Anita Faber-Wildeboer wint Arendje Jansen Prijs

Anita Faber-Wildeboer heeft de Arendje Jansen Prijs 2017 gewonnen. De prijs wordt door Hogeschool Utrecht uitgereikt aan de verpleegkundige die het best laat zien wat het betekent om te blijven leren.

Faber-Wildeboer heeft ervaring als verpleegkundige en begeleidde als verpleegkundig consulent mensen met diabetes. Van daaruit is ze doorgegroeid naar haar huidige functies van consultant, bestuurder en onderzoeker. Door haar leergierigheid en motivatie om zich te blijven ontwikkelen, betekent Faber-Wildeboer veel voor de diabeteszorg in Nederland en daarbuiten. Ze ontwikkelt en geeft scholingen, zoals masterclasses over wetenschappelijk onderzoek. En ze actualiseert jaarlijks de e-learning cursus waarmee verpleegkundigen leren hoe zij wetenschappelijk onderzoek moeten lezen en beoordelen. Daarnaast doet ze onderzoek bij het UMCG, naar het optimaliseren van Shared Decision Making bij mensen met diabetes. Ook is ze werkzaam bij het Bethesda Diabetes Research Center, waar ze als verpleegkundige en manager het wetenschappelijk onderzoek coördineert. Ten slotte is ze bestuurslid bij de Nederlandse Diabetes Federatie en voorzitter bij de EADV, de beroepsvereniging voor diabetesverpleegkundigen.

De andere genomineerde voor de Arendje Jansen Prijs 2017 was Ferry Pluck. Hij werkt als verpleegkundig specialist bij GGZ Centraal Flevoland, in een team dat specialistische geestelijke gezondheidszorg biedt aan asielzoekers.

De Arendje Jansen Prijs

De Arendje Jansen prijs werd in 2010 ingesteld bij het afscheid van Aty (Arendje) Jansen, hogeschooldocent en opleidingsmanager van de verpleegkundige post-bacheloropleidingen bij de HU. Aty Jansen heeft de ontwikkelingen in de verpleegkunde en het gezondheidszorgonderwijs van de afgelopen 40 jaar gevolgd en door haar leergierige en nieuwsgierige houding beïnvloed. Daardoor is zij voor veel studenten en docenten een icoon van een Leven Lang Leren geweest.

Iedere twee jaar wordt de prijs (van 1000 euro) uitgereikt aan een verpleegkundige die in de beroepspraktijk een grote motivatie toont voor een leven lang leren. Dat gebeurt tijdens de alumnidag van de post-bacheloropleidingen verpleegkunde van de HU. De volgende uitreiking is in het voorjaar van 2019.

Een leven lang leren

Leven Lang Leren is een belangrijk thema voor De HU. Wij leiden niet alleen starters op de arbeidsmarkt op, maar ook mensen die al werken en hun kennis en vaardigheden willen actualiseren, aanscherpen, verbreden of verdiepen. We investeren daarbij in het bijbrengen van competenties als onderzoekend vermogen, IT-skills en de capaciteit multidisciplinair samen te werken. De maatschappij heeft immers behoefte aan professionals die dankzij blijvende scholing relevant blijven voor hun beroepspraktijk en kunnen bijdragen aan innovatie van die praktijk.

Deel dit artikel