Nieuwkomers en Rekenwiskunde

Met (fictieve) leerlingportretten kun je de rekenwiskundige (voor)kennis en vaardigheden van nieuwkomers expliciteren. Het is een mooie manier om de specifieke onderwijsbehoeften in kaart te brengen om aansluiting te vinden bij het gewenste niveau van maatschappelijke gecijferdheid.

Voorbeeld van een lesomgeving met docent en studenten

In drie bijeenkomsten werk je onder begeleiding van specialisten op dit vakgebied aan het verbeteren van je eigen onderwijspraktijk. De module is onderdeel van de specialisatie Expert Nieuwkomersonderwijs van de Master Educational Needs. Deze specialisatie is bedoeld voor professionals in het onderwijs die nieuwkomers met specifieke (en soms complexe) problematiek begeleiden in een zo optimaal mogelijke (leer)ontwikkeling.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Open avond 19 maart

Kom dinsdagavond 19 maart naar onze open avond in Utrecht. Je bent welkom tussen 18.00 en 21.00 uur.

Handig om te weten

Start 21 november 2018
Lesdata Woensdag 21 november, 5 december en 19 december (09.00 - 16.00 uur)
Studie-investering De totale studiebelasting is 140 uur
Kosten € 690 (vrij van btw)
Deelnemers 12 - 25
Locatie Padualaan 97 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)

Opleidingsinhoud

Om goed te kunnen functioneren in onze maatschappij is een bepaalde mate van gecijferdheid noodzakelijk. In deze module breng je de specifieke ondersteuningsbehoeften in kaart van nieuwkomers om hierbij te kunnen aansluiten.

Je leert leerlingportretten op te stellen waarin je rekenwiskundige voorkennis, vaardigheden en onderwijsbehoeften aan elkaar koppelt. Deze vertaal je vervolgens naar rekeninhoudelijke en - didactische aanbevelingen op groepsniveau.

De gemaakte rekenportretten bespreek je ook met je collega's. Zo vindt er een uitwisseling plaats over de wijze waarop een vertaalslag gemaakt kan worden naar aanpakken voor het rekenwiskunde-onderwijs in een meertalige beroepscontext.

Toelating

De mastermodule Nieuwkomers en Rekenwiskunde is bedoeld voor professionals in het onderwijs die met nieuwkomers werken. Je kunt deze opleiding volgen als je een bachelordiploma hebt.


Docenten

De docenten van het Seminarium voor Orthopedagogiek combineren specialistische theoretische kennis met praktische werkervaring. Hierdoor sluit de cursus goed aan op de dagelijkse praktijk van de deelnemers. De kennis die ze aanreiken is actueel, state-of-the-art en evidence-based.


Na deze opleiding

Deze module is onderdeel van de Master Educational Needs, specialisatie Expert Nieuwkomersonderwijs. Wil je je verder ontwikkelen in deze richting? Kies dan voor een van de andere drie mastermodules binnen deze specialisatie, of ga voor de mastertitel.

Door het volgen van deze module verbreed je je competenties als docent, coach, IB’er, RT’er of studie(loopbaan)begeleider, decaan of mentor.

In het kader van de taak- en functiedifferentiatie binnen het onderwijs kan deze mastermodule ook een mooi opstapje zijn naar een nieuwe positie of rol binnen je eigen organisatie of bij een andere werkgever.

Heb je na deze module de smaak te pakken? Studeer dan verder voor je mastertitel, bijvoorbeeld met de Master Educational Needs in deeltijd. Deze opleiding is in nauwe samenwerking met de praktijk ontwikkeld.


Overige informatie

De mastermodule Nieuwkomers en Rekenwiskunde kost € 690, vrij van btw.

Deze module maakt deel uit van een volledige masteropleiding. Bachelor- en mastermodules kun je los volgen of zelf stapelen tot een degree-opleiding. In het laatste geval tellen de studiepunten van deze module mee voor het behalen van een officieel diploma.


Waarom Nieuwkomers en Rekenwiskunde bij de HU?

  • Krijg les van onderwijsexperts

    
We hebben jarenlang kennis en ervaring opgedaan met vraagstukken op het gebied van leren, gedrag en begeleiden in het onderwijs.

  • Volg praktijkgericht onderwijs

    Jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. En wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

  • Werk aan je professionele ontwikkeling

    Stilstand is achteruitgang. Om op hoog niveau te kunnen opereren is het goed om je regelmatig bij te scholen.

Certificering Nieuwkomers en Rekenwiskunde

De mastermodule Nieuwkomers en Rekenwiskunde is onderdeel van de door het NVAO geaccrediteerde Master Educational Needs.

Logo NVAO

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Voorbeeld van een leeromgeving met studenten in gesprek

Interesse in de opleiding Nieuwkomers en Rekenwiskunde?