Dyslexie: Herkenning, Onderzoek en Behandeling

Wil je als logopedist nog beter in staat zijn om beginnende lees- en spellingproblemen en lichte dyslexie te herkennen? Volg dan Dyslexie: Herkenning, Onderzoek en Behandeling. Zo kun je gericht behandelen of weet je wanneer je iemand moet doorverwijzen.

Voorbeeld van een lesomgeving: student in gepsprek met een cliënt

Je krijgt met deze post-bachelorcursus een gevarieerd programma, waarin je het geleerde ook in de praktijk brengt en met collega-logopedisten bespreekt.

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Handig om te weten

Start 12 januari 2019 of 7 september 2019
Lesdata A: 12 en 19 januari, 2 en 9 februari, terugkomdag 15 of 22 juni 2019. B: 7 en 21 september, 5 oktober, 2 november 2019, terugkomdag 4 of 18 april 2020
Studie-investering 60 uur (30 contact- en 30 zelfstudie-uren)
Kosten € 1250 (vrij van btw)
Deelnemers 10 - 16
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht, Incompany
Diploma Certificaat met de studie-investering (80 uur)

Opleidingsinhoud

• Wat betekent het om dyslectisch te zijn? Mensen met dyslexie hebben zwakke punten, maar ook specifieke sterke punten, zodat dyslexie niet altijd een nadeel hoeft te zijn. Mensen met dyslexie vertellen over hun ervaringen in een speciaal voor deze cursus gemaakte film.
  • De belangrijkste feiten, theorieën en actualiteiten op het gebied van dyslexie.
  • Fonologische en linguïstische achtergronden van dyslexie.
  • Logopedisch onderzoek; schriftelijk werk en testgegevens interpreteren.
  • Preventieve behandeling bij kleuters.
  • Evidence-based werken bij technisch lezen en spelling.
  • De methodiek ‘Klanken in Kleuren’ voor beginnende of milde lees- en spellingproblemen.
  • Oefenstof beoordelen en zelf maken.
  • Hulpmiddelen adviseren en inzetten.

Na de eerste vier bijeenkomsten breng je het geleerde in praktijk. De vijfde bijeenkomst is een terugkomdag, waarop je met elkaar de casussen en vragen bespreekt.

In deze cursus leer je:

• lees- en spellingproblemen en dyslexie bij een cliënt herkennen
  • op basis van logopedisch onderzoek een evidence based-behandeling opzetten en uitvoeren voor beginnende lees- en spellingproblemen en lichte dyslexie
  • als dit nodig is doorverwijzen voor diagnostiek en/of behandeling

‘Klanken in Kleuren’ is een onderdeel van de F&L-methode® van Thalita Boumans. Stichting Taalhulp eist dat je voorafgaand aan dit cursusonderdeel een overeenkomst ondertekent, waarin je verklaart deze methodiek alleen bij je eigen behandelingen in te zetten.

Toelating

Er gelden geen toelatingseisen. Deze post-bachelorcursus is wel alleen bedoeld voor logopedisten die zich bezighouden met dyslexie of dit willen gaan doen.

Je krijgt les van een ervaren logopedist, orthopedagoog en GZ-psycholoog.

Drs. Sonja Karman

Logopedist, orthopedagoog en GZ-psycholoog

Sonja heeft een praktijk voor onderzoek en behandeling van dyslexie. Ze is geregistreerd F&L-behandelaar bij Stichting Taalhulp.

Na deze opleiding

Na afronding van deze post-bachelorcursus kun je lees- en spellingproblemen en dyslexie herkennen. Daarnaast ben je in staat een evidence based behandeling op te zetten en uit te voeren voor beginnende lees- en spellingproblemen en lichte dyslexie. En als dit nodig is, weet je iemand door te verwijzen voor diagnostiek en/of behandeling.

Lees- en spellingsproblemen en dyslexie herkennen bij een cliënt. Op basis van logopedisch onderzoek een evidence based behandeling opzetten en uitvoeren voor beginnende lees- en spellingsproblemen bij lichte dyslexie. Als dit nodig is doorverwijzen voor diagnostiek en/of behandeling.

Overige informatie

De post-bachelorcursus Dyslexie: Herkenning, Onderzoek en Behandeling kost € 1250, vrij van btw.

Ben je met een groep van circa tien logopedisten met dezelfde opleidingsbehoefte en wil je dezelfde cursus volgen? Dan is er de mogelijkheid dat de docent naar je toe komt in plaats van andersom, de zogeheten incompany-training. De hogeschool zorgt voor readers, onderwijs en certificaten. Voor inhoudelijke informatie en een offerte kun je contact opnemen: e-mail: cpslogopedie@hu.nl.

Waarom Dyslexie: Herkenning, Onderzoek en Behandeling bij de HU?

• Volg praktijkgericht onderwijs

Jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. Wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

• Kom verder in je carrière

De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

• Vergroot je netwerk

Je hebt veel contact met vakgenoten en docenten. Hierdoor bouw je aan een sterk netwerk.

De post-bachelorcursus is voor 80 punten geaccrediteerd door:

ADAP is het centrale loket voor de aanvragen van accreditatie van deskundigheidsbevorderende activiteiten voor paramedici die vallen onder het Kwaliteitsregister Paramedici. ADAP bewaakt zo de kwaliteit van bij- en nascholing en andere activiteiten voor paramedici.

Logo ADAP

Direct contact

Karin Verheij

Coördinator post-hbo logopedie
Interieur gebouw Hogeschool Utrecht Heidelberglaan 7

Interesse in de opleiding Dyslexie: Herkenning, Onderzoek en Behandeling?

Vragen over de opleiding?