Nieuwsbrief februari 2016

Twee HU-medewerkers die met elkaar praten in een collegezaal op een congres

Hogeschool Utrecht is een ambitieuze hogeschool in een dynamische omgeving. Als University of Applied Sciences verzorgen we onderwijs en verrichten we onderzoek. We leiden professionals op die gewild zijn op de arbeidsmarkt en onlosmakelijk zijn verbonden met de regio Utrecht. De verbinding tussen onderwijsonderzoek en de beroepspraktijk versterkt onze impact in de regio. Deze nieuwsbrief stelt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Studenten Facility Management halen geld op voor Malawi
Bij HU Amersfoort kan je ontsnappen uit een escape room, iets lekkers kopen op een speciale foodmarket of drie studenten steunen die zich tien uur lang laten opsluiten voor stichting Edukans. Derdejaars studenten Facility Management halen met deze acties geld op om kinderen in Malawi een betere toekomst te bieden.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

Studentenfeest: nu ook voor vluchtelingen
Een projectgroep van zo'n vijftien studenten genaamd HUmans zet zich in voor vluchtelingen in Utrecht. Zo vond onlangs een sportdag voor kinderen plaats bij V.V. De Meern. En ze hebben nog veel meer ideeën.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

Studenten onderzoeken opslag duurzame elektriciteit
Het Topconsortium voor Kennis en Innovatie- Institute for Sustainable Process Technology (TKI-ISPT) vroeg twee studenten van Hogeschool Utrecht een concept van de TU Delft nader te onderzoeken. Kun je duurzame energie op momenten van veel aanbod en weinig vraag opslaan in de vorm van ammoniak?
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

Ondernemend Werknemerschap: veel potentie voor zorgsector
De potentie van Ondernemend Werknemerschap voor de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties (VVT) is groot, blijkt uit recent onderzoek naar twee pilots bij zorgorganisaties. Het concept levert volgens de studie een win-win-win-situatie op voor alle betrokkenen: de organisatie, de medewerkers én de cliënten.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

"Rol niet-bancaire financiers wordt steeds belangrijker"
De rol van niet-bancaire financiers wordt steeds belangrijker en de omvang van hun bijdrage in financiering van ondernemers neemt toe. Dat zei lector Lex van Teeffelen van Hogeschool Utrecht donderdag 7 januari als keynote speaker bij de ondertekening van de lening van honderd miljoen euro door de Europese Investeringsbank (EIB) aan Qredits, de grootste alternatieve kredietverstrekker van Nederland.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

Staatssecretaris bevestigt: schuldhulp moet toegankelijker
Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken heeft gereageerd op het tv-programma De Monitor, waarin lector Nadja Jungmann van Hogeschool Utrecht stelt dat veel mensen ten onrechte verstoken blijven van schuldhulpverlening door de gemeente. “Veel gemeenten zijn strengere eisen gaan stellen dan de wet toestaat”, zegt Jungmann in de uitzending van 24 januari 2016.

Hogeschool Utrecht gaat samenwerken met ProtoSpace
De Faculteit Natuur & Techniek van Hogeschool Utrecht is een samenwerking aangegaan met de Utrechtse stichting ProtoSpace. ProtoSpace heeft onder andere een werkplaats waar iedereen terecht kan om een ontwerp om te zetten naar een tastbaar product, door middel van bijvoorbeeld een 3D-printer of lasersnijder. Het uiteindelijke doel van de samenwerking is om de kennis en het materiaal van ProtoSpace te bundelen met die van de HU.
HU in bedrijf

De HU in beweging: aan de slag met vragen
De beroepspraktijk ontwikkelt zich snel en heeft een toenemende behoefte aan professionals die multidisciplinair werken en zichzelf blijven ontwikkelen. Om onze aansluiting op de beroepspraktijk te behouden, is de HU bezig de eigen organisatie te herontwikkelen. Ook voor ons zijn multidisciplinair werken en permanente kennisontwikkeling onontbeerlijk. Op donderdag 14 en vrijdag 15 januari hielden we twee studiedagen hierover.

Hogeschool Utrecht start lectoraat Toegang tot Recht
Hogeschool Utrecht start met het lectoraat Toegang tot Recht. Het nieuwe lectoraat richt zich de komende vier jaar op juridisch- en sociaal-wetenschappelijk onderzoek over maatschappelijke vraagstukken rondom (nieuwe vormen van) toegang tot het recht. Voor dit nieuwe lectoraat is mr. dr. Quirine Eijkman per 1 januari 2016 benoemd tot lector.

Pieter Cornelissen: HU onderwijsinnovatie in 2016
Wie actief is op het gebied van onderwijsinnovatie bij Hogeschool Utrecht (HU), weet het al: er is in 2015 ontzettend veel gebeurd in ons onderwijs. Opleidingen zijn herontworpen, samengevoegd, verdwenen of juist ontwikkeld. Onderwijsinnovatie heeft momentum gekregen op de HU. Dat belooft wat voor 2016. Pieter Cornelissen blikt terug én vooruit.
Hogeschool Utrecht
Februari 2016