Ben je betrokken bij de vertaling van de businessstrategie van jouw organisatie naar organisatie-inrichting, bedrijfsvoering en IT? Werk je hierbij samen met verschillende groepen en disciplines? In de leergang Enterprise Architectuur krijg je de tools om dit op een professionele manier op te pakken.

Deze leerlijn is bedoeld voor professionals die verantwoordelijk zijn voor het integraal inrichten van processen en IT. Je leert om te anticiperen op veranderingen. Daarbij krijg je praktische handvatten, theorieën en modellen op architectuurgebied aangereikt, zodat je in staat bent daadwerkelijk toegevoegde waarde voor jouw organisatie te genereren.

Online open avonden

Behoefte aan persoonlijk studieadvies? Ook in deze tijd staan we (online) voor je klaar! Kijk hier voor meer informatie. 

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Handig om te weten

Aanmelddeadline 2 weken voor startdata
Start Februari, april, september en november
Lesdata Dinsdag 14.30 - 21.15 uur
Studie-investering 15 uur per week (inclusief colleges)
Kosten € 9900 (vrij van btw)
Deelnemers 6 - 18
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering
Prijsinformatie Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Opleidingsinhoud

De leergang Enterprise Architectuur is een deeltijdopleiding voor de professional en de manager die zich verder wil verdiepen in vraagstukken op het gebied van architectuur, informatievoorziening, Business IT Alignment en procesmanagement.

Het programma bestaat uit drie mastermodules die op hun beurt weer uit twee modules bestaan:

Mastermodule Business Process Management

 • Business Process Management
 • Business Rules Management

Mastermodule Informatiemanagement

 • Business IT Alignment
 • Organization of the Information Function

Mastermodule Enterprise Architectuur

 • Business Architecture
 • IT Architecture

Tijdens de mastermodules van de leergang krijg je klassikaal onderwijs. Iedere module wordt afgesloten met een schriftelijk examen en een paper of presentatie. Wanneer je de opleiding met succes heeft afgerond, ontvang je het certificaat Enterprise Architectuur van Hogeschool Utrecht.

De leerdoelen zijn terug te vinden bij de specifieke mastermodules van deze leergang.

Modules los volgen

De leergang Enterprise Architectuur bestaat uit drie mastermodules die u ook los kunt volgen:

Toelating

Om de leergang Enterprise Architectuur te kunnen volgen, heb je minimaal een hbo-diploma en twee jaar relevante werkervaring op hbo- of wo-niveau nodig. Beschik je niet over een hbo-diploma? Dan kan je werk- en denkniveau getoetst worden in een intakegesprek.

We gaan graag met je in gesprek om je vragen over de opleiding te beantwoorden en je toelaatbaarheid vast te stellen, op basis van je CV tijdens het intakegesprek. Je meldt je hiervoor aan via de persoonlijk advies button onderaan de pagina.

Docenten

De colleges worden voor een groot deel gegeven door (gast)docenten uit het bedrijfsleven. Hierdoor sluit de inhoud steeds naadloos aan op de (complexe) vraagstukken uit de hedendaagse markt. Inhoudelijk is de opleiding nauw verbonden met de lectoren van hogeschool Utrecht in het betreffende onderzoeksgebied en mede daardoor van hoog niveau.


Na deze opleiding

Na de leergang Enterprise Architecture ontvang je het certificaat Enterprise Architecture van Hogeschool Utrecht. Hiermee kun je een mooie stap in je carrière maken. Wil je je na het volgen van de leergang verder ontwikkelen? Stroom dan in bij de Master of Informatics.

Eén van de unieke kenmerken van de leergang Enterprise Architectuur is dat zij onderdeel uitmaakt van de Master of Informatics. Deze is door de NVAO geaccrediteerd en daarmee ook internationaal erkend. Wil je je na het volgen van de leergang verder ontwikkelen? Dan is deze master een logische vervolgstap.


Overige informatie

De leergang Enterprise Architecture kost € 9900, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

In de mastermodules zijn theorie en praktijk direct aan elkaar gekoppeld. Dit maakt de studie bijzonder effectief en levert voordelen op voor jou en je organisatie. Wel is een relevante werkplek vereist om de wisselwerking te creëren tussen het opdoen van kennis en delen van praktijkervaringen.

Hogeschool Utrecht organiseert regelmatig een informatiemiddag ICT deeltijd.

Blijf op de hoogte over het ICT Deeltijd Onderwijs van Hogeschool Utrecht en wat daarmee samenhangt en volg ons op LinkedIn. Hier kondigen wij ook onze “De Master Spreekt Events” aan.

Hogeschool Utrecht organiseert geregeld 'De Master Spreekt...' events. In deze reeks vonden plaats:

De Master spreekt...

Blijf op de hoogte over het ICT Deeltijd Onderwijs van Hogeschool Utrecht en wat daarmee samenhangt en volg ons op LinkedIn. Hier kondigen wij ook onze “De Master Spreekt Events” aan.

Waarom Enterprise Architectuur bij de HU?

 • Kies voor een topopleiding

  De leergang is onderdeel van de Master of Informatics, uitgeroepen tot topopleiding door de Keuzegids Masters 2017.

 • Stroom door naar de master

  Wil je je na het volgen van de leergang verder ontwikkelen? Dan kun je eenvoudig doorstromen naar de Master of Informatics.

 • Krijg begeleiding die werkt

  Uw professionele en persoonlijke groei staat voorop, daarom steekt de HU veel tijd en energie in begeleiding en advies

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Mieke Braadbaart

Programmaleider
Professionals in een lessituatie

Interesse in de opleiding Enterprise Architectuur?