De Master Spreekt over Ethiek in de Digitale Wereld

(Dit evenement is geweest)
Tijdens deze 'De Master Spreekt...' op 18 januari gaan Marlies van Steenbergen en Petra van Driel in op het belang van ethiek voor professionals in deze tijden van digitalisering.

Bij het nemen van beslissingen en het maken van keuzes in organisaties speelt ethiek elke dag bewust en onbewust, zichtbaar en onzichtbaar een rol. Ethiek kun je omschrijven als het afwegen van goed en fout in de omgang met mensen.  De vraag die centraal staat is: hoe gaan we om met ethische dilemma’s in een continu veranderende omgeving, waar de nadruk vaak ligt op presteren en targets halen? Deze vraag is des te prangender omdat digitalisering de impact van ons handelen op anderen enorm vergroot heeft.

Technologie is niet neutraal. Bij het bedenken, ontwerpen en implementeren van digitale oplossingen worden altijd waarden van direct en indirect betrokkenen geraakt. Vaak is er een afweging nodig.  Tussen privacy en gemak, tussen profijt en inclusiteit, tussen transparantie en snelheid... Hoe ga je verantwoord om met dergelijke afwegingen?

Tijdens dit miniseminar gaan Marlies van Steenbergen en Petra van Driel samen in op de ontwikkelingen op het gebied van ethiek in de digitale wereld. Hierbij wordt aandacht besteed aan het vormgeven van de verantwoordelijkheid voor zowel architectuur als beleid. Enerzijds komt de fundamentele achtergrond van de ontwikkeling van beleid aan bod en anderzijds concrete handvatten om ethiek te vertalen naar de toepassing van technologie. Daarnaast is er ruimte voor discussie en interactie met de aanwezigen tijdens de sessie en natuurlijk bij de borrel.

Verwacht een inspiratiesessie waarin je nieuwe kennis en ideeën op doet.

Praktische informatie

Datum: vrijdag 18 januari 2019
Ontvangst: 14.30 uur met koffie en thee
Start event: “De Master Spreekt” om 15.00 uur
Borrel: Vanaf 17.00 uur

Locatie: Hogeschool Utrecht, Koningsbergerstraat 9 in Utrecht
Entree: Kosteloos

Over de sprekers

Marlies van Steenbergen

Marlies van Steenbergen

Lector Digital Smart Services

Marlies van Steenbergen is lector bij het lectoraat Digital Smart Services. Ze richt zich op de twee onderzoeksgebieden architectuur voor digital smart services en data-analytics in life sciences.

De missie van het lectoraat is het betekenis vol maken van digitale innovaties. Als lector is Marlies verbonden aan de Master of Informatics (MSc) waar ze medeverantwoordelijk is voor de kwaliteit en vernieuwing van het onderwijs en onderzoek.

Naast haar functie als lector is Marlies management consultant bij ICT dienstverlener Sogeti Nederland. Ze adviseert organisaties bij het inrichten en professionaliseren van hun architectuurfunctie. Ze geeft  regelmatig gastcolleges aan hogescholen en universiteiten en verzorgt architectuurtrainingen voor professionals. Binnen Sogeti is ze inhoudelijk verantwoordelijk voor de architectuur vakdiscipline.

Petra van Driel

Petra van Driel

Jurist en docent

Petra is docente in de mastermodule Digital Ethics, onderdeel van de Master of Informatics (MSc).  

Als jurist in de richting Rechtstheorie is Petra gespecialiseerd in ethische vraagstukken rondom de continue bewegende technologische en maatschappelijke ontwikkelingen. In haar adviezen en overwegingen staat het mens zijn centraal.

Petra is als extern lid verbonden aan het lectoraat Preventive Law van de Zuyd Hogeschool in Sittard en doet onderzoek naar de fundamenten van het recht. De focus ligt daarbij op de ontwikkelingen in de informatiemaatschappij, de invloed van de Digitale Transformatie op organisaties en mensen en de veranderingen die dit met zich meebrengt. Voor organisaties betekent dit oog voor de achterliggende waarden, het stellen van de waaromvraag afgeleid van het bestaansrecht van de organisatie en innovatie-denken op grond van fundamentele vragen.

Petra is docente in de nieuwe mastermodule Ethics in a Digital World, onderdeel van de Master of Informatics (MSc).   


Deze 'De Master Spreekt' wordt mede mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Sogeti en Hogeschool Utrecht, Master of Informatics.

Aanmelden

Meld je aan via onderstaande aanmeldknop.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte over het ICT Deeltijd Onderwijs van Hogeschool Utrecht en wat daarmee samenhangt en volg onze pagina op LinkedIn. Hier kondigen wij ook onze “De Master Spreekt Events” aan.

 

Deel dit evenement