Nieuwsbrief mei 2016

Mensen netwerken met elkaar tijdens een borrel

Hogeschool Utrecht is een ambitieuze hogeschool in een dynamische omgeving. Als University of Applied Sciences verzorgen we onderwijs en verrichten we onderzoek. We leiden professionals op die gewild zijn op de arbeidsmarkt en onlosmakelijk zijn verbonden met de regio Utrecht. De verbinding tussen onderwijsonderzoek en de beroepspraktijk versterkt onze impact in de regio. Deze nieuwsbrief stelt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

HU-studenten lanceren website Aan de Maliebaan
Aan de Maliebaan zaten in de Tweede Wereldoorlog NSB’ers, verzetsmensen en onderduikers. Geschiedenisliefhebbers die willen weten wat zich precies ‘in de spannendste straat van Nederland tijdens de bezetting’ afspeelde, kunnen kijken op www.aandemaliebaan.nl, gemaakt door drie HU-studenten.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

Marketingbedrijf oud-HU-studenten helpt bedrijven met klein budget
Het bedrijf XYMS, als startup opgericht op Hogeschool Utrecht, helpt ondernemers en zzp’ers met kleine marketingactiviteiten. Het bedrijf van Yoram Roemersma en Xander Graaf, oud-studenten Commerciële Economie van Hogeschool Utrecht, biedt een simpel en laagdrempelig aanbod, speciaal voor bedrijven met een klein budget.

SubSam wint programmeerwedstrijd Scratchmatch van HU-docenten
Het team SubSam won 23 april Scratchmatch, een programmeerwedstrijd voor scholieren. De winnaars, leerlingen van basisschool Het Talent uit Heerde, sleepten met hun quiz en behendigheidsspel de hoofdprijs binnen. De wedstrijd werd voor de eerste keer georganiseerd door Gerard Dummer en Don Zuiderman, beiden docent ICT & Onderwijs op de pabo van Hogeschool Utrecht.

Brede toepassing competentiebeschrijving voor IT-professionals in Europa
Het European e-competence Framework (e-CF), dat de competenties beschrijft van IT-professionals, zal breed worden toegepast binnen Europese instituties, organisaties en bedrijven. Dat schrijft lector Pascal Ravesteijn van het lectoraat Procesinnovatie en Informatiesystemen van Hogeschool Utrecht in diverse vakbladen, op basis van een eerste deelonderzoek.

Met Rode Vlaggen App problemen omtrent medicatiegebruik melden
De Rode Vlaggen App ondersteunt thuiszorgmedewerkers en wijkverpleegkundigen bij het signaleren en melden van mogelijke problemen rond het medicatiegebruik van thuiswonende ouderen. De app helpt hen die rol achter de voordeur goed op te pakken, zegt Carolien Sino, onderzoeker en directeur Instituut Verpleegkundige Studies bij Hogeschool Utrecht. Zij ontwikkelde tijdens haar promotieonderzoek in 2013 het Rode Vlaggen Instrument dat ten grondslag ligt aan deze app.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

Studie naar interventie die complicaties na hartoperatie moet voorkomen
Het lectoraat Chronisch Zieken van Hogeschool Utrecht is gestart met een onderzoek naar de invoering van een interventie die complicaties na hartoperatie bij oudere patiënten moet voorkomen. Onderzocht wordt welke factoren van invloed zijn op een succesvolle invoering van deze interventie in ziekenhuizen.

Resultaten HBO-monitor 2015 bekend
De tevredenheid onder pas-afgestudeerden van Hogeschool Utrecht (HU) is over het algemeen licht gestegen. Dat blijkt uit de resultaten van de onlangs gepubliceerde HBO-monitor 2015. Op de thema’s ‘Toetsing en beoordeling’ en ‘Docenten’ scoort de HU hoger dan in de HBO-monitor 2014 en hoger dan het landelijk gemiddelde. Ook wat betreft ‘Arbeidsmarktintrede’ zijn de alumni over het algemeen tevredener ten opzichte van vorig jaar.
HU in bedrijf

Wereldbol met duurzame oplossingen er voor, zoals windmolens
Duurzame technologie werkt alleen met duurzaam gedrag
De HU had onlangs de eer de internationale conferentie Sustainable Built Environment 2016 te mogen organiseren. Twee dagen lang deelden beleidsmakers, onderwijsexperts en stakeholders uit het bedrijfsleven  informatie, ervaringen en inzichten die kunnen bijdragen aan de duurzame stad.

Tineke Zweed
Blog: Werken aan werkdruk
Op 4 januari 2016 begon ik als nieuw lid van het College van Bestuur van de HU. Dat betekent dat de eerste honderd dagen inmiddels voorbij zijn. Honderd dagen, in bestuursland is dat een soort magische periode. Ik tikte net ‘de eerste honderd dagen’ eens in op Google. Het resultaat: veel managementboeken met termen als het cruciale belang van, beslissend, zo overleef je ze, een magische tijd (zie je wel!) en een belangrijke stresstest. Ik geloof niet dat zo’n eerste tijd beslissend is, maar belangrijk was hij wel.
HU in bedrijf

"Journalisten moeten politici vaker om verantwoording vragen"
Politieke journalisten moeten politici in verkiezingsdebatten vaker om verantwoording vragen over wat ze de afgelopen vier jaar hebben gepresteerd. Dat gebeurt nu zelden. Dat stelt Remko van Broekhoven, politiek filosoof en docent Journalistiek aan Hogeschool Utrecht, in zijn proefschrift ‘De Bewakers Bewaakt’, dat hij vrijdag 22 april zal verdedigen bij de Universiteit Utrecht.
Hogeschool Utrecht
Mei 2016