Diversiteit als pedagogische kracht

In de mastermodule Diversiteit als Pedagogische Kracht verdiep je je in onderwerpen zoals diversiteit, de betekenis hiervan voor de pedagogiek en jouw specifiek pedagogisch handelen als professional. Het constructenonderzoek vormt hiervoor de basis.

Student in discussie met docent

Als we over diversiteit spreken bedoelen we het brede scala aan variabelen waarop mensen van elkaar kunnen verschillen. Te denken aan sociaal-economische achtergrond, etnische identiteit, raciale groep, de taal die men van huis uit spreekt, de mogelijkheden en beperkingen die iemand heeft, religie, seksuele oriëntatie, geslacht en neurologische diversiteit.

Handig om te weten

Startmoment Online 18.00 - 22.00 uur en locatie Utrecht 17.30 - 21.00 uur
Lesdata - Online: woensdag 13-09, 20-09, 27-09, 04-10, 11-10 en 25-10 (2023)
- Locatie Utrecht: donderdag 14-09, 21-09, 28-09, 05-10, 12-10 en 26-10
Studie-investering De totale studiebelasting is 140 uur
Kosten € 690 (vrij van btw)
Locatie Jan Tooropstraat 136 Amsterdam , Johanna Westerdijkplein 75 Den Haag , Posthumalaan 90 Rotterdam , Padualaan 97 Utrecht , Online
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

Dilemma's als het individu ten opzichte van het collectief, uniciteit ten opzichte van eenvormigheid en individuele verantwoordelijkheid ten opzichte van collectieve verantwoordelijkheid komen aan de orde. Deze module resulteert in een professioneel profiel waarin je op basis van verschillende theorieën rondom pedagogiek en diversiteit jouw eigen, inclusieve, specifieke onderwijskundige visie ontwikkelt. Deze visie stel je op aan de hand van onderbouwde, samenhangende, pedagogische gedachten met betrekking tot lerenden met specifieke onderwijsbehoeften.

Binnen deze module leg je uit waar je voor staat, wat je denkt, hoe je handelt, waartoe dat leidt, hoe je reageert op diversiteit en waarom je doet wat je doet. Je ontwikkelt op basis van verschillende theorieën, jouw constructen, drijfveren en ambities en jouw praktijksituatie een persoonlijke onderwijskundige visie rondom pedagogiek en didactiek. Daarbij is jouw omgang met diversiteit, de rol/ taak binnen en buiten jouw organisatie en de invloed van jouw constructen hierop het uitgangspunt. Dit geheel geeft vorm aan jouw professioneel profiel.

  • Diversiteit en de normatieve professional
  • De betekenis van pedagogiek: kennis over de opvoedings- of onderwijsleersituatie en over de veranderbaarheid van de problematische opvoedings- of onderwijsleersituaties in positieve richting
  • Specifiek pedagogisch handelen met het constructenonderzoek
  • De identiteitscirkel als basis

Deze cursus bevat een afwisseling van onderwijsvormen. Je kunt hierbij denken aan klassikale informatieoverdracht, werken in een blended leeromgeving en werkgroepen. Blended learning is een didactisch concept dat leren in de klas, op de werkplek, in leerteams, individueel en digitaal combineert. Zo kun jij onderwijs veel flexibeler volgen.

Data: week 37, 38, 39, 40, 41, 42 of 43

Locatie Lesdag Tijd
Utrecht maandag 17.30-21.00 uur
Amsterdam dinsdag 17.00-20.30 uur
Rotterdam maandag, dinsdag en woensdag 18.00-21.30 uur
Den Haag* maandag en dinsdag 18.00-21.30 uur

* bij voldoende aanmeldingen.

Informeer altijd eerst even op de lesplaats: utrecht.seminarium@hu.nl; amsterdam.seminarium@hu.nl; rotterdam.seminarium@hu.nl; denhaag.seminarium@hu.nl.

  • Eindkwalificaties die betrekking hebben op het werken met en voor leerlingen, met aandacht voor leer- en leefomgeving, begeleiding van leerlingen, de leraar als persoon.
  • Eindkwalificaties die betrekking hebben op het werken in en voor de organisatie, met aandacht voor schoolontwikkeling, begeleiding van collega's, kenniscirculatie, de leraar als participant in de verandering.
  • Eindkwalificaties die betrekking hebben op het professioneel handelen en beroepsontwikkeling, met aandacht voor een onderzoekende houding, maatschappelijk besef, reflectie en ontwikkeling.

Deze mastermodule kun je niet alleen volgen op een van onze locaties, we bieden ook een incompany-variant van deze cursus aan. Dat betekent dat we bij jouw op school de cursus komen geven of op een andere locatie bij jou in de buurt.

Toelating

De mastermodule Diversiteit als Pedagogische Kracht is bedoeld voor leraren in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Je kunt deze opleiding volgen als je een bachelordiploma hebt.

Docenten

De docenten hebben hun sporen verdiend in de onderwijspraktijk én een specialistische opleiding gevolgd op academisch niveau. Deze combinatie zorgt ervoor dat onze mastermodule optimaal aansluit op de praktijk van vandaag de dag.

Na deze opleiding

Na de mastermodule Diversiteit als Pedagogische Kracht krijg je een certificaat van Hogeschool Utrecht.

  • Je kunt werken met en voor leerlingen, met aandacht voor leer- en leefomgeving en begeleiding.
  • Je kunt werken met aandacht voor schoolontwikkeling, begeleiding van collega's, kenniscirculatie, en je ziet jezelf als participant in de verandering.
  • Je hebt je een onderzoekende houding eigen gemaakt en je maatschappelijk besef en reflectie vergroot.

Heb je na deze module de smaak te pakken? Studeer dan verder voor je mastertitel, bijvoorbeeld met de Master Educational Needs in deeltijd. Deze opleiding is in nauwe samenwerking met de praktijk ontwikkeld.

Overige informatie

Je kunt de cursus afronden met een toets. Als je voor deze toets een voldoende beoordeling ontvangt van een examinator van de opleiding, ontvang je een certificaat met de studie-investering (140 uur). Als je de cursus volgt, zonder dat je deze met een (voldoende) toets afrondt, kun je een bewijs van deelname (60 uur) ontvangen.

De mastermodule Diversiteit als Pedagogische Kracht kost € 690, vrij van btw.

Jouw praktijk staat centraal in deze module. Je kunt eigen cases inbrengen en wat je leert meteen inzetten op je werk.

Deze module maakt deel uit van een volledige masteropleiding. Bachelor- en mastermodules kun je los volgen of zelf stapelen tot een degree-opleiding. In het laatste geval tellen de studiepunten van deze module mee voor het behalen van een officieel diploma.

Waarom Diversiteit als pedagogische kracht bij de HU?

  • Volg een praktijkgerichte cursus

    Wij geven je handvatten en nieuwe ideeën die je de volgende dag meteen al in praktijk kan brengen.

  • Bij jou op locatie

    Onze incompany-opleidingen geven we bij jou op locatie of bij jou in de buurt. Vraag ons naar de mogelijkheden.

  • Krijg les van onderwijsexperts

    We hebben jarenlang kennis en ervaring opgedaan met vraagstukken op het gebied van leren, gedrag en begeleiden in het onderwijs.

Deze opleiding is gecertificeerd door:

De mastermodule Diversiteit als Pedagogische Kracht is onderdeel van de door het NVAO geaccrediteerde Master Educational Needs.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Interieur HU Bibliotheek, Padualaan 99

Interesse in de opleiding Diversiteit als pedagogische kracht?