Begrijpend Luisteren, Begrijpend Lezen

Ben jij leraar of begeleider in het primair of speciaal onderwijs? En wil jij jouw lessen effectiever maken door je kennis van begrijpend luisteren en lezen uit te breiden? Kies dan voor de cursus Begrijpend Luisteren, Begrijpend Lezen.

Cursus Begrijpend Lezen: docent en student in overleg

In deze post-bachelorcursus gaan we in op het begrijpend leesonderwijs. Recent literatuuronderzoek laat zien hoe we begrijpend leesonderwijs kunnen geven waarbij leerlingen betrokken zijn én met begrip leren lezen. Daarbij speelt een aantal elementen een belangrijke rol, zoals achtergrondkennis, leesmotivatie en lezen en praten over teksten. Jij leert hoe jij en je leerlingen het meeste uit jouw lessen begrijpend lezen halen.

Handig om te weten

Start Wij kunnen deze cursus voor u op locatie verzorgen. U kunt daarvoor contact opnemen via seminarium@hu.nl.
Lesdata Data in overleg
Studie-investering 15 uur per week (inclusief colleges)
Kosten € 550 (vrij van btw)
Deelnemers 12 - 25
Locatie Jan Tooropstraat 136 Amsterdam , Johanna Westerdijkplein 75 Den Haag , Padualaan 97 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (60 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

Begrijpen wat je leest is de essentie van lezen. Dat maakt begrijpend lezen een van de meest belangrijke vaardigheden die leerlingen ontwikkelen op de basisschool. Maar hoe ziet een goede begrijpend-leesinstructie eruit? Welke leerkrachtvaardigheden heb je nodig? En welke tekstmaterialen en leesstrategieën dragen bij aan leesbegrip? Dat leer je in deze cursus.

In deze cursus laten we je zien welke centrale pijlers ervoor zorgen dat leerlingen betrokken en met begrip kunnen lezen. En natuurlijk hoe jij ze in de praktijk in kunt zetten. We besteden aandacht aan het element "vergroten van achtergrondkennis" en laten je voorbeelden zien van goede teksten of boeken. We leren je ook op welke manier de inzet van strategieën zinvol is en hoe je al je leerlingen kunt activeren en actief kunt laten nadenken over een tekst. Ook leer je hoe je betekenisvolle schrijfopdrachten kunt gebruiken om begrijpend lezen te stimuleren.

De vier bijeenkomsten van drie uur bestaan uit een blended learning-programma. Dat betekent dat we naast interactieve colleges en lesmateriaal ook gebruikmaken van een digitale leeromgeving. Activerende werkvormen en een aantal praktijkopdrachten zorgen samen voor een directe link met jouw dagelijkse praktijk.

De focus van de cursus is het jou leren om begrijpend leesonderwijs effectiever maken. Ook leer je het begrijpend lezen van je leerlingen in andere context (bij andere vakken) te vergroten.

Toelating

Als je leraar of begeleider bent in het primair of speciaal onderwijs én je hbo-diploma op zak hebt, kun je meedoen aan deze cursus.

Docenten

Deze post-bachelorcursus wordt gegeven door de ervaren docenten van de Master Educational Needs. Zij hebben veel ervaring met de verbetering van het taal- en leesonderwijs op scholen. Inhoudelijk zijn ze geschoold door het Lectoraat Geletterdheid.

Na deze opleiding

Na het afronden van de cursus Begrijpend Luisteren, Begrijpend Lezen krijg je een certificaat. Jij weet dan hoe je het begrijpend luisteren en lezen van je leerlingen kunt stimuleren via effectieve lesmethoden en individuele begeleiding.

Jij kunt je begrijpend leesonderwijs effectiever maken en je leerlingen begrijpend leren lezen in een andere context (zoals bij andere vakken).

De cursus maakt deel uit van post-bachelorleergang Expert Taal. Wil je na deze cursus de hele leergang doen? Dan krijg je een vrijstelling voor Taalverwerving, Meertaligheid en NT2. De andere cursussen los volgen kan ook:

Overige informatie

De post-bachelorcursus Begrijpend Luisteren, Begrijpend Lezen kost € 550, vrij van btw.

In het programma worden de meest actuele methoden besproken die bewezen effectief zijn. Jij kunt wat je leert meteen in je eigen praktijk gebruiken.

Waarom Begrijpend Luisteren, Begrijpend Lezen bij de HU?

  • Krijg les van onderwijsexperts

    We hebben jarenlang kennis en ervaring opgedaan met vraagstukken op het gebied van leren, gedrag en begeleiden in het onderwijs.

  • Volg een praktijkgerichte cursus

    Wij geven je handvatten en nieuwe ideeën die je de volgende dag meteen al in praktijk kan brengen.

  • Altijd in de buurt

    We geven deze cursus in Amsterdam, Utrecht of Den Haag. Zo is de cursuslocatie nooit heel ver weg.

Interieur gebouw Hogeschool Utrecht Padualaan 99

Interesse in de opleiding Begrijpend Luisteren, Begrijpend Lezen?