Bouw Informatie Management (BIM)

Dankzij BIM zien grote aannemers hun proces al jaren verbeteren. Ze kunnen hun processen veel inzichtelijker maken en efficiënter samenwerken met andere partijen. Werk jij in de bouw of GWW-sector en wil je aan de slag als BIM-manager, BIM-regisseur of BIM-coördinator? Kies dan voor deze BIM-cursus.

Cursus Bouw Informatie Management: voorbeeld van een lessituatie

Tijdens de bachelorcursus Bouw Informatie Management (BIM) leer jij hoe je BIM effectief en winstgevend inzet binnen jouw organisatie. Na afloop weet jij bijvoorbeeld hoe je partners het beste bij dit proces kan betrekken. En hoe je medecursisten BIM gebruiken in hun dagelijkse praktijk. Praktische kennis vergaren, delen en uitbreiden is waar deze BIM-opleiding om draait.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Open avond 11 juni

Kom dinsdagavond 11 juni naar onze open avond in Utrecht. Je bent welkom tussen 18.00 en 21.00 uur.

Handig om te weten

Start najaar 2019
Lesdata nader te bepalen
Studie-investering 10 bijeenkomsten (om de week) en 5 uur zelfstudie per week
Kosten € 2900 (vrij van btw)
Deelnemers Minimaal 12
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (280 uur)

Opleidingsinhoud

De bachelorcursus BIM is vooral praktijkgericht: jij leert in korte tijd hoe je BIM zo kunt gebruiken dat je snel en effectief meerwaarde creëert voor je bedrijf. De cursus bereidt je voor op de rol van BIM-coördinator, BIM-regisseur of BIM-manager.

Het programma bestaat uit:

 • Bijeenkomst 1: onderscheid verschillende BIM-rollen
 • Bijeenkomst 2: BIM-manager
 • Bijeenkomst 3: BIM-regisseur
 • Bijeenkomst 4: BIM-coördinator & clashdetectie
 • Bijeenkomst 5: Begeleid werken aan eigen onderzoekscasus en/of presentatie
 • Bijeenkomst 6: Samenwerkingsvormen en inrichten templates
 • Bijeenkomst 7: Opstellen BIM-protocol, doel van het BIM-model
 • Bijeenkomst 8: Gebruik standaarden
 • Bijeenkomst 9: Extra mogelijkheden BIM (plannen, begroten etc.)
 • Bijeenkomst 10: Presentatie echte onderzoekscasus

Voorafgaand aan de post-bachelorcursus Bouw Informatie Management kun je je voorbereiden op de rol van BIM-modelleur via onlinecursusbim.hu.nl

De bachelorcursus BIM kan bestaan uit twee delen. Het eerste deel is een gratis online cursus, het tweede deel bestaat uit tien bijeenkomsten. In de online cursus leer je modelleren, wat praktisch kan zijn voor de beroepsrichtingen BIM-modelleur en BIM-aspectadviseur. Maar je hoeft deze cursus niet te volgen. Om de bijeenkomsten bij te wonen is het kunnen modelleren namelijk niet noodzakelijk.

Na afloop van de cursus is je kennis over BIM helemaal actueel. Je kunt in een bouwproces aan de slag als BIM-coördinator, BIM-manager of BIM-regisseur. Vanuit je Bouw Informatie Model adviseer je op organisatorisch niveau. Je hebt grip op de werkafspraken en denkt mee met de verschillende samenwerkende partijen. Van initiatief en ontwerp tot onderhoud en sloop, altijd onderbouwd vanuit het BIM-model.

Toelating

Je hebt:

 • affiniteit met bouwkunde of civiele techniek en je wilt leren samenwerken met BIM en/of;
 • een opleiding Bouwkunde, Werktuigbouwkunde of Civiele Techniek op hbo-niveau afgerond en/of;
 • werkervaring in dit beroepenveld.


Docenten

Charlotte Trip

Docent en onderzoeker BIM

Bij de voltijdsopleiding Bachelor Built Environment (BBE) doceert Charlotte Trip in de specialisatie Bouw in Uitvoering, een cursus welke zich richt op de realisatiefase en de uitvoering van een (bouw)project. Daarnaast is Charlotte Trip verantwoordelijk voor de BIM-leerlijn in de BBE. Ook begeleidt zij verschillende projecten, stagiaires en afstudeerders. Naast haar onderwijstaken is Charlotte Trip onderzoeker bij het Lectoraat Building Future Cities.

Na haar afstuderen aan de TU Delft startte Charlotte haar carrière bij architectenbureau Hans van Heeswijk. Ze werkte daar aan verschillende complexe projecten, zoals aan de Hermitage in Amsterdam. Tijdens het afwisselende werk op architectenbureaus heeft Charlotte veel aandacht besteed aan het delen van haar kennis. Haar doel? Jou optimaal voorbereiden op de praktijk.

gastdocenten

Naast de ervaren vakdocenten van Hogeschool Utrecht zal een groot aantal gastsprekers uit de praktijk je inspireren. In bijna elke bijeenkomst is minimaal één gastspreker aanwezig om jouw kennis en vaardigheden met betrekking tot BIM te vergroten.


Na deze opleiding

Tijdens de cursus werk je aan een onderzoekscasus in de eigen praktijk. Na het afronden van deze cursus Bouw Informatie Management ontvang je een certificaat, waarop je studie-investering staat. Met de BIM kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan, kun je direct aan de slag of doorgroeien bij een bouwbedrijf. Van mkb tot multinational, vele kleine tot grotere bureaus maken nu de overstap van CAD naar BIM. Zij hebben jou als professional met up-to-date BIM-kennis hard nodig.

Na deze cursus is je kennis over BIM helemaal actueel. Je kunt in een bouwproces aan de slag als BIM-coördinator, BIM-manager of BIM-regisseur. Vanuit je Bouw Informatie Model adviseer je op organisatorisch niveau. Je hebt grip op de werkafspraken en denkt mee met de verschillende samenwerkende partijen. Van initiatief en ontwerp tot onderhoud en sloop, altijd onderbouwd vanuit het BIM-model.

De kans op een baan is groot. Het bedrijfsleven staat te springen om mensen met kennis van BIM en is hard op zoek naar professionals met up-to-date kennis van bouwen, software, hardware, internet en clouddiensten.

Na deze bachelorcursus kun je verder studeren met een vervolgopleiding, bijvoorbeeld:

 • de Master of Engineering
 • de post-hbo-opleiding Projectmanagement voor Engineers
 • de post-hbo-opleiding Bedrijfskunde, Management & Ondernemerschap

Overige informatie

De kosten bedragen € 2900,- (vrij van btw) (prijswijzigingen voorbehouden)

Het bedrijfsleven staat aan de basis van deze bachelorcursus. De cursus is namelijk ontwikkeld door het Lectoraat Building Future Cities van dr. ir. Ruben Vrijhoef (Hogeschool Utrecht/TU Delft), Bouwend Nederland en het bedrijfsleven. Tijdens de bijeenkomsten zijn er vooraanstaande gastsprekers uit de beroepspraktijk. Dat betekent dat wat je leert optimaal aansluit bij de praktijk.

Waarom BIM bij de HU?

 • Sterke focus op techniek

  De cursus draait niet alleen om modelleren, maar juist om alle andere aspecten die belangrijk zijn bij BIM. Hoe benut je BIM voor een goede samenwerking?

 • Volg praktijkgericht onderwijs

  Jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. Wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

Neem contact met ons op