Dag van de examencommissies 2019: 'Pas-de-deux: de relatie tussen examencommissie en management'

Na een aantal eerdere succesvolle conferenties voor de examencommissies, organiseert de HU op 3 oktober 2019 wederom een bijeenkomst voor al haar examencommissieleden en betrokkenen binnen en buiten de HU.
Pas-de-deux: de relatie tussen examencommissie en management

Het thema van deze conferentie is 'Pas-de-deux: de relatie tussen examencommissie en management'. Jan Bogerd (College van Bestuur), Henri Kiers (Instituut voor Bewegingsstudies) en Maaike Angevaren (College van Examencommissies-HU) openen de bijeenkomst met een gesprek over dit thema. Zij zullen vanuit hun rol hun visie op de relatie tussen examencommissie en management voor het voetlicht brengen.

Roel Meijvis is onze keynote spreker en hij onderzoekt in zijn ‘filosofische column’ met behulp van theorieën uit de politieke filosofie de vraag, hoe we de relatie tussen examencommissies en management op een goede manier kunnen begrijpen. 

Na de pauze en een intermezzo kun je kiezen uit vier verschillende workshops waarin diverse facetten van de relatie tussen examencommissie en management aan de orde komen. In de workshops wordt gewerkt met actuele casuïstiek.

Programma

13.00 uur Ontvangst met koffie, thee en een versnapering
13.30 uur Opening door dagvoorzitter (Marianne van der Zande, vicevoorzitter CvE-HU)
13.45 uur Dialoog Jan Bogerd, Henri Kiers en Maaike Angevaren
14.25 uur Filosofische column door Roel Meijvis
14.45 uur Pauze
15.10 uur Inleiding door voorzitter CvE-HU
15.20 uur Intermezzo
15.30 uur Workshops
16.45 uur Wrap up door dagvoorzitter en uitnodiging voor borrel
18.00 uur Einde

Workshops

Aangezien het thema van de dag gaat over de relatie tussen het management en de examencommissie, zullen de vier workshops dit onderwerp nader uitwerken. Dit gebeurt aan de hand van echte casuïstiek. De workshops worden geleid door zeer interessante deskundigen op het gebied van conflictmanagement, moresprudentie, ethiek en organisatiekunde. Zij zullen de casuïstiek vanuit hun eigen invalshoek met jullie bespreken.

Iedere workshop staat open voor max. 40 personen. Bij binnenkomst kun je je aanmelden voor een workshop. Iedere workshop wordt één keer aangeboden. Daarbij geldt: vol = vol.

Over de 4 workshopbegeleiders

Hieronder vind je een korte biografie van de workshopleiders.

Mariël Kanne, workshopbegeleider tijdens Dag van de Examencommissies 2019

Mariël Kanne

Mariël Kanne promoveerde in 2016 op een onderzoek naar de betekenis van moreel beraad en moresprudentie in organisaties en beroepsgroepen op het gebied van de zorg en het sociaal werk. Ze werkt als onderzoeker bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie en als docent ethiek bij de Masteropleiding Advanced Nursing Practice (IVS). Zij is covoorzitter van de Ethische Commissie Onderzoek. Ze richtte een vakgroep voor HU-ethiekdocenten op en is ook betrokken bij het integriteitsbeleid en de invoering van moreel beraad binnen de HU.

Marianne Langhout, workshopbegeleider tijdens Dag van de Examencommissies 2019

Marianne Langhout

Na haar studie pedagogie aan de UvA vervulde Marianne verschillende management- en directiefuncties. Van 2007 tot 2014 was zij als opleidingsmanager verbonden aan de faculteit Maatschappij en Recht van de HU. In die hoedanigheid kwam zij in contact met de Examencommissie. Marianne is mediator en volgde tevens de master Conflictmanagement aan de Universiteit Maastricht. Conflicten in organisaties hebben altijd haar interesse gehad; zij is er van overtuigd dat bijna iedereen zijn conflict zelf kan oplossen, mits hij/zij daar de tools voor krijgt aangereikt.

Lizet van Donkersgoed, workshopbegeleider tijdens Dag van de Examencommissies 2019

Lizet van Donkersgoed-van Zwet

Lizet van Donkersgoed-van Zwet (1956) studeerde piano (BA), musicologie (BA), sociale wetenschappen, filosofie, en recht (MA), gaf jarenlang pianoles, en bestudeerde ethiek vanuit zowel westerse als oosterse wijsheidstradities. Zij is ethiekdocent bij het Instituut voor Recht en onderzoeker bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie (HU). Begin 2019 voltooide zij een proefschrift over ethiek in casusbesprekingen van bijstandsprofessionals. Zij geeft workshops integriteit /moreel beraad, waarin gezamenlijke reflectie op professionele dilemma’s centraal staat.

Maaike Jansen, workshopbegeleider tijdens Dag van de Examencommissies 2019

Maaike Jansen

Maaike Jansen heeft als projectleider ruime ervaring met het initiëren en uitvoeren van projecten op verschillende onderwijs- en aan het onderwijs gerelateerde beleidsterreinen. Voorbeelden van projecten die zij heeft uitgevoerd zijn onder meer Van cijfer tot diploma, Curriculumcasco, Sturen op studiesucces en ALPO (Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs). In 2017 heeft zij de master Bestuurs- en organisatiewetenschap afgerond bij de UU. Haar afstudeeronderzoek Tussen regels en ruimte gaat over de wisselwerking en het spanningsveld tussen het handelingsperspectief van de opleidingsmanagers rond het thema handelingsruimte en verantwoording en de veranderende structuren bij HU door de uitvoering van HU Ontwikkelt.

Keynote speaker

Roel Meijvis, keynote speaker Dag van de Examencommissies 2019

Roel Meijvis

Roel Meijvis (24) werd na het winnen van de BN de Stem Cultuurprijs op zijn dertiende gelanceerd als ‘de jongste cabaretier van Nederland’. In de seizoenen daarna volgde nog zo’n 150 optredens, verspreid over drie solovoorstellingen, een duo-oudejaarsconference op oudejaarsavond in Paradiso Amsterdam en een tour samen met drie andere jonge cabaretiers vanuit het zelf opgezette impresariaat ‘Boomhut Zaken’. In het theaterseizoen 15/16 nam Roel afscheid van het cabaret om zich te richten op zijn Bachelor filosofie aan de Universiteit van Tilburg. Nadat hij daar in 2019 cum laude afstudeerde op het werk van Albert Camus, vervolgde hij zijn studie met een filosofie Master aan de UvA. Het theater heeft hij echter niet definitief verlaten. Naast zijn studie is hij werkzaam als schrijver van (toneel-)teksten. Daarnaast draagt hij op maat geschreven columns en essays voor op (onderwijs-)congressen en andere evenementen, waarbij hij zijn ervaring als cabaretier combineert met zijn studie filosofie.

Praktische informatie

Datum en tijd: donderdag 3 oktober 2019, 13.00 - 18.00 uur
Locatie: Het Muntgebouw-Utrecht, Leidseweg 90, 3531 BG Utrecht

Meld je nu aan!

Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier.

Aanmeldformulier

Deel dit evenement