Corporate nieuwsbrief januari 2017

Aanmelden

Hogeschool Utrecht is een ambitieuze hogeschool in een dynamische omgeving. Als University of Applied Sciences verzorgen we onderwijs en verrichten we onderzoek. We leiden professionals op die gewild zijn op de arbeidsmarkt en onlosmakelijk zijn verbonden met de regio Utrecht. De verbinding tussen onderwijsonderzoek en de beroepspraktijk versterkt onze impact in de regio. Deze nieuwsbrief stelt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Studenten Verpleegkunde combineren stage en onderzoek bij Zorginnovatiecentrum Gouda
Acht studenten van de bacheloropleiding Verpleegkunde van Hogeschool Utrecht combineren hun stage met onderzoek bij het Zorginnovatiecentrum (ZIC) in Gouda. Dit centrum is ondergebracht bij twee verpleeghuizen van zorgorganisatie Zorgpartners Midden-Holland: De Hanepraij en Prinsenhof. Het doel is om bij de instellingen innoverende dienstverlening te bevorderen en bij te dragen aan positieve beeldvorming over werken in de ouderenzorg.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

Ervaringsdeskundigen met licht verstandelijke beperking gaan studenten trainen
Dinsdag 20 december 2016 beklinken het lectoraat Participatie, Zorg en Ondersteuning van Hogeschool Utrecht (HU) en de LFB, belangenbehartiging door en voor mensen met een verstandelijke beperking, hun samenwerking voor het komende jaar. Twee ervaringsdeskundige trainers gaan binnen de opleiding Social Work een jaar lang samen met docenten van de HU lessen verzorgen aan studenten en aan de slag als co-onderzoeker.

Campagne HOES afgesloten met livestream
Maak veilig vrijen bespreekbaar onder studenten in Utrecht. Met die opdracht van de Gemeente Utrecht ging een groepje HU-studenten een jaar geleden aan de slag. Ze ontwikkelden de campagne ‘HOES’, met onder andere een game waarmee je SOA’s moet verslaan. De campagne is onlangs afgesloten met een livestream-event op Facebook en YouTube. “HOES is een prachtig voorbeeld van het onderwijs van de toekomst waarin studenten samenwerken in multidisciplinaire teams aan echte vraagstukken uit de praktijk”, zegt docent Caroline Maessen.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

HU-docenten leiden vluchtelingen in Kenia op
Docenten van Hogeschool Utrecht zijn zes dagen in het vluchtelingenkamp in Kakuma, Kenia, om middelbare schooldocenten op te leiden. Daarna worden de leraren in opleiding nog een half jaar op afstand begeleid. Inge Blauw, programmamanager onderwijsinnovatie: “We hebben veel ervaring met en zijn goed in blended lesgeven. Ik vind het onze maatschappelijke plicht om dat breed in te zetten.”

Hogeschool Utrecht start lectoraat Didactiek van de Vreemde Talen
Hogeschool Utrecht (HU) start met het lectoraat Didactiek van de Vreemde Talen. Het lectoraat richt zich op versterking van het taaldidactisch onderwijs in de lerarenopleiding en in de onderwijspraktijk. Voor dit nieuwe lectoraat is prof. dr. Rick de Graaff benoemd tot lector. Het nieuwe lectoraat wordt ondergebracht bij het nieuw te vormen Kenniscentrum Leren en Innoveren van Hogeschool Utrecht en is onderdeel van het samenwerkingsverband tussen de HU en Universiteit Utrecht (UU) voor vakdidactiek voor verschillende schoolvakken.

Bewegingslab Hogeschool Utrecht geopend
Op 13 december is het Bewegingslab Human Movement & Adaptation geopend bij het Instituut voor Bewegingsstudies van Hogeschool Utrecht. In het lab staat nieuwe apparatuur waarmee studenten, onderzoekers en docenten onderzoek doen naar hoe mensen met een ziekte of aandoening bewegen, en hoe dat de kwaliteit van leven beïnvloedt.

Hogeschool Utrecht start lectoraat Innovaties in de preventieve zorg
Hogeschool Utrecht (HU) start met het lectoraat Innovaties in de Preventieve Zorg. Het nieuwe lectoraat ontwikkelt kennis over preventie in de gezondheidszorg. Om de gezondheid van mensen te verbeteren, wordt onderzocht hoe verschillende disciplines kunnen bijdragen aan een gezonde leefstijl. Voor dit nieuwe lectoraat is dr. Katarina Jerković - Ćosić benoemd tot lector. Het lectoraat wordt ondergebracht bij het nieuw te vormen Kenniscentrum Gezond en duurzaam leven van Hogeschool Utrecht.

Succesvolle samenwerking tussen HBO-ICT en Rabobank voortgezet
De opleiding HBO-ICT van Hogeschool Utrecht werkt al een paar jaar samen met de Rabobank op het gebied van onder meer stageplaatsen en projectopdrachten. Die samenwerking bevalt beide partijen zo goed dat hij nu wordt voortgezet. “Een samenwerking met meerwaarde voor beide partijen”, zei Stella Kuin, directeur van het Instituut voor ICT, bij de ondertekening van de nieuwe overeenkomst.
HU in bedrijf

Blog: Het voordeel van laag belegde medezeggenschap
“Eindelijk is het zover, we gaan live met onze nieuwe organisatie! Iets later dan gepland, maar ach, wat is een maand op een mensenleven? Nu zei ik nieuw, terwijl de meeste collega’s op 1 februari precies hetzelfde doen als altijd. Namelijk prachtig onderwijs verzorgen, impactvol onderzoek doen en betrouwbare dienstverlening leveren. Daar is niks nieuws aan. Toch hoop ik dat de wijzigingen op termijn verschil gaan maken.”

Blog: HU Onderzoeksdag, opstap naar kennisprogrammering
“Hogeschool Utrecht heeft een eigen profiel: wij richten ons op het verbeteren van de kwaliteit van (samen)leven in de stedelijke omgeving. De uitdagingen van die dynamische omgeving vragen om een multidisciplinaire aanpak. Ze vragen om nieuwe kennis en vaardigheden én om nieuwe professionals die deze kennis en vaardigheden kunnen toepassen.”
Hogeschool Utrecht
Januari 2017