functioneren is het goed om je regelmatig te verdiepen in de nieuwste inzichten.

 • Hoge studenttevredenheid

  De Nationale Studenten Enquête toont aan dat studenten zeer tevreden zijn over de mastermodules van de Master Educational Needs.

Certificering Geletterdheid 2: Spelling, Begrijpend Lezen en Schrijven

De mastermodule Geletterdheid 2: Spelling, Begrijpend Lezen en Schrijven is onderdeel van de door het NVAO geaccrediteerde Master Educational Needs.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Interieur gebouw Hogeschool Utrecht Padualaan 99, bibliotheek

Interesse in de opleiding Geletterdheid 2: Spelling, Begrijpend Lezen en Schrijven?