HU betrokken bij circulair bouwen in Werkspoorkwartier

10-10-2017

Een halve eeuw nadat de laatste locomotief uit de fabrieken rolde, wordt het Werkspoorkwartier een vestigingsgebied voor nieuwe, duurzame bedrijvigheid. Daarvoor heeft het Utrechtse College van Burgemeester en Wethouders vandaag - 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid - groen licht gegeven. Studenten van Hogeschool Utrecht, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Universiteit Utrecht voeren er nu al projecten uit.

Impressie Werkspoorkwartier

Het huidige bedrijventerrein Werkspoorkwartier transformeert de komende vier jaar tot een vestigingsgebied voor maakbedrijven en creatieve startups. Met ruim 10.000 m2 nieuwe bedrijvigheid en meer dan 200 nieuwe banen bevordert dit initiatief de regionale concurrentiekracht. 

Creatieve hub

De transformatie van het gebied is al in volle gang. In juni is de circulaire bouw van Het Hof van Cartesius gestart. Leden van deze coöperatie bouwen zelf hun werkplek uit gebruikte materialen. Daarnaast zijn er al meer dan 40 studenten actief in het gebied, van Hogeschool Utrecht, HKU en Universiteit Utrecht. Zij voeren er onderzoek en projecten uit, zoals ontwerpvraagstukken over circulair ontwerp van gebouwen, interieurs en openbare ruimte, hergebruik van materialen, en flexibele tijdelijke stedenbouw. Ook zijn voorbereidingen voor circulaire renovatie van de Voorbewerkingsloods in volle gang. Dit monumentale gebouw is aangemerkt als industrieel erfgoed, wat circulaire renovatie tot een energieneutraal gebouw extra uitdagend maakt. Uiteindelijk moet er zo in Werkspoorkwartier een ‘circulaire hub ‘ ontstaan waar bijvoorbeeld weggegooid hout verwerkt kan worden tot grondstof voor lokale interieurontwerpers. Hiermee wordt hergebruik de nieuwe standaard voor bedrijven en omwonenden.

Een veelzijdig consortium

Het project verenigt gebouweigenaren en -ontwikkelaars met MKB-bedrijven uit de bouw- en maaksector en Utrechtse kennisinstellingen in een ambitieus consortium. Consortiumpartners zijn Erfgoed Werkspoor Utrecht, Eneco, Het Hof van Cartesius, BOOT organiserend ingenieursbureau, Buurman, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en het Utrecht Sustainability Institute. Het project wordt ook ondersteund door de Bedrijvenkring Cartesiusweg, die financiering beschikbaar stelt voor gebiedspromotie. 

Het geheel is mede mogelijk dankzij een subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Kansen voor West II, dat gericht is op het versterken van de regionale concurrentiekracht en het vergroten van de werkgelegenheid.