Additive Manufacturing (3D metaalprinten)

 • Post-bachelor
 • Cursus
 • 1 tot 3 maanden
 • Utrecht, Verschillende lesplaatsen in het land

Werk jij in de metaalverwerkende industrie en wil je kennismaken met Additive Manufacturing (AM) of je kennis hierover uitbreiden? Dan is de Additive Manufacturing Metaal dé cursus voor jou. De cursusmodule is afgestemd op de behoeften van de maakindustrie en geeft inzicht in de nieuwste technologische en organisatorische ontwikkelingen. De vraag naar adequaat geschoolde medewerkers om dit proces te ondersteunen groeit. 

In deze cursus staan kansrijke veranderingen in de wereld van Additive Manufacturing Metaal centraal. Je krijgt een introductie van de basisconcepten van de AM-procesketen, van ontwerp tot ingebruikname en zoomt in op directe energie depositie en het wereldwijd groeiende laserpoederbedfusie. 

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met Lenneke Kok via lenneke.kok@hu.nl en/of 088 - 481 87 01. We helpen je graag verder!

Stuur direct een e-mail

Handig om te weten

Startmoment Informeer naar de mogelijkheden (bijvoorbeeld incompany)
Lesdata Neem voor meer informatie contact op met de opleiding.
Studie-investering 24 uur les
Kosten € 1550 (vrij van btw)
Deelnemers maximaal 25 deelnemers
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht , Verschillende lesplaatsen in het land
Prijsinformatie

Prijsinformatie én overige informatie: De kosten voor deze opleiding bedragen € 1550 (vrij van btw) voor mensen zonder metaal en € 1350 (vrij van btw) voor mensen met de post-hbo opleiding metaaldeskundige. 

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

Tijdens de cursus gaan we dieper in op twee typische AM technieken: directe energie depositie oplassen (SLM) en laserpoederbedfusie (LPBF). Je leert de verschillende AM processen en bijbehorende terminologie kennen. Hierna gaan we per techniek in op onderstaande aspecten. Hierbij ligt de focus op de metaalkundige kant.

 • Productieproces
 • Ontwerp en simulatie
 • Grondstof
 • Mechanische eigenschappen van geprinte onderdelen
 • Nabewerking
 • Testen; DO en NDO
 • Toepassen geprinte onderdelen en veiligheid
 • Certificering, standaardisatie en kwalificatie

Je krijgt klassikaal onderwijs. Je deelt hierbij ook jouw praktijkervaring met de andere deelnemers. De lesstof wordt geïllustreerd met praktijkvoorbeelden. Er is volop ruimte voor inbreng van eigen praktijkcases en uitwisseling van ervaringen met medecursisten. De cursus wordt afgesloten met een excursie.

Er vindt geen toetsing plaats. 

 • Additive Manufacturing ten aanzien van andere productietechnieken voor zowel het product als het proces kunnen vergelijken.
 • De materiaalkundige eigenschappen en oppervlakte integriteit van de “geprinte’ onderdelen bespreekbaar maken.
 • Inzicht in de mogelijke problemen die je verwacht ten aanzien van die eigenschappen. 
 • Bedrijfseconomisch inzicht kunnen schetsen van AM. 
 

Toelating

De cursus Additive Manufacturing is onder andere bestemd voor designers, constructeurs, business developers en product en R&D engineers in de metaal- verwerkende industrie. Te denken valt aan bedrijven actief in de volgende branches van de maakindustrie: automobiel industrie, scheepvaart- en vliegtuigindustrie, spuitgieterij, fijnmetaal, machinebouw, gereedschapsmakerij, chemie, voedings- industrie, medische industrie bij ketelbouwers en machinebouw. Je bent van harte welkom om deel te nemen als je net in AM stapt of als je ervaring hebt en je kennis van AM wilt uitbreiden.

Docenten

De docenten van de cursusmodule Additive Manufacturing zijn specialisten uit het zich snel ontwikkelende vakgebied.

Na deze opleiding

 

Onderzoeken van en adviseren over AM mogelijkheden binnen de eigen organisatie. 

Technische bedrijven die op de hoogte willen blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

Eén van de unieke kenmerken van de cursus Additive Manufacturing is dat zij onderdeel kan zijn van de opleiding Metaaldeskundige. Deze post-hbo opleiding is door CPION geaccrediteerd. Wil je je na de module verder ontwikkelen? Dan is opleiding Metaaldeskundige een logische vervolgstap.

Overige informatie

De kosten voor deze opleiding bedragen € 1550 (vrij van btw) voor mensen zonder metaal en € 1350 (vrij van btw) voor mensen met metaal. Hier zijn de digitale lesmaterialen bij inbegrepen.

Voor leden van TechnoHUB en relaties van Horizon Flevoland geldt een kortingsregeling. Neem contact op voor een voucher (1 per bedrijf) en stuur hiervoor een e-mail naar arjan@horizonflevoland.nl.

Waarom Additive Manufacturing bij de HU?

 • Specialisten uit de praktijk

  Een opleiding aan de HU betekent bevlogen docenten met kwaliteit en een sterke aansluiting met de praktijk.

 • Van en met elkaar leren

  Je studeert samen met andere professionals. Tijdens de colleges is er veel ruimte voor eigen inbreng.

 • Bezoek aan toonaangevend bedrijf 

  Tijdens een excursie zie je de mogelijke praktijk en spiegel je de ideeën voor de eigen organisatie.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

samenwerkingspartners

Deze cursus is een samenwerkingsverband tussen Hogeschool Utrecht,  TechnoHUB, Flame3D, Horizon Flevoland en Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland. We begeleiden, trainen en scholen bedrijven en andere instanties om medewerkers en andere relaties competenties bij te brengen die nodig zijn voor het succesvol gebruiken van AM.

Logo Horizon
Logo Innovat.ION
billboard

Interesse in de opleiding Additive Manufacturing?