Studententeam HU vraagt aandacht voor klimaatverandering met ludieke stickeractie

31-07-2017

Afgelopen weekend hingen er in verschillende Nederlandse steden stickers en banners met teksten als ‘over tien jaar zwem je hier’ en ‘het water komt tot hier’. De actie is van studenten van Hogeschool Utrecht die aandacht vragen voor klimaatverandering. Als enig Nederlands team doen zij onder de naam ‘Selficient’ mee aan een grote internationale wedstrijd op het gebied van duurzaamheid.

Een banner van Selficient

Het team staat binnenkort met een energieneutraal huis in de finale van de prestigieuze Solar Decathlon, een duurzaamheids-olympiade georganiseerd door het Amerikaanse Ministerie van Energie. Het huis is in acht dagen op te bouwen en af te breken en is volledig zelfvoorzienend.

Een nieuwe bouwstandaard

Het studententeam van Hogeschool Utrecht staat als Team Nederland en als één van de twee Europese teams in een verder volledig Amerikaanse finale. Het huis ‘Selficient’ draagt bij aan de doelstellingen zoals afgesproken in het Akkoord van Parijs (2016), door een eerste stap te zetten voor een nieuwe bouwstandaard. Het Selficient-huis is namelijk niet alleen geheel zelfvoorzienend, maar ook modulair en volledig gebaseerd op circulaire economie.

Duurzaam wonen voor iedereen

Daarnaast willen de studenten duurzaam wonen betaalbaar maken voor iedereen. “Door slim gebruik van natuurlijke bronnen en verplaatsbare panelen, is dit huis een stuk goedkoper in vergelijking met een traditioneel gebouwde woning. Wonen in een zelfvoorzienend huis is hiermee voor iedereen haalbaar, ongeacht je portemonnee, samenstelling van het gezin en extra individuele wensen”, schrijven de studenten in een persbericht.

Stickers worden weer verwijderd

De ludieke actie werd opgemerkt op sociale media en in de lokale pers. De studenten zijn zich ervan bewust dat de actie illegaal is: “Maar soms moet je iets grensoverschrijdends doen om aandacht te vragen voor een heel belangrijk vraagstuk. We zijn ons er echter wel van bewust dat de actie niet mag en we zullen de stickers dan ook verwijderen.” Per ongeluk werd er een poster op het Utrechtse verzetsmonument gehangen, maar die werd al snel verwijderd. “Dit had niet mogen gebeuren en we bieden hiervoor onze excuses aan”, aldus de studenten.