Nieuwsbrief juni 2016

Mensen netwerken met elkaar tijdens een borrel

Hogeschool Utrecht is een ambitieuze hogeschool in een dynamische omgeving. Als University of Applied Sciences verzorgen we onderwijs en verrichten we onderzoek. We leiden professionals op die gewild zijn op de arbeidsmarkt en onlosmakelijk zijn verbonden met de regio Utrecht. De verbinding tussen onderwijsonderzoek en de beroepspraktijk versterkt onze impact in de regio. Deze nieuwsbrief stelt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

HU-student werkt mee aan verbeteren Large Hadron Collider
Rins Rutgers, student Electrical Engineering, loopt stage bij CERN (European Organization for Nuclear Research) in Genève. Daar staat onder meer de Large Hadron Collider (LHC). Zelfs deze meest geavanceerde deeltjesversneller ter wereld moet steeds worden verbeterd en daar werkt Rutgers als een van de weinige stagiairs uit het hbo aan mee.

Opleiding Commerciële Economie werkt samen met NIMA
De opleiding Commerciële Economie van Hogeschool Utrecht is een samenwerking gestart met NIMA, de beroepsvereniging en het exameninstituut op het gebied van marketing, communicatie en sales. Intensieve afstemming gaat ervoor zorgen dat studenten, bij afronding van de opleiding, naast een HU-diploma ook een NIMA-certificaat B1 Consumentenmarketing of Business Marketing ontvangen. De HU is de eerste hogeschool waarmee NIMA een dergelijke samenwerking aangaat.

Zeven HU-studenten ontvangen VSBfonds beurs
VSBfonds geeft jaarlijks beurzen aan studenten voor een vervolgstudie of –onderzoek in het buitenland. Afgelopen week werd officieel bekend gemaakt welke studenten een beurs krijgen voor een vervolgstudie in het buitenland in 2016-2017. In totaal ontvingen 165 studenten van verschillende Nederlandse onderwijsinstellingen een beurs. Bij de HU dienden dertig studenten een aanvraag in. Zeven HU-studenten kregen daadwerkelijk een beurs toegewezen.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

"Achterhaalde zienswijzen van burgerparticipatie moeten worden losgelaten"
De beleidstheorie van crisisbeheersingsorganisaties, zoals gemeenten en politie, moet worden gemoderniseerd omdat in veel van die theorieën achterhaalde zienswijzen staan van burgerparticipatie. Daarin vervullen burgers veelal de rol van slachtoffer, lastpost of veroorzaker. Deze zienswijzen moeten worden vervangen door een objectief beeld over de kansen en valkuilen van burgerparticipatie. Dat bepleit Erwin Grasmeijer, oud-student Integrale Veiligheidskunde van Hogeschool Utrecht, in zijn afstudeeronderzoek.

Kenniscentrum Sociale Innovatie van de HU versterkt zich met nieuwe lectoren
Het Kenniscentrum Sociale Innovatie van de Faculteit Maatschappij & Recht van Hogeschool Utrecht is aan het uitbreiden met enkele nieuwe lectoren. Volgens faculteitsdirecteur Martha Stuy heeft zowel de faculteit als het kenniscentrum er hard aan gewerkt om dit goed voor elkaar te krijgen. “We willen dit breed en op een hoog niveau neerzetten met visie en vol enthousiasme”, aldus Stuy.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

Onderzoek naar smartphonegebruik van jongeren op de fiets
Het Lectoraat Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein (PubLab) van Hogeschool Utrecht is een onderzoek gestart naar smartphonegebruik van jongeren op de fiets. Uiteindelijk doel is te voorkomen dat jongeren een smartphone gaan gebruiken op de fiets.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

HU weer duurzaamste hogeschool van Nederland
Voor de vierde keer op rij mag Hogeschool Utrecht zich de duurzaamste hogeschool van Nederland noemen: de HU ontving wederom de gouden Sustainabul van studentennetwerk Morgen. De HU heeft de prijs sinds het ontstaan ieder jaar in de wacht gesleept.

Rene Versteegh nieuwe ombudsman Hogeschool Utrecht
Het College van Bestuur van Hogeschool Utrecht (HU) heeft Rene Versteegh, op unanieme voordracht van de benoemingsadviescommissie, per 15 mei 2016 benoemd tot ombudsman van de HU. Hij volgt per 1 juni Irith Kist op, die sinds 6 januari 2016 op interim basis was aangesteld als ombudsman van de HU.
HU in bedrijf

Utrechtse kennisinstellingen slaan handen ineen voor vluchtelingstudenten
Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht gaan samenwerken in de scholing van vluchtelingstudenten en het voorbereiden van vluchtelingen op de arbeidsmarkt. De Utrechtse kennisinstellingen organiseren een voorbereidend studiejaar, waarin vluchtelingstudenten worden geholpen met studievaardigheden, de Nederlandse taal en bij de keuze van een vervolgstudie. De hogeschool en de universiteit stimuleren dat gekwalificeerde vluchtelingen aan het werk kunnen bij de instellingen. Op 23 mei ondertekenden beide instellingen elk een samenwerkingsovereenkomst met de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

Stijgende trend studentwaardering HU
Er is een lichte stijging in de waardering van studenten voor Hogeschool Utrecht (HU). Dat blijkt uit de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2016. Hiermee wordt de stijgende lijn van de HU in de NSE vanaf 2013 doorgezet. De HU is weer wat dichter bij de landelijke gemiddelden gekomen. Het thema ‘Stage Ervaring’ wordt het hoogst gewaardeerd.
Hogeschool Utrecht
03 juni 2016