Communicatie en interactie – hoe ontwerp je een effectief gesprek tussen je organisatie en de omgeving?

Veel publieke organisaties hebben participatie hoog in het vaandel staan. Ook voor commerciële bedrijven is het betrekken van hun omgeving belangrijk. In de praktijk blijkt het vaak lastig om op een effectieve manier invulling te geven aan samenwerking of samenspraak met bewoners, ondernemers en andere stakeholders.

Cursus In gesprek met de omgeving: student in leeromgeving

In deze cursus staat het ontwerpen en uitvoeren van effectieve interacties tussen bewoners, stakeholders, zoals bedrijven en belangenorganisaties en de overheid centraal. Gebaseerd op wetenschappelijke literatuur geeft deze cursus inzicht in en handvatten voor het ontwerpen en uitvoeren van gesprekken en bijeenkomsten die bijdragen aan het doel. De kennis die wordt aangeboden, pas je toe op een cases uit je eigen werkpraktijk.

Handig om te weten

Start voorjaar 2021
Lesdata nader te bepalen
Studie-investering 6 tot 10 uur per bijeenkomst
Kosten € 1095 (vrij van btw)
Deelnemers Maximaal 12
Locatie Incompany, Utrecht
Diploma Certificaat van deelname
Prijsinformatie Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

De cursus gaat in op vier onderdelen van het ontwerpen van een effectief gesprek. Dit gebeurt aan de hand van de Cirkel van Interactie (Bleijenberg, 2018) aanpak die is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar het verloop en de effecten van gesprekken.

 • Voorbereiding: inventarisatie van de context en omgevingsanalyse
 • Ontwerpen: van de inrichting, de interactie en de inhoud van een gesprek
 • Uitvoering: de rol van een gespreksleider

Follow up: tevredenheid van deelnemers hangt mede af van wat er na afloop gebeurt.

Je brengt je eigen casuïstiek in. Dit kan zijn in de vorm van een participatieproces dat al is afgerond, momenteel loopt of nog moet worden voorbereid. Concreet betekent dit dat de eindopdracht is gericht op:

 • de voorbereidingen van een participatieproces
 • het ontwerpen of verbeteren van de interacties in een lopend participatieproces
 • evaluatie van een participatieproces en de interacties die hier onderdeel van uitmaken

De suggestie is om de cursus samen met een collega te volgen. Hierdoor wordt het makkelijk om het geleerde in je organisatie toe te passen in de praktijk.

Tijdens de bijeenkomsten krijg je klassikaal les. Daarbij deel je ook jouw praktijkervaring met de andere deelnemers.

Na afloop van deze cursus kun je onderbouwde keuzes maken bij het:

 • inrichten van een participatieproces; en
 • ontwerpen en uitvoeren van de interacties die hier deel van uitmaken.

Toelating

Om de cursus Communicatie en interactie te volgen, heb je een hbo-werk- en denkniveau nodig, plus minimaal twee jaar relevante werkervaring op hbo- of wo-niveau. Toelating vindt plaats op basis van je curriculum vitae.


Docenten

De bijeenkomsten worden voor een groot deel verzorgd door (gast)docenten uit de (communicatie)praktijk. Hierdoor sluit de inhoud steeds naadloos aan op de (complexe) vraagstukken uit de hedendaagse markt. Inhoudelijk is de opleiding nauw verbonden met de lectoren van Hogeschool Utrecht in het betreffende onderzoeksgebied en mede daardoor van hoog niveau.

Christine Bleijenberg, docent Communicatie en interactie

Christine Bleijenberg

Christine Bleijenberg werkt bij het Publab, een lectoraat van Hogeschool Utrecht. Na een aantal jaar in de praktijk te hebben gewerkt op het gebied van communicatie en participatie probeert ze in haar onderzoek beter te begrijpen wat ze in de praktijk heeft ervaren. Dit jaar rondt ze haar PhD-onderzoek af naar het verloop en de effecten van de gesprekken tussen bewoners en de lokale overheid als onderdeel van participatieprocessen. Meer informatie over het onderzoek van Christine Bleijenberg. Christine’s blogs over haar onderzoek.


Na deze opleiding

Deze cursus geeft je handvatten om effectiever te communiceren met de buitenwereld. We vergroten je interactionele gevoeligheid, waardoor je sneller in staat bent een adequate reactie te geven.

Je leert hoe je aan de hand van de onderzoeksmethode discoursanalyse beter aan kunt sluiten bij het gesprek dat in de samenleving wordt gevoerd. In het bijzonder doe je kennis op over het gesprek in de domeinen crisiscommunicatie en energietransitie. Ook krijg je inzicht in het concept meeting design en leer je hoe je daarin onderbouwde keuzes kunt maken.

Na deze cursus kun je andere post-bachelorcursussen op communicatiegebied volgen, bijvoorbeeld Communicatie & gedragsverandering - de psychologie van beïnvloeding begrijpen en gebruiken, Crises en Sociale Media of Neuromarketing.


Overige informatie

De cursus In gesprek met de omgeving kost € 1095, vrij van btw, inclusief lesmaterialen.

Communicatieprofessionals, projectleiders op het gebied van participatie, omgevingsmanagers en beleidsadviseurs van organisaties die contact met de omgeving onderhouden. De kennis in deze cursus is ontwikkeld in het publieke domein, maar is ook bruikbaar voor professionals werkzaam bij commerciële organisaties.

In de module zijn theorie en praktijk direct aan elkaar gekoppeld. Dit maakt de studie bijzonder effectief en levert voordelen op voor jou en je organisatie. Om een wisselwerking te creëren tussen het toepassen van de verworven kennis in de praktijk en de inbreng van je kennis en ervaring tijdens de lessen, dien je een relevante werkplek te hebben.

Waarom Communicatie en interactie - hoe ontwerp je een effectief gesprek tussen je organisatie en de omgeving?

 • Liefde voor het vak

  Onvervalste liefde voor het vak is het uitgangspunt voor ons scholingsaanbod. Je ervaart een grote bevlogenheid bij trainers en docenten

 • Docenten uit de praktijk

  De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

 • Midden in het land

  Utrecht is centraal gelegen. Je kunt de locaties van de HU goed bereiken per openbaar vervoer en de auto.

Direct contact

Yolanda Jongebreur

Programmaleider marketing & communicatie
Professionals in een lessituatie

Interesse in de opleiding Communicatie en interactie - hoe ontwerp je een effectief gesprek tussen je organisatie en de omgeving?