Februari 2018

Hogeschool Utrecht

Aanmelden
Hogeschool Utrecht is een ambitieuze hogeschool in een dynamische omgeving. Als University of Applied Sciences verzorgen we onderwijs en verrichten we onderzoek. We leiden professionals op die gewild zijn op de arbeidsmarkt en onlosmakelijk zijn verbonden met de regio Utrecht. De verbinding tussen onderwijsonderzoek en de beroepspraktijk versterkt onze impact in de regio. Deze nieuwsbrief stelt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Prijs voor peutermondzorgproject
Het onderzoek Gezonde Peutermonden van het lectoraat Innovaties in de Preventieve Zorg is uitgeroepen tot Preventieproject van het Jaar 2018 door SCEM, kennismakelaar in de zorg. Ook het werkveld is enthousiast over het project, vertelt hoofdonderzoeker Peggy van Spreuwel.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

Eerste duale hbo-opleiding cloud engineering in Nederland
In de nieuwe duale opleiding System Network & Cloud Engineering van de HU studeren leerlingen voor hun bachelor en werken ze vanaf het begin ook in de praktijk. De sector komt zo direct aan gekwalificeerd personeel en de HU is verzekerd van een optimale aansluiting op de beroepspraktijk. Ondernemer Frans ter Borg en Michel Dingarten van de HU lichten het nieuwe concept toe.

Mark Zanstra is Docent van het Jaar 2018
Mark Zanstra, docent aan de bacheloropleiding Medische Hulpverlening is tijdens de nieuwjaarsviering van Hogeschool Utrecht uitgeroepen tot Docent van het Jaar 2018. Zanstra maakte indruk op de jury met zijn passie voor het vak. “Hij brengt de praktijk naar het leslokaal en de klas weer terug naar de praktijk.”

Tessa Riewald Honoursstudent van het Jaar
Op de eerste dag van het Onderwijsfestival HU Next18 van Hogeschool Utrecht waren er prijzen voor de Honoursstudent van het Jaar en voor de onderwijsinnovatie van het jaar. Tessa Riewald, vierdejaars Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), won de eerste. De bijzonderste onderwijsinnovatie lag bij het docententeam van de afstudeerrichting Creatieve Industrie.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

Gemengd wonen draagt bij aan welbevinden bewoners
Gemengd wonen draagt bij aan het welbevinden van de bewoners. Die ervaren een positieve sociale controle en ‘hebben het gevoel erbij te horen’. Daarnaast komen reguliere huurders in contact met mensen die ‘anders’ zijn, zoals mensen met een licht verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid, en dat ervaren ze als leerzaam. Dit blijkt uit onderzoek van de HU-lectoraten Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening en Participatie, Zorg en Ondersteuning.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

Project COUNT brengt technologie naar verpleegafdelingen
Veel arbeidsbesparende technologieën voor verpleegkundigen blijven op de plank liggen, bijvoorbeeld omdat ze niet aansluiten bij bestaande werkprocessen. Tegelijkertijd kampen verpleegkundigen met hoge werkdruk en groeiende personeelstekorten. Daarom kijken HU-onderzoekers naar manieren waarop nieuwe technologie wél effectief kan worden ingezet, zodat verpleegkundigen meer tijd kunnen besteden aan zorg.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

Subsidie voor onderzoek nieuwe journalistieke verhaalvormen
Met nieuwe technieken kunnen journalisten op nieuwe manieren verhalen vertellen: de nieuwsconsument wordt er als het ware in ondergedompeld. Dat noemen we immersieve journalistiek. Maar wat maakt immersieve verhalen effectief? Wanneer voegen zulke technieken iets toe? Het lectoraat Crossmediale Kwaliteitsjournalistiek kreeg een SIA Raak-subsidie om daar onderzoek naar te doen.

Werkbezoek Gedeputeerde Staten provincie Utrecht aan HU
Op dinsdag 23 januari heeft de Utrechtse Commissaris van de Koning Willibrord Van Beek, vergezeld door gedeputeerden Van den Berg, Maasdam en Pennarts-Pouw, een werkbezoek gebracht aan Hogeschool Utrecht. Tijdens het bezoek stonden de arbeidsmarktopgave, het als regio versterken van het profiel Healthy Urban Living en het profileren van de regio met haar innovaties op dit terrein in Brussel, centraal.

Nieuw platform beroepsonderwijs Utrecht en Amersfoort
De middelbaar en hoger beroepsonderwijsinstellingen in Utrecht en Amersfoort slaan de handen ineen om de Utrechtse beroepsbevolking gelijke kansen te bieden op een gezonde regionale arbeidsmarkt. Deze kennisinstellingen vormen samen een platform als sterke strategische gesprekspartner voor overheden en beroepspraktijk.

Uitbreiding U CREATE: betere vormgeving van de zorg
Zes creatieve mkb-bedrijven met een focus op zorg en welzijn hebben zich op 16 januari jl. aangesloten bij U CREATE, Centre of Expertise Future Health Design. Samen willen de partijen zich inzetten voor een betere vormgeving van toekomstige zorg. U CREATE is een initiatief van Hogeschool Utrecht en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
Hogeschool Utrecht
Februari 2018
15 februari 2018
Wat als over 20 jaar onze browsers niet meer werken?
ATEE Winterconferentie
Blockchain Café