Selficient: huis van de toekomst is af

13-07-2017

Selficient, het zelfvoorzienende huis dat HU-studenten hebben ontworpen, is klaar. De studenten bouwden het huis op het terrein van Eneco in Utrecht. Volgende week wordt begonnen met het afbreken van het huis, waarna het 26 juli per container wordt verscheept naar Denver in Amerika. Daar doen de studenten mee aan de Solar Decathlon: een wedstrijd waarin dertien teams met elkaar strijden om de titel van duurzaamste huis.

Selficient huis

Het huis van Selficient is modulair, waardoor er eenvoudig extra panelen aan te klikken en af te halen zijn. Zo hoeven bewoners niet te verhuizen als hun woonbehoefte verandert. Het huis is bovendien zelfvoorzienend. Het heeft zonnepanelen en wordt precies zo gepositioneerd dat zonlicht (en daarmee warmte) via de ramen binnenkomt op het moment dat de bewoner het nodig heeft: ‘s ochtends in de slaapkamer en de hele dag door in de woonkamer. Ook wordt 80% van de warmte van het douchewater hergebruikt. Het monteren van het huis kan snel en eenvoudig, wat bouwkosten bespaart en de belasting van het milieu tijdens de bouw vermindert. Bewoners kunnen zelf de houten panelen in elkaar schuiven en de bekabeling is maar op één manier vast te klikken.

Teamwerk

Het ontwerpen van een duurzaam huis was een onderwijsproject van Hogeschool Utrecht. De studenten hoorden van de wedstrijd en schreven hun prototype in voor de Solar Decathlon Challenge. Tot hun verrassing werden ze geselecteerd uit 150 teams. Vanaf dat moment werd het een serieuze uitdaging om het huis daadwerkelijk gebouwd te krijgen. Tien techniekstudenten gingen van start. Ze kwamen er al snel achter dat er meer nodig is dan technische vakkennis om een vernieuwend woonconcept te realiseren. De groep studenten breidde zich langzaam uit tot tachtig, met – naast techniekexperts – communicatie-, rechten- en business development studenten. Sjors Peeters Weem, een van de bedenkers van Selficient: “Als we winnen, is het omdat we het enige team zijn met zo’n diverse schat aan de juiste mensen met de juiste vakkennis.” De business developers hebben als taak om aan te tonen hoe het huis op de markt gezet kan worden. De rechtenstudenten houden zich bezig met internationale wetgeving: het Nederlandse team had immers als extra uitdaging het verschepen van het huis naar de Verenigde Staten en de kosten en wetgeving die daarbij komen kijken. Naast een groot aantal enthousiaste studenten wist het team 49 partners uit bedrijfsleven, overheid en onderwijs aan zich te binden.

Solar Decathlon

De Solar Decathlon is een wedstrijd tussen internationale hogeronderwijsinstellingen, waarbij de uitdaging is om een huis te ontwerpen en te bouwen dat dankzij het gebruik van zonne-energie duurzaam is en bovendien aantrekkelijk. De huizen worden beoordeeld op gebruik van apparatuur, architectuur, communicatie, energiegebruik, constructie, comfort, huiselijkheid, innovatie, vermarktbaarheid en op de oplossing voor watergebruik – want er is geen aansluiting op water op het terrein van de Solar Decathlon. De wedstrijd vindt plaats in oktober. Half september vertrekken de studenten naar Denver om het huis daar op te bouwen. De volgende editie van de Solar Decathlon wordt in 2020 gehouden.

Video's van het concept van het Selficient huis en van de proefbouw bij Eneco: