Conferentie studentsucces van de havist in het hbo

Wat heeft de havist nodig om goed voorbereid en succesvol de overstap naar een hbo-opleiding te kunnen maken en welke rol spelen wij daarin? Op maandagmiddag 16 maart 2020 organiseren het Havoplatform en Hogeschool Utrecht een conferentie over het studentsucces van de havist, bedoeld voor schoolbestuurders en managementleden van vo-scholen uit de regio Utrecht en voor directeuren, opleidingsmanagers en teamleiders van de HU.

Conferentie Studentsucces van de havist in het hbo

Op de conferentie wisselen we kennis uit over bestaande ontwikkelingen en initiatieven die bijdragen aan dit studentsucces. Ook staan we stil bij de vraag wat er aanvullend nodig is, hoe we als havo-scholen en hogeschool effectiever kunnen samenwerken, waar we elkaar kunnen versterken en wat dat organisatorisch en bestuurlijk vraagt.

Er is ruimte voor kennismaking, netwerken en leren van elkaars ervaringen. Aan het eind van de middag formuleren we een aantal afspraken om onze gezamenlijke ambitie ten aanzien van studentsucces te concretiseren en verder te brengen.

Voor wie?

Voor schoolbestuurders en managementleden van vo-scholen uit de regio Utrecht en voor directeuren, opleidingsmanagers en teamleiders van de HU

Wanneer?

Maandag 16 maart 2020 van 12.00 tot 17.15 uur (inclusief optionele lunch)

Locatie en routebeschrijving

Padualaan 101, Utrecht

Vragen? Stuur een e-mail naar cvb@hu.nl.

Inloop en lunch (optioneel)

Plenaire Aftrap
In gesprek: een havist, een HU-student, Henk van Ommen (rector-bestuurder Baarnsch Lyceum, voorzitter Havoplatform) en Eva Reuling (directeur Instituut voor Arbeid en Organisatie en Institute for Business Administration, HU) gaan met elkaar in gesprek over hun ervaringen.

Studentjourneycarrousel
In de reis die leerlingen/studenten afleggen van 3 havo naar het tweede jaar in het hbo, onderscheiden we tijdens de conferentie drie fases:
1. De havist die zich oriënteert op zijn toekomstige vervolgopleiding
2. De overstap naar het hbo
3. Het eerste jaar van de student in het hbo
We inventariseren per fase wat we al doen om deze succesvol te maken, waar we tegenaan lopen en waar we op willen inzetten.

Opbrengsten van de carrousel

In gesprek met Jan Bogerd
Het studentsucces van de havist en het ambitieplan van de HU.

Vervolgafspraken maken

Netwerkborrel

Wat is de aanleiding voor deze conferentie?

Voor veel jongeren is de overgang van de havo naar het hbo groot. Het aantal switchers en uitvallers in het eerste jaar van het hbo is hoog. Hetzelfde geldt voor het aantal leerlingen dat doubleert in havo 4.

Het Havoplatform, de VO-raad en de Vereniging Hogescholen hebben deze thematiek hoog op de landelijke agenda gezet. Maar het echte werk moet in de regio gebeuren, waar havo en hbo elkaar beter moeten leren kennen en intensiever gaan samenwerken om het studentsucces van leerlingen/studenten te bevorderen.
Sinds 2014 werken de HU en een aantal scholen in de regio Amersfoort samen aan een soepele overstap voor havisten naar het hbo. De laatste tijd vooral rondom het project Lob-cv . Vanuit deze samenwerking is de behoefte ontstaan om ook andere vo-scholen in de regio Utrecht te betrekken en zo vanuit gezamenlijke verantwoordelijkheid het studentsucces van de havist in de HU te bevorderen. Tijdens deze conferentie stellen we onszelf de vraag: wat heeft de student nodig om succesvol zijn hbo-opleiding te doorlopen en welke rol spelen wij (vo en hbo) daarin?

In samenwerking met: