Assessment Docent NT2

Ben jij een zeer ervaren docent Nederlands als tweede taal (NT2) en wil je het certificaat 'Competent docent NT2' behalen? Met het certificeringstraject Assessment Docent NT2 kun je deze stap zetten. Je wordt opgenomen in het register van de beroepsvereniging.

Cursus Assessment docent NT2: docent en student in overleg

Sinds 2006 kun je als ervaren NT2-docent je NT2-competenties vastleggen in een portfolio en dit in een assessment laten beoordelen. Hogeschool Utrecht is een van de instellingen die door de beroepsvereniging van NT2-docenten is aangewezen om assessments voor dit certificaat te doen. Daarnaast bieden we een begeleidingstraject, zodat je goed beslagen ten ijs komt.

Handig om te weten

Start Elk gewenst moment. Let wel op de inleverdata van het portfolio, zoals hieronder vermeld.
Lesdata Tijdvak 1: 21 mrt - 15 apr (inleverdatum 18 februari 2022)
Tijdvak 2: 30 mei - 17 juni (inleverdatum 6 mei 2022)
Tijdvak 3: 10 okt - 4 nov (inleverdatum 16 september 2022)
Tijdvak 4: 28 nov - 16 dec (inleverdatum 11 november 2022)
Studie-investering 40-80 uur voor het samenstellen van het portfolio
Kosten € 1150 (vrij van btw)
Deelnemers Maximaal 10 individuele assessments per periode
Locatie Padualaan 97 Utrecht
Diploma Certificaat Competent NT2-docent

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

Het traject Assessment Docent NT2 is bedoeld voor NT2-docenten die jaren geleden een pedagogische opleiding hebben gevolgd, vaak bijscholing en nascholing hebben gehad en ruime praktijkervaring als NT2-docent hebben opgebouwd. Met een EVC-procedure (Erkenning van Eerder Verworven Competenties) kunnen zij het certificaat 'Competent NT2-docent' verkrijgen.

Twee assessoren van de HU beoordelen je portfolio. Met hen voer je ook het assessmentgesprek. Op basis van je portfolio en het gesprek komen de assessoren tot een eindbeoordeling. Als deze positief is, ontvang je het certificaat ‘Competent docent NT2’.

Je kunt je portfolio individueel opstellen, of het samen met collega’s doen. Er bestaat ook een mogelijkheid om een begeleidingstraject van drie avonden te volgen, verzorgd door de beroepsvereniging voor NT2-docenten, BVNT2.

Je stelt een portfolio samen van je eerder verworven competenties. Dit doe je volgens de richtlijnen van de Beroepsvereniging van NT2-docenten (BVNT2). Het portfolio geeft inzage in je NT2-deskundigheid en is een manier om je ontwikkeling vast te leggen en te laten beoordelen.

Meld je eerst aan voor deelname aan het assessment. Vervolgens lever je het portfolio digitaal in. Volg onderstaande instructies:

  • Maak van de drie delen van het portfolio drie afzonderlijke bestanden (in Word of als PDF).
  • Als bestandsnamen gebruik je voornaam_achternaam_NT2_portfolio_deel.
  • Maak voor de verzending gebruik van WeTransfer. Na het uploaden van de drie bestanden vul je ons e-mailadres in: centrumarchimedes@hu.nl.

Na ontvangst van het portfolio nemen we contact met je op om een datum vast te stellen voor het assessment.

Toelating

Om deel te kunnen nemen aan het traject Assessment Docent NT2 heb je ruime ervaring en deskundigheid als NT2-docent nodig. Je bent gespecialiseerd in: inburgering, alfabetisering, geïntegreerde trajecten of toetsen & beoordelen.

Docenten

Het certificeringstraject Assessment Docent NT2 wordt gedaan door zeer ervaren docenten van Hogeschool Utrecht.

Annet Berntsen | docent Opleiding Docent NT2 | Hogeschool Utrecht

Annet Berntsen

Ik hecht als opleider van docenten Nederlands als tweede taal veel belang aan het beoordelen van NT2-docenten. De portfolio’s van de kandidaten vind ik inspirerend. De kunst van het beoordelen via een assessment is het verbinden van de praktijkbewijzen aan de kennis van tweedetaalverwerving.

Na deze opleiding

Na het behalen van het assessment ben je gecertificeerd docent NT2. Je kunt je vervolgens zelf aanmelden voor opname in het Beroepsregister van de BVNT2.

De arbeidsmarkt voor gecertificeerde NT2-docenten is goed, maar zeer onderhevig aan de migratie van arbeidsmigranten en vluchtelingen naar Nederland. Het is de politiek die besluiten neemt over de eisen aan inburgering en kwaliteitseisen aan docenten. Daarnaast is er met dit certificaat werk voor ISK-docenten in het NT2-onderwijs aan 12-18-jarigen (naast een pabo- of tweedegraadsbevoegdheid), in het bedrijfsleven en in het taalonderwijs aan expats.

Met deze certificering op zak kun je doorstuderen, bijvoorbeeld de Master Educatie Nieuwkomers.

Overige informatie

Het traject Assessment Docent NT2 kost € 1150, vrij van btw. Dit bedrag is inclusief € 50 inschrijfkosten.

Dit certificeringstraject is bedoeld voor zeer ervaren NT2-docenten.

Waarom Assessment Docent NT2 bij de HU?

  • Heldere procedure

    Dit assessment voert de HU uit namens de BVNT2. NT2-docenten met een ruime leservaring en eigen route van deskundigheid en professionalisering kunnen bij de HU via een heldere procedure NT2-competenties laten zien op basis van een portfolio en gesprek.

Direct contact

Centrum Archimedes

Deze opleiding is gecertificeerd door:

Het traject Assessment Docent NT2 is gecertificeerd door BVNT2, de beroepsvereniging van docenten Nederlands als tweede taal.

Beroepsvereniging van docenten Nederlands als Tweede Taal (BVNT2)
Interieur gebouw Hogeschool Utrecht Padualaan 99

Interesse in de opleiding Assessment Docent NT2?

Vragen over de opleiding?